TOK INGEN KLAGER TIL FØLGE: Saksutreder Per Åke Heimdal forklarte politikerne at alle fakta er på plass og at ingenting tilsier at enkelte deler av skuterløypene må fjernes. Kommunestyret vedtok etter litt diskusjon å ikke ta noen av klagene til følge. Foto: Malin Cerense Straumsnes
TOK INGEN KLAGER TIL FØLGE: Saksutreder Per Åke Heimdal forklarte politikerne at alle fakta er på plass og at ingenting tilsier at enkelte deler av skuterløypene må fjernes. Kommunestyret vedtok etter litt diskusjon å ikke ta noen av klagene til følge. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Avviser skuterklager

BARDU: Bardu kommune avviser klagene angående enkelte av skuterløypene som ble tatt i bruk i vinter. Nå blir det opp til Fylkesmannen i Nordland å behandle klagene.

Publisert Sist oppdatert

Fylkesmannen i Troms, Troms fylkeskommune, Forum for natur og friluftsliv (FNF) Troms og en grunneier har alle sendt inn klager på ulike elementer av rekreasjonsløypene som ble tatt i bruk i Bardu denne vintersesongen. Fylkesmannen klager blant annet på de nye avstikkerne til Maisabukta og Lappbukta til løype 3 ved Leinavatnet, samt den nye delen på nordsiden fra demninga inn til båthavna og over til hovedløype 2a. De viser til manglende vurdering av prinsippene i enkelte paragrafer i naturmangfoldloven og hvordan rekreasjonsløypene påvirker landskap, dyreliv og friluftsliv.

Troms fylkeskommune viser også til mangelfull utredning av avstikkerne på løype 3, og viser til negativ konsekvens for friluftslivet. FNF Troms har klaget på manglende utredning av nye løypeavstikkere ved løype n2 Altevatnet og løypa ved Leinavatnet. Klagen begrunnes i hensynet til friluftslivet, og FNF Troms viser til at kommunestyret har tatt ut to motorferdselsfrie dager fra forskriftene som ble vedtatt i 2016.

Grunneieren har blant annet klaget på at det ikke er utarbeidet kart som viser hvor traseen går i terrenget eller hvor oppstartspunktet skal være. I innstillinga avkrefter rådmannen at dette stemmer. Per Åke Heimdal er saksutreder og faglig ansvarlig for saksfremlegget, og understreket for kommunestyret at han ville opplyst dersom han så behov for å ta ut enkelte områder dersom det var tvil om det påvirket biologisk mangfold eller friluftslivet.

– Det er min oppgave å få fakta best mulig på bordet slik at beslutningsgrunnlaget for de politiske avgjørelsene er godt. Jeg anser selv saksfremlegget som beskrivende, sa han.

Skuterførerne oppfører seg

Rådmann Håvard Gangsås kunne opplyse om at tett på tusen skuterkort ble innløst denne skutersesongen. Det har blitt holdt jevnlige kontroller som ikke har vist nevneverdige avvik.

– Det har vært veldig god oppførsel av skuterførerne i Bardu, sa rådmannen.

Han forklarte videre at påstandene om manglende utredning av avstikkerne er delvis sant, men at disse manglene er dekket av tilleggsutredninga som nå er gjort. I innstillinga til rådmannen var ett av forslagene at politikerne kunne velge å ta klagene delvis til følge ved avkortning av løype 3 til å gjelde til østre del av Strømmen på Leinavatnet. Dette var flere av partiene uenige i.

– Den delen av Leina som er innenfor Strømmen er ikke et svært viktig friluftsområde for Bardu, sa Toralf Heimdal (Sp).

Bjørn Wiggo Nerli (FrP) var enig med Sp, og understreket at han synes rådmannen har gjort et grundig arbeid med saksframlegget. Arne Nysted (Ap) mente derimot det kan være fornuftig å vurdere en avkortning av løypa.

– Det verst tenkelige scenario er at de får medhold i sin klage og at løypene ikke lenger er slik vi har vedtatt de skal være. Er det lurt i dag å kanskje stoppe litt, og vurdere å ta klagen delvis til følge slik at vi har et løypenett også til kommende år, spurte Nysted.

Behandles i Nordland

Rådmannen forklarte at han valgte å ta alternativet om å avkorte deler av løypa for å finne konsensus blant klagerne. Det er imidlertid ingenting som tilsier at den må stoppe på Strømmen. Når det kommer til grunneiers klager, viser rådmannen til at de tiltakene som allerede er gjort er innenfor det veileder og lovverket sier. Blant annet er farta redusert til 20 km/t de første 400 meterne av løypa. Vilhelm Kjelsvik (V) var ikke overraskende negativ til saksfremlegget.

– Når skuterparken har fått elektrisk motor kan det hende at også jeg vil vurdere det annerledes, sa Kjelsvik.

Kommunestyret valgte å ikke ta noen av klagene til følge. Senterpartiets forslag om å utelate alternativet om å kutte deler av Leinaløypa ble vedtatt mot fire stemmer. Ifølge ordfører Toralf Heimdal skal saken nå gå videre til behandling hos Fylkesmannen i Nordland.

Powered by Labrador CMS