VENTER PÅ SVAR: Eiendomssjef Arild Øvergaard og kundekontakt Signe Woldseth Søreng i Forsvarsbygg markedsområde nord får i slutten av denne måneden svar på om de siste radonreduserende tiltakene har hatt ønsket effekt. Forsvarsbygg har nylig avvist et krav fra en leietaker på Setermoen om tilbakebetaling av husleie på grunn av radon.
VENTER PÅ SVAR: Eiendomssjef Arild Øvergaard og kundekontakt Signe Woldseth Søreng i Forsvarsbygg markedsområde nord får i slutten av denne måneden svar på om de siste radonreduserende tiltakene har hatt ønsket effekt. Forsvarsbygg har nylig avvist et krav fra en leietaker på Setermoen om tilbakebetaling av husleie på grunn av radon.

Avviste krav fra leietaker

BARDU: Forsvarsbygg har mottatt et krav om tilbakebetaling av husleie på grunn av høye radonverdier. Kravet ble avslått.

Publisert Sist oppdatert

En leietaker leverte 20. februar krav om å få tilbakebetalt det han har betalt i husleie for sin forsvarsbolig på Setermoen siden januar 2014. Kravet var på nærmere 80 000 kroner. Leietakeren krevde også å slippe å betale husleie fram til radonverdiene er redusert til et akseptabelt nivå. Han begrunnet kravet med sviktende informasjon fra Forsvarsbygg og unnlatelse fra deres side om å informere om de høye radonverdiene. Leietakeren viste i kravet blant annet til at han i februar i år fikk opplyst fra Forsvarsbygg at en måling i boligen fra 2014 viste at det var altfor høye radonverdier i den.

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes naturlig i berggrunnen. Den avgir stråling og kan gi økt risiko for lungekreft. Som tidligere omtalt i Nye Troms sliter Forsvarsbygg med å få radonnivået i enkelte forsvarsboliger ned på et akseptabelt nivå. I verste fall må boliger fraflyttes på grunn av høye radonverdier. I Nord-Norge er det 152 boliger og forlegninger som ennå ikke er friskmeldt. De fleste av dem er på Bardufoss og Setermoen.

Ikke rettslig grunnlag

Eiendomssjef Arild Øvergaard i Forsvarsbygg markedsområde nord forteller at kravet fra leietakeren er vurdert av advokatene i Forsvarsbygg. De har kommet fram til at det ikke foreligger rettslig grunnlag for å kreve avslag på husleien. Kravet er derfor avslått.

– Vi mener at vi ikke har gjort noe galt. Vi har informert leietakeren underveis i ulike skriv gjennom Forsvarets intranett og i møter. Leietakeren har også hatt mulighet til å ta kontakt med oss for å få opplysninger og radonresultatene for boligen sin, sier Øvergaard.

Han legger til at leietakeren står fritt til å avslutte leieforholdet hvis han ønsker det. På spørsmål om Forsvarsbygg forventer å få flere krav fra leietakere i Indre Troms, svarer eiendomssjefen:

– Det er vanskelig å si. Vi har så langt fått ett krav. Vi har imidlertid fått noen telefoner fra bekymrede leietakere. Spesielt i etterkant av beboermøtene vi hadde på Bardufoss og Setermoen i februar.

Nye Troms har vært i kontakt med leietakeren som har fått avslag på å få tilbakebetalt husleien. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Får snart radonsvar

Forsvarsbygg vil i slutten av denne måneden få svar på om de siste radonreduserende tiltakene som er gjennomført har hatt ønsket effekt. De har mange sporfilmer som ligger ute i boliger for å måle radon. Sporfilmene blir i disse dager samlet inn og sendt til et laboratorium for analyse.

– Vi vil ha svar på det meste i slutten av april. Da vil vi vite mer om omfanget av radonen, forteller Arild Øvergaard.

Eiendomssjefen legger til at de har begynt å jobbe med å finne ledige boliger til leietakere som eventuelt må flytte på grunn av for høye radonverdier. Forsvarsbygg vil ikke leie ut boliger hvor det er over 200 becquerel per kubikkmeter luft.

Et bygg blir friskmeldt hvis det blir målt under 100 becquerel. Hvis verdien er mellom 100 og 200 kan bygget brukes til bolig under forutsetning av at det blir iverksatt tiltak for å holde verdiene så lave som mulig.

De forrige målingene som ble gjort viste at det på Setermoen var 23 bygninger med verdier på mellom 100 og 200, mens 27 bygninger hadde verdier mellom 200 og 300 bequerel. 16 bygninger på Setermoen hadde mer enn 300 becquerel per kubikkmeter luft.

På Bardufoss var antallet bygninger med forhøyede radonverdier litt lavere. Der var det 24 bygninger med verdier mellom 100 og 200, 24 med verdier mellom 200 og 300 og ti bygninger hvor det ble målt mer enn 300 becquerel.

Powered by Labrador CMS