Balsfjord er versting på kultur i Troms

Det siste året har Målselv blitt bedre når det kommer til hvor mye penger kommunen spanderer til kultur per innbygger. Balsfjord er derimot helt på bunnen i Troms og blant de dårligste i landet.

Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra statistisk sentralbyrå viser at Målselv kommune hadde driftsutgifter til kulturformål pålydende 12,7 millioner kroner i løpet av 2015. Dette er hele 1,1 millioner kroner mer enn året før. I Balsfjord kommune brukte man 4,1 millioner kroner til kultur i fjor, noe som er en nedgang på 721.000 kroner fra året før. Bardu brukte 10,6 millioner kroner, som er en stor reduksjon på 1,8 millioner kroner.

Flere formål

Når vi snakker om «kulturformål», så er det er relativt vidt begrep. Kommunene rapporterer til Staten hvor mye netto driftsutgifter man har til idrett, kino, museer, kunstformidling, aktivitetstilbud for barn og unge, kommunale musikk- og kulturskoler, bibliotek og samleposten «andre kulturaktiviteter» (tilskudd, inventar og utstyr mm). Nettoutgifter er summen som gjenstår når alle brukerbetalinger er trukket fra. Norske kommuner brukte i fjor 3,8 prosent av de samlede netto driftsutgiftene til kultur.

Per innbygger i Målselv

Målt per innbygger brukte norske kommuner 2.030 kroner per innbygger til dette formålet, og det er denne summen vi har tatt utgangspunkt i når vi i denne artikkelen rangerer hele Kommune-Norge. Tabellene viser at Målselv kommune har netto driftsutgifter på 1.886 kroner per innbygger, så her ligger man svakere an enn landsgjennomsnittet. I Balsfjord kommune kommer man bare til 723 kulturkroner per innbygger, ifølge SSB. Det er minst i hele Troms. Bardu er best av våre med 2.632 kroner per snute.

Det er ikke rent små forskjeller blant kommunene i Norge. Helt øverst på lista finner vi en del små, og ofte rike, kommuner. Øverst er Bykle i Vest-Agder, som bruker 18.806 kroner for hver av de 950 innbyggerne der. Andreplassen går til Modalen i Hordaland, som spanderer 14.459 kroner per snute.

Det er Salangen kommune som får æren av å bli «kåret» til den største kulturkommunen i Troms – om det er lov til å bruke et så svulstig begrep basert på denne statistikken. Her brukes det nemlig 3.370 kroner per innbygger. Etterfulgt av Ibestad kommune, der hver beboer får 3.173 kroner å boltre seg på innen de ulike kultursektorene.

Målselv klatrer

Ved hjelp av disse tallene kan vi altså rangere alle de 428 kommunene i landet, og Målselv kommune blir plassert som nummer 238 på oversikten for 2015. Sammenlignet med året i forveien er dette 29 plasser opp på landsoversikten. Balsfjord kommune lander helt i bunnsjiktet på 425. plass, noe som er seks plasser ned fra året før. Bardu er på 111. plass, som er hele 42 plasser ned.

Powered by Labrador CMS