Han er snart ferdig for denne gang:

TØRT: Jan-Tore Fagerli forteller at forholdene på forsommeren har vært gode, med en kombinasjon av regn og sol. Det gir god kvalitet på fôret. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TØRT: Jan-Tore Fagerli forteller at forholdene på forsommeren har vært gode, med en kombinasjon av regn og sol. Det gir god kvalitet på fôret. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Balsfjordbonde Jan-Tore Fagerli er godt fornøyd med slåtta

NORDKJOSBOTN: Sauebonde Jan-Tore Fagerli er snart ferdig med slåtta. Gresset er det mer av og av bedre kvalitet på enn hva det var i fjor, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uka har store, hvite rundballer begynt å komme fram på jorder rundt omkring i Balsfjord, Målselv og Bardu. Noen har nettopp begynt, og andre er snart ferdige. Men en ting er sikkert, og det er at det er slåttetid.

Sauebonde Jan-Tore Fagerli holder til noen få kilometer nord for Nordkjosbotn. Han er ferdig med sitt eget jorde, og var mandag i gang med slåtta på leiejord i nabolaget. Nå begynner han å nærme seg ferdig, og sier seg godt fornøyd.

- Det er ikke så mye igjen nå. Jeg har høya igjen her på dette jordet og ei leiejord til, men det går fort når man setter i gang, sier han.

Veldig mye

Han startet med slåtta 8. juli. Ganske innafor normalen. Kanskje noe tidligere enn de siste par årene.

- Det er omtrent som det pleier. De dagene var værmeldinga god, så da var det bare å komme seg i gang, sier sauebonden, som har i overkant av 100 sau og over 25 års erfaring i bondeyrket.

Han har omtrent 235 mål som skal dekkes, og mener det går som en lek, særlig når kvaliteten er så god som i år.

Jan-Tore Fagerli forteller at forholdene på forsommeren har vært gode, med en kombinasjon av regn og sol. Det gir god kvalitet på fôret.

- Her hvor vi holder på nå, så er det veldig ferskt gress, men også veldig mye av det. Det er bra. Ellers har det vært ganske perfekt. Det har vært tørrhøy vi har drevet og pressa. Det vil si at det blir litt mindre baller, men mer i ballene enn i fjor, fordi det er så tørt, forklarer han.

Og tørt gress pleier å gi god kvalitet på fôret. Forholdene på forsommeren mener han har vært ideelle, med godt med regn og deretter en del sol.

- Så er det stort sett sand i grunnen her hvor jeg driver på, og det tåler en god del vann, så dette er helt fint, sier han.

Om han kjører på med en runde til, vet han ikke riktig enda. Han skal avvente å se til han har kjørt ut møkker.

- Vi får se, men jeg skal ikke se bort ifra at det blir en ny runde på de jordene jeg slo først, sier han.

Bra over hele linja

Og det er ikke bare i Balsfjord at forholdene er gode. Også lenger sør i fylket ser det ut til at slåtta går bra for de fleste. Anne Britt Hanstad er leder i Bardu bondelag, og hun forteller om gode høsteforhold.

- Det ser bra ut. Både når det kommer til mengde gress, men også når det kommer til kvaliteten, sier hun.

Hun forklarer at det bør være god kvalitet og godt med energi i fôret som skal serveres til dyra utover vinteren.

- Her er det mange som begynner å bli ferdige og som har gjødsla opp der det skal kjøres ei slått til, sier hun.

Hun forteller at det er flere som har måtte kjøre på med litt ugressbekjempelse, da spesielt høymola har blitt en utfordring fôr flere.

- Det handler jo om å greie å bli kvitt den på et vis, uten å sprøyte for mye. Men sånn oppsummert så tror jeg at året i år gjør at flere kan senke skuldrene litt når det kommer til for. Det har vært ganske dårlig de siste tre årene, men nå ser det veldig bra ut, sier hun til Nye Troms.

Hundekjeks

Også Fagerli har bitt seg merke i høymola og også i at hundekjeksen begynner å bli ei utfordring for flere.

- Foreløpig er jeg ikke noe spesielt plaget, heldigvis.

Powered by Labrador CMS