CUPPING: Svein Kristian Pettersen smakte seg fram til rett styrke og aroma på det som skulle bli Balsfjordkaffen. Foto: Privat
CUPPING: Svein Kristian Pettersen smakte seg fram til rett styrke og aroma på det som skulle bli Balsfjordkaffen. Foto: Privat

Balsfjordkaffe faller i smak

STORSTEINNES: Kaffen som har toner av nøtter og sjokolade – og kraft som en balsfjording, går ned på høykant hos de som smaker.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har alltid vært opptatt av kaffe. Så plutselig en dag tenkte jeg: Hvorfor ikke lage en egen? Vi har jo allerede Balsfjordost og Balsfjordlys. Og nå er kaffen også her, sier Siv Kristin Bjørkeng.

Hun er innehaver av Café Inklusiv på Storsteinnes som nå har fått sin egen kaffe. En populær sådan.

– Vi har solgt utrolig mye. Både til eget bruk, som gaver og til turister. Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger. Noen skulle ønske den var litt sterkere, eneste. Men den har en fin aroma og god ettersmak. Selv er jeg veldig glad i sterk kaffe. Og jeg synes denne er veldig god, sier Bjørkeng.

Smakte seg fram

Bjørkeng fikk ideen om sin egen kaffe da hun oppdaga at Bryggejentene, som holder til på ei gammel brygge i Ersfjordbotn på Kvaløya, hadde fått utvikla en egen kaffe hos kaffebrenneriet Strøm Eriksen.

– Da ble jeg inspirert. Først tenkte jeg at vi kunne lage en egen Café Inklusiv-kaffe. Men siden jeg ikke er så opptatt av å fronte meg selv, så landet vi på at en Balsfjordkaffe ville være bedre. Den passer nok også bedre for turister, som gave og som suvenir, sier hun.

Så slik ble det. Bjørkeng og mannen Svein Kristian Pettersen heiv seg i bilen og kjørte til Ersfjordbotn for å møte Trond Strøm og kona hans. Det var duket for «cupping», eller kaffesmaking som det heter.

– Trond hadde på forhånd valgt ut tre ulike kvalitetsbønner fra Colombia, India og Brasil. Sammen smakte vi oss fram til den styrken og aromaen som vi ønsket, sier hun.

Svein Kristian Pettersen smakte seg fram til rett styrke og aroma på det som skulle bli Balsfjordkaffen.

På kafeen på Storsteinnes tilbyr de nå bønner, filtermalt og kokmalt Balsfjordkaffe. Kaffebrenneriet brenner hver uke, noe som betyr fersk kaffe til enhver tid på Storsteinnes.

– Det er ikke mulig å sammenligne denne kaffen med vanlig butikkaffe. Denne kaffen er brent på en helt spesiell måte, sier Bjørkeng.

– Bønnene kan også spores helt tilbake til bonden. Det har vært viktig for oss.

Lokale motiv

Som motiv på kaffen har Bjørkeng valgt ut et bilde som er tatt av den lokale hobbyfotografen Annar Ryan. Motivet vil bli byttet ut etter hvert.

– Vi tenker å bruke minst to ulike motiver på pakkene hvert år. Alle skal være tatt av Balsfjordfotografer, og motivet må være lokalt. Vi har en så fantastisk natur her. Så den må vi vise fram, sier Bjørkeng.

Annar Ryan har tatt bildet som preger den første leveransen av kaffen som er produsert i samarbeid med kaffebrenneriet Strøm Eriksen. Foto: Privat

5. mars er det duket for toårsjubileum for Café Inklusiv. Da vil det bli servert gratis Balsfjordkaffe til alle som ønsker å smake. Bjørkeng er nå inne i sitt 17. år som selvstendig næringsdrivende i restaurantbransjen. Hun har ikke tenkt å gi seg med det første.

– Det går bra med oss, vi har hatt en god oppgang den siste tiden. Nå skal vi også begynne med vår egen pizza, sier hun.

– En egen Balsfjordpizza?

– Nei, det blir det nok ikke, sier hun og ler.

Powered by Labrador CMS