EIENDOMSSKATT: Fra og med 2022 innføres eiendomsskatt i Bardu på faste eiendommer med én promille, mens det fra 2023 innføres eiendomsskatt på både faste eiendommer og fritidsboliger med to promille. Foto: Torbjørn Kosmo
EIENDOMSSKATT: Fra og med 2022 innføres eiendomsskatt i Bardu på faste eiendommer med én promille, mens det fra 2023 innføres eiendomsskatt på både faste eiendommer og fritidsboliger med to promille. Foto: Torbjørn Kosmo

Bardu innfører eiendomsskatt fra og med 2022

SETERMOEN: I onsdagens kommunestyremøte ble det klart at Bardu kommune innfører eiendomsskatt på faste eiendommer neste år. Ett år senere kommer eiendomsskatten også på fritidsboliger.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 innføres det eiendomsskatt på på 1 promille påfaste eiendommer. Fra og med 2023 innføres det også eiendomsskatt med 2 promille på fritidsboliger, og samtidig økes også eiendomsskatten på faste eiendommer til 2 promille.

Dette vedtok kommunestyret i Bardu onsdag.

Da saken ble behandlet i kommunestyret i Bardu var Høyres to representanter Peder Mogaard og Lars Fossberg de eneste som ikke støttet kommunedirektørens innstiling om å innføre eiendomsskatt på faste eiendommer. Begge var imidlertid for å innføre eiendomsskatt på fritidsboliger.

– En usosial skatt

Saken ble naturlig nok debattert både fram og tilbake i en lengre periode. Det var Fossberg som innledet debatten.

– Bardu Høyre har i mange år vært tydelig på at vi ikke ønsker eiendomsskatt. Vi synes det er en usosial skatt. Den skiller ikke mellom folk som bor alene, og de som har to inntekter til å betale boligen sin. Den skiller ikke mellom inntektssituasjoner, og det er det samme om du har høy eller lav inntekt, sier Fossberg.

Arbeiderpartiets Roald Linaker var ikke helt enig med Fossberg og delte på sin side ikke synet om at eiendomsskatt er en usosial skatt.

– Det er et ideologisk spørsmål Høyre tar opp. Den enkleste måten å peke på at man ikke skal innføre eiendomsskatt er å kalle den for usosial. Jeg er opptatt av at når man har en lovlig skatt, så kan vi skrive den ut i den økonomiske situasjonen Bardu er inne i. Jeg tenker at vi ikke vil få sympati fra samfunnet om vi ikke tar i bruk denne skatten. Det vil være usosialt om vi ikke sikrer at vi får de inntektene vi kan få tak i for å sikre gode vilkår og kommunale tjeneste, sier Linaker.

– En nødvendig skatt

Senterpartiets gruppeleder Karl-Johnny Bjørnsen fortalte fra talerstolen at Senterpartiet i flere år har vært imot å innføre eiendomsskatt, og siktet til flere av Fossbergs argumenter. Bjørnsen var imidlertid uenig med Arbeiderpartiets Roald Linaker i at det var et godt argument innføre eiendomsskatt «bare fordi det er lovlig».

– Senterpartiet har landet på å kunne se på å ta i bruk eiendomsskatt som en del av den økonomiske situasjonen Bardu står i. Konsekvensene av å ikke ta inn de inntektene er store. Vi går for eiendomsskatt, ikke fordi vi vil, men på grunn av situasjonen. Vi håper at en omstillingsprosess og effektivisering av Bardu kommune gjør at skatten ikke blir det eneste grepet som gjøres, sier Bjørnsen.

Venstres eneste representant i kommunestyret, Vilhelm Kjelsvik, signaliserte i forkant av avstemminga sin støtte til å innføre eiendomsskatten.

– Den økonomiske balansen kan opprettholdes ved økte inntekter hvorav eiendomsskatt er en av få muligheter. Inntekt på eiendomsskatt vil utløse mindre behov for nedskjæring, som er noe de fleste frykter, sa Kjelsvik.

To i promille fra 2023

Til syvende og sist ble det vedtatt, med 17 mot 2 stemmer, at det skal innføres eiendomsskatt på 1 promille fra og med 2022. Dette var det kun Bardu Høyres to representanter som stemte imot.

Enstemmig ble det imidlertid vedtatt at eiendomsskatt på fritidsboliger innføres fra og med 2023 med 2 promille og at samtidig skatten på faste eiendommer økes til to promille.

Powered by Labrador CMS