NORDRE OG SØNDRE ALTEVATNET: Språkrådet mener det skal skrives Nordre Altevatnet og Søndre Altevatnet. Ikke Altevatnet Sør og Altevatnet Nord. Foto: Terje Tverås
NORDRE OG SØNDRE ALTEVATNET: Språkrådet mener det skal skrives Nordre Altevatnet og Søndre Altevatnet. Ikke Altevatnet Sør og Altevatnet Nord. Foto: Terje Tverås

Bardu må endre skrivemåte på fritidsområder – det krever Språkrådet

BARDU: Krogstadskaret må hete Krokstadskaret. Og på Altevatnet må det hete Nordre og Søndre Altevatnet. Det sier Språkrådet.

Publisert Sist oppdatert

Rådet har gått igjennom en liste fra Bardu kommune med skrivemåte på fritidsområder, og områder med fritidsbebyggelse. Kommune har sendt inn 15 stedsnavn til vurdering. Språkrådet har kommentarer til tre av navnene.

Rådet ber kommunen endre alle tre.

Altevatnet

To av dem omhandler Altevatnet. Her er det ikke selve stedsnavnet Språkrådet har innvendinger mot. Men rådet mener kommunen ikke bør skrive som foreslått Altevatnet Nord og Altevatnet Sør.

Rådet sier at utmerkingsleddet bør stå foran stedsnavnet, og foreslår derfor at det skrives Nordre Altevatnet og Søndre eller Søre Altevatnet.

Krokstadskaret

Språkrådet biter seg også merke i stedsnavnet Krogstadskaret, og ber om at dette skrives med k og ikke g – altså Krokstadskaret.

Rådet skriver at eneste godkjente skrivemåte i SSR (Sentralt stedsnavnregister) er Krokstadskaret. Bardu kommune må derfor nå endre dette stedsnavnet.

Områdeadresser

Det er i forbindelse med at Bardu kommune har vedtatt en omlegging fra matrikkeladresser til offisielle vegadresser at også fritidsbebyggelser nå får adressenavn. Ettersom mange fritidsboliger ikke har tilknytning til offentlig vei er det valgt områdeadressering. Det er dette som er grunnen til at stedsnavnene nå er sendt over til Språkrådet for gjennomgang.

De 15 stedsnavnene har vært ute til høring, uten at det er kommet innspill. Men nå krever altså Språkrådet at tre av navnene justeres. Foruten de to stedsnavnene på Altevatnet og Krokstadskaret er disse 12 stedsnavnene på lista over områdeadresser i Bardu: Slåttmoberget, Vasskardstien, Sundlifjellet, Skoelvdalen, Istindlia, Steilia, Langvassliveien, Leirbekkvatnet, Melhusdalen, Strømsmovangen, Leinavatn og Geavdnja.

Når det gjelder det siste navnet på lista, Geavdnja – så ber Språkrådet om at den samiske stedsnavntjenesten må uttale seg om denne skrivemåten.

Powered by Labrador CMS