FIKK GJENNOMSLAG: Landsmøtet til Arbeiderpartiet vedtok i helga å vie særlig oppmerksomhet på helikopterstøtte til Hæren basert på Bardufoss. Målselv-ordfører Nils Foshaug mener det er en viktig seier i kampen for helikopterbasen på Bardufoss. (Arkivfoto: Kari Anne Skoglund)
FIKK GJENNOMSLAG: Landsmøtet til Arbeiderpartiet vedtok i helga å vie særlig oppmerksomhet på helikopterstøtte til Hæren basert på Bardufoss. Målselv-ordfører Nils Foshaug mener det er en viktig seier i kampen for helikopterbasen på Bardufoss. (Arkivfoto: Kari Anne Skoglund)

Bardufoss inn i Ap-programmet

MÅLSELV: Ordfører Nils Foshaug er godt fornøyd med landsmøtet til Arbeiderpartiet. Der ble det fattet vedtak om mer penger til Forsvaret og helikoptre til Hæren på Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg føler at Troms Arbeiderparti fikk gjennomslag for mye på landsmøtet i helga. Deriblant at Hæren skal ha egne helikoptre i en egen skvadron lokalisert på Bardufoss, sier Målselv-ordføreren.

Landsmøtet til landets største parti vedtok å slutte opp om målsettinga fra NATO-toppmøtet i 2014 om at medlemslandene gradvis øker sine forsvarsbudsjetter opp mot 2 prosent av brutto nasjonalprodukt innen 2024. I tillegg mener Ap at nye investeringer i Forsvaret må utgjøre minst 20 prosent av de årlige forsvarsbudsjettene.

Angående Hæren ble følgende setning tatt inn i partiprogrammet:

«Arbeiderpartiet vil vie særlig oppmerksomhet til utviklinga av en moderne, slagkraftig og mobil landmakt – inkludert helikopterstøtte for Hæren basert på Bardufoss – med evne til egenbeskyttelse og kapasitet til å håndtere både tradisjonelle og nye trusler».

– Det er bare noen få stedsnavn som er nevnt i partiprogrammet. Derfor er det veldig viktig at det står svart på hvitt at helikoptre til Hæren skal være stasjonert på Bardufoss, forteller Nils Foshaug.

Ønsker åpenhet

Målselv-ordføreren holdt selv et innlegg på landsmøtet torsdag, og da tok han for seg blant annet de ovenfor nevnte punktene, som ble tatt inn i partiprogrammet. Troms Arbeiderparti har dessuten presset på for at landmaktutredninga skal legges fram når den er ferdig, og ikke samtidig som statsbudsjettet legges fram i oktober.

– Det blir helt feil at landmaktstudien ikke skal ut til offentligheten når den er ferdig. Vi fikk ikke noe vedtak på det på landsmøtet, men Anniken Huitfeldt sa fra talerstolen at Ap ikke kommer til å akseptere at landmaktstudien skal legges fram så seint som i oktober, sier Foshaug.

På spørsmål om han føler at teksten om helikoptrene på Bardufoss i partiprogrammet er god nok, svarer han:

– Jeg føler at Troms Ap har fått gjennomslag der. Nå er det bare å få ei ny regjering!

Egen utredning

Foshaug presiserer at man likevel ikke må hvile på sine laurbær i denne saken, selv om Arbeiderpartiet er på glid på viktige punkter for Forsvaret i Indre Troms. Nå blir det beinhard jobbing for å få flertallet på Stortinget til å vedta det samme.

– Vi er godt i gang med Tromsdokumentet 2, som skal ta for seg landmaktbiten. Det blir Troms sitt innspill til hvordan den framtidige landmakta skal se ut.

Det er ennå ikke klart når Tromsdokumentet 2 vil foreligge, men det jobbes på spreng med at det skal skje så raskt som mulig. I morgen skal Bardu kommunestyre og Målselv formannskap behandle saker om økonomisk støtte til utredningsarbeidet. Det er ventet at de to kommunene bevilger 50 000 kroner hver til Tromsdokumentet 2.

Powered by Labrador CMS