PÅ KANTEN: Hedda Brox (t.v.), Silja Karlsen og Viktoria Olsen Tollefsen fra elevrådet ved Sand skole gleder seg, i likhet med resten av elever og ansatte, over at bassenget skal renoveres. – Nå slipper vi flere timer i buss for å få svømmeundervisning, sier de. Foto: Lill-Karin Elvestad
PÅ KANTEN: Hedda Brox (t.v.), Silja Karlsen og Viktoria Olsen Tollefsen fra elevrådet ved Sand skole gleder seg, i likhet med resten av elever og ansatte, over at bassenget skal renoveres. – Nå slipper vi flere timer i buss for å få svømmeundervisning, sier de. Foto: Lill-Karin Elvestad

Bassengjubel på Sand

SAND: Jubelen gjallet i det tomme bassenget på Sand skole i går.

Publisert Sist oppdatert

– Vi fikk vite det nå i dag, for kort tid siden. Og den første tanken var at dette blir utrolig bra.

Viktoria Olsen Tollefsen i tiende, Silja Karlsen i niende og Hedda Brox i åttende klasse ved Sand skole er ikke i tvil: Kommunestyrets vedtak om å oppgradere bassenget faller i god jord. Eller i tomt basseng, om du vil. De tre jentene fra elevrådet har nå busset til bassenget på Storsteinnes et års tid og har klare meninger om den ordninga.

– Det går veldig mye tid i bussen, minst to timer per dag når vi skal ha svømming. Det betyr at vi kun kan ha én annen undervisningstime den dagen, resten av tida går med til bussing og bassengtrening, sier Viktoria.

Selv går hun siste året på skolen og får dermed ikke nyte godt av et nytt basseng. Trolig vil ikke det være klart før høsten 2019. Men hun er glad på sine medelevers vegne.

– Mange av elevene på skolen har vært misfornøyd med at busstida stjeler fra andre fag. For eksempel har vi hatt mindre uteskole det siste året. Dette vil gjøre elevene godt, sier hun.

Mindre fag

Inspektør Frode Hansen bekrefter at tida elevene har brukt på å busse 8,4 mil til og fra Sand skole, har gått direkte ut over andre fag.

– Vi har brukt en del ressurser på å optimalisere svømmeundervisninga slik at den skal stjele minst mulig fra andre fag. Men i ungdomsskolen er det særlig matte og engelsk som har fått lide, sier han.

Dette er noe lærere, foreldre og elever har bekymret seg for. Totalt går elevene glipp av ei hel økt undervisning per dag, noe som for ungdomsskolen hittil har ført til fire matteøkter og tre engelskøkter mindre enn vanlig.

Det var i fjor vår at elevene ved Sand skole begynte å busse til bassenget på Moan. Årsaken var at Sand-bassenget trengte renovering, og saka har siden den tid vært oppe til utredning og politisk behandling. Onsdag vedtok altså et flertall i kommunestyret at det skal bevilges 6 millioner til renovering. Dermed blir bassenget forhåpentligvis fylt med vann fra neste år.

– Det siste året har ungdomstrinnet og barnetrinnet vært syv turer hver til Storsteinnes. Vi sørger for å gi den lovpålagte undervisning i svømming, men har samtidig forsøkt å tilrettelegge slik at det ikke skal brukes for mye tid, sier Frode Hansen.

Slitsomt

Noen elever med ekstra behov for svømmeopplæring har også fått det. De minste ungene, i 1. til 3. klasse, har imidlertid ikke vært i bassenget.

– Det er for langt for de minste å sitte over åtte mil på bussen. Så svømmeundervisninga har startet fra fjerde klassetrinn, sier Frode Hansen.

Etter det Nye Troms kjenner til, har foreldre ved skolen tatt kontakt med FAU med bakgrunn i bekymring for at elevene mister mye tid til andre fag. Det lyktes oss ikke å få en uttalelse fra FAU-leder Lena Nordli.

Powered by Labrador CMS