BLIR UNDER ISTINDAN: Hæren sikres helikopterstøtte med Bell 412 på Bardufoss også i framtida. Det har fem partier på Stortinget blitt enige om. Foto: Morten Kasbergsen
BLIR UNDER ISTINDAN: Hæren sikres helikopterstøtte med Bell 412 på Bardufoss også i framtida. Det har fem partier på Stortinget blitt enige om. Foto: Morten Kasbergsen

Beholder Bell på Bardufoss

MÅLSELV/OSLO: Fem partier la samlet fram landmaktsforliket tirsdag ettermiddag. De lar Bell-helikoptre bli på Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

Det kunne Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet fortelle på en pressekonferanse på Stortinget i ettermiddag. Partiene er enige om at 339 skvadrons Bell 412-helikoptre forblir på Bardufoss. Helikoptrene skal deles mellom Rygge og Bardufoss.

- Vi er enige om å styrke Hæren. Vi er enige om å styrke Heimevernet. Vi ser helheten i terrorsituasjonen vi opplever. Vi er opptatt av at spesialstyrker skal ha helikopter tilgjengelig, og det sikrer vi. Og vi opprettholder Bardufoss flystasjon med egen ledelse, egen kapasitet og med egne ressurser, sa KrF-leder Knut-Arild Hareide.

De fem partiene er enige om at Stortinget skal be regjeringa komme tilbake med en kostnadsoversikt for å beholde 2. bataljon oppsatt med minimum en stridsgruppe med ett til to kompanier med støtteelementer på Skjold. Før endelig beslutning om endret sammensetning i 2.bataljon skal kostnadsoversikten foreligge. Stortinget ber videre regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av hvilken operativ effekt det har for Brigade Nord totalt sett med tanke på rekruttering.

Partiene ønsker også å gå til innkjøp av nye stridsvogner før 2024. De vil be regjeringa legge frem en sak om lån eller leasing av stridsvogner tilgjengelige fra 2019 for å oppnå en raskest mulig oppgradering av Brigadens stridsvognskapasitet.

- I Arbeiderpartiet er vi tilfredse med å ha oppnådd enighet om en avtale i fire punkter for å styrke Hæren og Heimevernet. Vi har ment at Høyre og Frp har hatt for lave ambisjoner for Hæren og Heimevernet. Helheten i avtalen vil innebære en betydelig styrking av Hæren og Heimevernet sammenliknet med regjeringens forslag. Avtalen i dag medfører større kostnader – og dette skal dekkes i revidert budsjett til våren, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) i ei pressemelding.

Powered by Labrador CMS