SNIK-SENTRALISERING: Sp og SV mener at flyttingen helsesøsterstillingen til Andslimoen reduserer hele grunnlaget for helsehuset på Holt. – Dette er en snik-sentralisering av helsetjenestene i Målselv, sier gruppeleder Sp, Bengt Magne Luneng. Fra venstre: Petter Karlsen (Sp), Bengt Magne Luneng (Sp) og Morten Tomter (SV).
SNIK-SENTRALISERING: Sp og SV mener at flyttingen helsesøsterstillingen til Andslimoen reduserer hele grunnlaget for helsehuset på Holt. – Dette er en snik-sentralisering av helsetjenestene i Målselv, sier gruppeleder Sp, Bengt Magne Luneng. Fra venstre: Petter Karlsen (Sp), Bengt Magne Luneng (Sp) og Morten Tomter (SV).

Bekymret for helsehuset på Holt

MÅLSELV: Fra høsten av vil helsesøster-stillingen på Holt flyttes til Andslimoen Helsestasjon. «En snik-sentralisering av helsetjenestene i Målselv», kaller gruppeleder i Senterpartiet, Bengt Magne Luneng, det. Partiet får støtte fra SV og krever nå at saken behandles politisk.

Publisert Sist oppdatert

Eksistensen til helsehuset på Holt har som kjent vært oppe til gjentatte diskusjoner. Gruppelederen i Sp påpeker at det kun er fire år siden det ble utarbeidet en omfattende rapport om helsetjenestene på Holt, hvor det ble konkludert med at senjalege-modellen verken var faglig eller politisk hensiktsmessig. Han stiller seg derfor undrende til at rådmannen kommer med forslaget, til tross for historikken til helsehuset.

– Ut i fra de tidligere politiske behandlingene om Holt helsehus, burde det være klinkende klart at å flytte helsesøsterstillingen har politisk interesse, og at dette er i konflikt med faglige anbefalinger og i strid med tidligere politiske vedtak. Dette er en snik-sentralisering av helsetjenestene i Målselv, sier Luneng.

Helsehuset er allerede en liten enhet, og reduksjonen i ansatte vil svekke det fagmiljøet som er der.

Senterpartiet stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er vurdert hvilke konsekvenser flyttingen av helsesøsterstillingen vil ha for fagmiljøet på Holt. De mener at i tillegg til å svekke selve helsesøstertjenesten i Øverbygd, vil flyttingen redusere hele grunnlaget for helsehuset på Holt.

– Helsehuset er allerede en liten enhet, og reduksjon i ansatte vil svekke det fagmiljøet som er der. I tillegg vil det automatisk svekke grunnlaget for helsehuset i sin helhet. Denne problematikken synes ikke å være ofret en tanke i prosessen, sier han.

Lønnsomt

Mens Senterpartiet på sin side mener at flyttingen vil svekke fagmiljøet på Holt, påpeker Siv-Hege Severi, enhetsleder for familieenheten, at en styrking av fagmiljøet nettopp er en av intensjonene bak flyttinga.

– Ved å samle alle ansatte på samme sted vil man i større grad kunne bruke hverandre for å drøfte ulike problemstillinger som oppstår i løpet av arbeidsdagen. I tillegg er det viktig å kunne ha nærhet til kollegaene og lederen på arbeidsplassen. Vi mener at dette er lønnsomt både faglig og driftsmessig, sier hun.

Endringen innebærer at alle ansatte i helsestasjonen har oppmøtested på Andslimoen. Oppgaver knyttet til øvre distrikt av kommunen vil bli fordelt på to ansatte, hvor en helsesøster får ansvar for skolehelsetjenesten. Den andre helsesøsteren får ansvar for helsestasjon med oppfølging og kontroll av barn. Helsestasjon vil fortsatt bruke helsesøsterkontoret ved Holt som et type utekontor. Severi avkrefter at flyttingen vil få noen konsekvenser for det eksisterende tjenestetilbudet.

– Vi ser at det har vært en nedgang i fødselstallene i øvre distrikt de siste årene. Derimot har det vært et økende behov for helsesøsters tilstedeværelse i Målselv-skolene. Ved å gjennomføre denne flyttingen vil kommunen få utnyttet sine personellressurser på en bedre måte. Vi vil få økt fleksibilitet i tjenestetilbudet og kan også imøtekomme behovene til innbyggerne i Kirkesdalen og Mellembygd på en bedre måte. Det vil ikke være noen endring på tjenestetilbudet, og alle de oppgavene som er knyttet til øvre distrikt av kommunen, vil bli ivaretatt på samme måte som tidligere, sier hun.

– Men en enda mindre tilstedeværelse vil vel svekke det eksisterende tilbudet på Holt?

– Den eneste konsekvensen er at det ikke er en ansatt på helsestasjonen som møter opp og avslutter sin arbeidsdag på helsehuset på Holt. Men en helsesøster er uansett aldri på kontoret fra åtte til fire hver dag uavhengig av arbeidssted. Helsesøster er til stede både på skolene, hjemmebesøk og diverse møter med samarbeidspartnere, sier Severi.

Krever redegjørelse

Både Sp og SV krever at saken behandles politisk og har nå sendt en offentlig henvendelse til ordføreren.

– Her er det mange ting som ikke er belyst. Verken konsekvensene for hvordan det vil påvirke tilbudet til brukerne i Øverbygd eller konsekvensene for helsehuset på Holt er belyst. Vi krever også at det blir redegjort for de økonomiske konsekvensene av å flytte stillingen, sier Luneng og legger til at de ikke kommer til å akseptere endringen.

Powered by Labrador CMS