PERM: Ordfører Toralf Heimdal kjenner på en bekymring i forbindelse med at forsvaret for tida har mange som kommer tilbake fra perm. Foto: Knut Solnes (arkiv)
PERM: Ordfører Toralf Heimdal kjenner på en bekymring i forbindelse med at forsvaret for tida har mange som kommer tilbake fra perm. Foto: Knut Solnes (arkiv)

Bekymret for smitte etter perm

BARDU: Ordfører Toralf Heimdal er opptatt av å holde trykket oppe når det kommer til smittevern. Nå er han bekymret over at soldater kommer tilbake til Bardu, etter at de har vært hjemme på perm.

Publisert Sist oppdatert

Flere og flere norske kommuner og storbyer har for tida en økende smittetrend når det kommer til koronaviruset. Før helga var det et tosifret antall nye smittetilfeller i Tromsø, og ordførerne i Målselv, Balsfjord og Bardu er bekymret og oppfordrer til å holde oppe trykket når det kommer til smittevern.

Perm

Ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal forteller at det han kjenner mest på for tida, at han er litt bekymret for, er permisjoner i Forsvaret.

– Jeg er nok litt bekymret når det kommer til det. Det er mange soldater som nå har vært hjemme på perm forskjellige steder i landet, og som nå kommer tilbake til Bardu, sier Heimdal til Nye Troms.

Han forteller at han ikke har vært i kontakt med Forsvaret angående bekymringen, men at han håper de har den nødvendige beredskapen på plass til å håndtere det dersom smitte skulle oppstå.

– Forsvaret har tidligere vært flinke til å ta forholdsregler, men jeg skjønner at når soldatene er hjemme på permisjon, så er det en del ting som er utenfor Forsvarets kontroll, sier Heimdal.

Tromsø

Ved inngangen til helga som var ble det registrert et relativt stort antall nye smittetilfeller i Tromsø. Dette bekymret ordfører Gunda Johansen i nabokommunen Balsfjord. Hun var da raskt ute med å anbefale kommunens innbyggere til å unngå unødvendige turer til Tromsø.

– I og med at det kom meldinger som tilsa at Tromsø var på vei til å bli rødt, så valgte jeg å komme med en slik anbefaling. Vi kan ikke nekte folk å dra til Tromsø. Men jeg ønsker økt bevissthet omkring det å ferdes i Tromsø,

Hun mener det er viktig at folk har ei bevissthet omkring smittevernreglene når de beveger seg i områder der det er mye folk.

– Det være seg kjøpesenter, puber eller lignende. Det er jo særlig slike steder at det kan være smitte som er ukjent, sier Johansen.

Mindre bekymret

Hun forteller at hun er mindre bekymret for smitte i Balsfjord etter helga enn før. At hun opplever at Tromsø begynner å få god kontroll på situasjonen og smittesporinga.

– Men jeg har en konstant uro i meg i forhold til hvordan dette kan utvikle seg. Vi ser jo at det ikke er slutt.

Hun forteller at kriseledelsen i Balsfjord har hatt hyppige møter den siste halvannen uka, og at de har hatt løpende dialog før og gjennom helga. Hun mener Balsfjord skal være godt rusta til å håndtere smitte dersom det oppstår.

– Vi følger situasjonen nøye, sier hun.

Unngikk tromsø

Målselv-ordfører Bengt Magne Luneng hadde selv planlagt en tromsøtur på lørdag, men ombestemte seg.

– Jeg skulle til Tromsø på lørdag for å handle, men valgte å utsette. Det var ikke noe veldig viktig formål med turen, så det er noe jeg kan gjøre seinere når situasjonen er annerledes, sier han.

Han ønsker ikke å komme med noen direkte anbefaling om å unngå turer til Tromsø, men oppfordrer til å bruke sunn fornuft og å huske smittevernreglene.

– Vi må være bevisste situasjonen som er rundt oss. Hvis man velger å dra til steder der man vet at det er smitte, så bør man ta så mye forholdsregler som man kan.

Enkelte ærender, som å dra på sykehuset eller til tannlege i Tromsø mener at han skal kunne fortsette med.

– Så går det an å bruke munnbind og håndsprit. Man skal uansett være forsiktig med større ansamlinger av folk, sier han.

Powered by Labrador CMS