SMITTEVERN: Kommuneoverlege Hans Olav Eriksen mener den eneste måten vi kan redusere smittefaren under sommerens reinflytting fra Sverige til Norge, er ved å gi god informasjon om smittevernstiltak. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)
SMITTEVERN: Kommuneoverlege Hans Olav Eriksen mener den eneste måten vi kan redusere smittefaren under sommerens reinflytting fra Sverige til Norge, er ved å gi god informasjon om smittevernstiltak. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)

Bekymret for smittefare ved reinflytting

BALSFJORD: Troms-kommunene hvor den svenske reindriftsnæringa har beiterett har gjort det de kan for å hindre økt smittefare på norsk side. Det mener kommuneoverlegen i Balsfjord og Storfjord.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager der flere hundre svenske reindriftsutøvere som krysser grensa fra svensk til norsk side i forbindelse med flytting av rein til sommerbeite. Mange som i reindriftsnæringa nord i Sverige har rein med beiterett på norsk side. Både i Balsfjord, Målselv, Bardu og Storfjord har fire ulike samebyer beiterett. Kommuneoverlege Hans-Olav Eriksen i Balsfjord og Storfjord kommuner beskriver situasjonen som litt uoversiktlig, og dermed bekymringsverdig.

Smittetrykk

Det var Itromsø som først omtalte saken om bekymringen omkring smittefaren ved reinflyttinga fra Sverige til Norge.

– De kommer fra et land og et område som har et smittetrykk som er betydelig større enn det vi har, og det er så mange som kommer over grensa at situasjonen er litt uoversiktlig. Det er det som gjør det bekymringsverdig, sier Eriksen til Nye Troms.

Han understreker at reindriftsutøverne fra Sverige er i sin fulle rett til å drifte som de pleier, og også å bevege seg mellom Sverige og Norge.

– Det er ikke deres feil at de er satt i den situasjonen de er, men bekymringa er der, sier kommuneoverlegen.

Informasjon

Han forteller at ordførerne i de fire kommunene der samebyene har beiterett har kontaktet samebyene.

– De har informert om smittetiltak og hensyntaking i Norge. Hvilke smittevernregler som gjelder. De er dermed godt informerte. Kommuneoverlege i Bardu og Målselv, Vidar Bjørnås, har også skrevet et infoskriv som er sendt ut til partene, forklarer Eriksen.

I skrivet poengteres viktigheten av god håndhygiene, avstand til andre på generell basis, og spesielt dersom man skulle få luftveissymptomer. Eriksen forteller at samebyene har gitt uttrykk for at de har forstått informasjonen som er gitt dem, og at de er takknemlige for den gode dialogen med kommunene omkring smitteverntiltak.

– Å gi dem denne informasjonen er det eneste vi kan og skal gjøre. Det er ingen grunn til at befolkningen skal være bekymret, da vi har god testkapasitet i kommunene. Er det tvil, så testes folk. Det er veldig greit, sier Eriksen.

Liten eksponering

Han sier at reindriftsutøverne stort sett oppholder seg i nærheten av reinflokken og i grisgrendte strøk.

– Det er liten eksponering for andre mennesker, men det skjer jo at de må innom en butikk eller lignende. Da er det viktig at både de har riktig informasjon, og at vi fortsetter å være nøye på de smitteverntiltak som vi skal følge, sier Hans-Olav Eriksen til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS