BUKTAMOEN: Tankanlegget til B3 Buktamoen ble etablert for ett år siden med det for øyet å ha lav pris på drivstoff. Dette har fått følger i nærområdet. De andre bensinstasjonene holder sine priser nært B3 Buktamoen sine priser gjennom hele året. Foto: Maren Sofie Larsen
BUKTAMOEN: Tankanlegget til B3 Buktamoen ble etablert for ett år siden med det for øyet å ha lav pris på drivstoff. Dette har fått følger i nærområdet. De andre bensinstasjonene holder sine priser nært B3 Buktamoen sine priser gjennom hele året. Foto: Maren Sofie Larsen

Bensin og diesel – snart historie?

MÅLSELV: Spådommen er at om ti år vil bensinstasjonene være historie. – I Sør-Norge er allerede bensinstasjoner blitt omgjort til varmmatutsalg, sier Per-Gunval Mortensen, daglig leder Circel K Heggelia.

Publisert Sist oppdatert

I de gode, gamle dager da vi hadde billig bensin her i nord, var verden så mye bedre for alle oss som kjørte en form for kjøretøy. Bensinen per liter kunne ligge nede på åtte til ni kroner, mens dieselen lå kronen under. Med en gang prisen gikk opp til ti korner, sukket man dypt og ristet på holdet. De som solgte bensinen og dieselen til oss, trengte ikke selge varmmat ved siden av for å tjene inn sine utgifter på å ha en eller to pumper stående utenfor stasjonen sin. Alt dette er historie i dag.

Varm mat

– Skal en bensinstasjon gå med overskudd, må den selge varm mat ved siden av. Samt annet småtteri som dagens bilister trenger. Om ti år vil den tradisjonelle bensinstasjonen som vi kjenner i dag, bli erstattet med matutsalg. Dette på grunn av el-bilen, sier Per-Gunval Mortensen, daglig leder for Circel K i Heggelia.

Spådommen fra sine kollegaer i sør, er at bensinstasjonene i løpet av kort tid vil være en historie. Sammen med sine ansatte ved stasjonen, er det hovedsakelig salg av varm mat som gir det største overskuddet for Mortensen og hans medarbeidere.

– Stasjonen har et overskudd på mellom 15-20 øre per liter bensin og diesel vi selger, mens overskuddet på salg av alt annet er mye større. Det sier seg selv at da er vi nødt til å satse mer på det som kundene er ute etter, og det er i første omgang varm mat, sier han.

Lojale kunder

Ser vi på bensinprisene i Bardu, Målselv og Balsfjord under ett, er det mange som har oppdaget at stasjonen som Mortensen driver, har gjennom det siste året hatt stabile priser på bensin og diesel.

– Hva er grunnen til at prisene på stasjonen din har holdt seg så stabil sammenliknet med stasjonene i Bardu og Balsfjord?

– Grunnen er ganske enkel at det er etablert et drivstoffanlegg i nærheten av oss, B3 Buktamoen. Jeg må da presisere at det er ikke jeg personlig som har bestemt prisene på bensin og diesel ved min stasjon. Det er bestemt fra sentralt hold at vi er nødt til å legge oss nært prisene til B3 Buktamoen. Vi ligger da 20 øre per liter over det B3 Buktamoen tilbyr sine kunder, sier Mortensen.

De stasjonene som ligger i Bardu og Balsfjord, ligger da for langt unna til å være med på denne lokale «priskrigen» som stasjonene i Målselv er med på, etter at B3 Buktamoen ble opprettet for ett år siden.

– At du har stabile priser over lang tid, fører dette med seg at kundene blir mer lojale mot deg som driver av denne bensinstasjonen?

– Jeg har et inntrykk av at kundene fyller der det er billigst bensin eller diesel. De er ikke spesielt lojale mot meg som innehaver av stasjonen, men jeg har ofte hørt det siste året fra kunder i Bardu-regionen, at vi er billigst på drivstoff i vår umiddelbare nærhet. På en måte er det fint at kanskje kundene som fyller ofte hos meg, føler at de får noe tilbake ved at vi har stabile priser på drivstoffet vårt, sier Mortensen.

Powered by Labrador CMS