FØLG REGLENE: Major Fred Eilers i 139 luftving oppfordrer eiere av fjernstyrte fly og droner til å lære seg luftfarstreglene. På Bardufoss må man ta hensyn til lufthavna, militære områder og lavtflyvende helikoptre.
FØLG REGLENE: Major Fred Eilers i 139 luftving oppfordrer eiere av fjernstyrte fly og droner til å lære seg luftfarstreglene. På Bardufoss må man ta hensyn til lufthavna, militære områder og lavtflyvende helikoptre.

Ber deg lære reglene for fjernstyrte fly og droner

BARDUFOSS: Vet du hvor nært flyplassen du kan fly det fjernstyrte flyet ditt? Eller hvor høyt du kan fly dronen? Hvis ikke, er det på tide å lære seg reglene.

Publisert Sist oppdatert

Jula ligger og lurer rett rundt hjørnet, og under noen av juletrærne kommer det kanskje til å ligge en liten drone eller et fjernstyrt fly til husets barn eller fly-entusiast. Det kanskje ikke alle vet, er at det finnes regler som må følges når man skal bruke et fjernstyrt fly eller drone. I januar i år kom det nemlig en ny lovbestemmelse for sivil luftfart, og man kan ikke lenger fly hvor og når man vil. For de profesjonelle flygerne er reglene mer komplekse, men for hobby- og konkurranseflygere er det fem enkle regler å forholde seg til.

Major Fred Eilers i 139 luftving oppfordrer alle som eier modellfly eller droner, eller som har planer om å gi det i julegave til barna sine, om å sette seg inn i reglene.

– Det er viktig at ungene som får seg fly eller drone til jul, vet hva reglene er. Foreldrene til en 12-åring må være greie og forklare reglene til dem, sier Eilers.

Blant annet skal man ikke fly nærmere enn fem kilometer fra lufthavna uten avtale. Eilers forklarer at man kan gå inn på Avinor eller IPPC sine hjemmesider for å finne reglene rundt hver enkelt flyplass. På Bardufoss er det mulig å fly nærmere enn fem kilometer fra flyplassen hvis man ringer til flytårnet og koordinerer på forhånd. Dersom flytårnet er stengt, ringer man Wing Ops.

– Men man får ikke fly innenfor gjerdet til flystasjonen og ikke ta bilder over militært område, sier Eilers.

Bruk hodet

Den maksimale flyhøyden for en drone eller modellfly er 120 meter over bakken. Forsvarets helikoptre flyger gjerne lavere enn 120 meter, og man bør derfor lande flyet dersom man hører at et helikopter kommer.

– De er klar over faren for modellfly i lufta, men de regner med at folk lander flyene når de hører dem, sier majoren.

Han har ikke hørt om noen hendelser på Bardufoss, men sier at Forsvaret generelt har merket et økende antall droner. Det har vært én hendelse der en drone har kommet nært helikoptrene deres, men ingen ulykker har skjedd. I Norge generelt har det også vært nestenulykker med droner. Eilers har derfor én viktig oppfordring til både barn og voksne som har planer om å fly.

– Bruk hodet, sier han.

Powered by Labrador CMS