300 000 I EIENDOMSSKATT: Viken senter betaler over 300 000 kroner i året i eiendomsskatt til Bardu kommune. Foto: Terje Tverås
300 000 I EIENDOMSSKATT: Viken senter betaler over 300 000 kroner i året i eiendomsskatt til Bardu kommune. Foto: Terje Tverås

Ber om skattefritak – men får det neppe

BARDU: Viken senter har søkt om å bli fritatt for å betale eiendomsskatt til Bardu kommune. Det er en søknad rådmannen vender tommelen ned for.

Publisert Sist oppdatert

Saka kommer opp i kommunestyret i Bardu i neste uke. Ettersom Viken senter er en ideell stiftelse er søknaden fra Viken helt innafor i bestemmelsen i Eiendomsskatteloven. Loven gir Bardu kommune anledning til å frita senteret fra eiendomsskatt. Viken senter viser da også til bestemmelsene i loven i sin søknad.

Men rådmann Håvard Gangsås mener Bardu kommune ikke skal gi fritak. Senteret har søkt om fritak både for 2019 og i år.

Vil få følger

Gangsås råder politikerne til å avslå søknaden. Han viser til at en innvilgning av søknaden vil kunne få betydelige økonomiske følger for kommunen.

– Rådmannen anbefaler ikke at helt eller delvis fritak innvilges i denne saken. Et fritak vil kunne skape presedens for andre typer fritakssøknader. Videre vil fritak gi for stort tap av inntekter for Bardu kommune. Viken senter er en viktig arbeidsplass i kommunen vår, men rådmannen kan ikke se at det er rom økonomisk for å gi fritak, heter det i saksframlegget.

Må redusere

Det er ikke et ubetydelig beløp det er snakk om i saken. Viken senter skal betale over 300 000 kroner i eiendomsskatt til Bardu kommune. 310 500 er det eksakte tallet rådmannen oppgir.

– Kommunestyret står fritt om de vil gi helt eller delvis fritak. Hvis det innvilges fritak, må kommunestyret finne inndekking for beløpet. Enten må tjenester reduseres eller så må man redusere avsetning til fond, skriver Gangsås til kommunestyrepolitikerne.

Stor økning

Han viser til at kommunestyret tidligere har sagt nei til en søknad om fritak for eiendomsskatt fra Troms fylkeskommunes tannklinikk på Setermoen. Gangsås skriver at dersom Viken senter fritas må også fylkeskommunen fritas av hensyn til likhetsprinsippet. Også statlige bygg kan ifølge Eiendomsskatteloven fritas for eiendomsskatt.

Tannklinikken betaler i dag 14 500 kroner i eiendomsskatt til Bardu kommune.

Det hører med til historien at Viken senter hittil har betalt 100 000 kroner i året i eiendomsskatt til Bardu kommune, og at beløpet har vært holdt på dette nivået som et oppstartbidrag fra kommunen. Fra 2019 er imidlertid beløpet økt til 310 500 kroner. Det er en tøff økning for et senter som har fått mindre økonomisk romslighet det siste året etter at en ny driftsavtale med Helse Nord ble inngått.

Powered by Labrador CMS