BER DEPARTEMENTET AVVENTE: Troms Høyre forutsetter at Forsvarsdepartementet ikke iverksetter endringer i 139 luftving generelt og 339 skvadron spesielt før landmaktutredninga foreligger høsten 2017. (Arkivfoto: Yngve Foshaug)
BER DEPARTEMENTET AVVENTE: Troms Høyre forutsetter at Forsvarsdepartementet ikke iverksetter endringer i 139 luftving generelt og 339 skvadron spesielt før landmaktutredninga foreligger høsten 2017. (Arkivfoto: Yngve Foshaug)

Ber om status quo på Bardufoss

MÅLSELV: Troms Høyre krever at det ikke skjer endringer i 139 luftving før landmaktutredninga foreligger. Fylkespartiet ønsker også redningshelikopter til Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener det må være status quo på Bardufoss til landmaktutredninga er behandlet politisk. Noe annet vil være totalt uakseptabelt, sier leder Geir-Inge Sivertsen i Troms Høyre.

Fylkespartiet hadde årsmøte i helga, og der ble det vedtatt en uttalelse om helikopterstøtte til Hæren og redningshelikoptre på Bardufoss. I uttalelsen heter det blant annet: «Troms Høyre forutsetter at en i påvente av landmaktutredninga ikke iverksetter endringer for 139 luftving, Bardufoss flystasjon og 339 skvadron før resultater av utredninga er vedtatt».

Ikke lenger hovedbase

Stortinget vedtok 15. november å flytte 339 skvadron fra Bardufoss til Rygge, men i merknadene fra utenriks- og forsvarskomiteen heter det at skvadronen skal ha ni Bell 412-helikoptre på Bardufoss til resultatet av landmaktutredninga foreligger. I tillegg vedtok Stortinget å flytte ledelsen av 334 skvadron (fregatthelikoptrene) til Haakonsvern orlogsstasjon, og etter alt å dømme flyttes også funksjonene 139 luftving har på Bardufoss i dag til Rygge. Bardufoss skal med andre ord ikke lenger være Forsvarets hovedbase for helikopter, slik Stortinget i 2008 og 2012 vedtok at den skulle være.

– Vi har registrert at de som var med på å inngå forsvarsforliket, ikke er helt sikker på hva de har blitt enige om når det gjelder Bardufoss. I hvert fall kan vi tolke det slik når vi leser uttalelser fra medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen, som legger ulike tolkninger til grunn for hva helikopterforliket innebærer, forteller fylkesleder Sivertsen.

Ifølge han er det derfor viktig for Troms Høyre å presisere at det ikke må skje noe med 139 luftving og 339 skvadron før landmaktutredninga har konkludert om det framtidige helikopterbehovet for Hæren.

Tror på hærhelikoptre

På spørsmål om hvordan fylkespartiet vurderer sin egen gjennomslagskraft hos sin egen forsvarsminister, svarer Geir-Inge Sivertsen:

– Vi må ha tru på at vi har gjennomslagskraft. Vi har ikke fått noen signaler som tyder på at Forsvarsdepartementet tolker forliket på noen annen måte enn det vi gjør. Derfor forutsetter vi at det blir slik.

Fylkeslederen legger til at han kommer til å bli svært overrasket hvis landmaktutredninga konkluderer med noe annet enn at Hæren trenger helikopterstøtte. Han går så langt som å si at det vil være oppsiktsvekkende hvis konklusjonen blir noe annet enn det.

– Vi håper at utredninga skal understreke behovet for helikoptre til Hæren og samtidig ta for seg hvilken type helikoptre Hæren skal ha. Vi legger til grunn at de nye helikoptrene skal være stasjonert på Bardufoss uansett hvilken type det blir.

I uttalelsen framhever Troms Høyre også at det ikke er stasjonert et eneste redningshelikopter mellom Bodø og Banak. Det er svært stor avstand mellom disse to basene i Nord-Norge, lengre enn mellom noen andre redningshelikopterbaser i Norge.

– Vi ønsker derfor at det etableres en base for de nye redningshelikoptrene av typen AW101, og at basen lokaliseres til Indre Troms. Bardufoss er et naturlig valg hvis beredskapen skal utvides, avslutter Geir-Inge Sivertsen.

Må vente på iverksettingsbrevet

Nye Troms spurte mandag Forsvarsdepartementet om det kan garantere at det ikke blir gjort endringer i 139 luftving, inkludert 339 skvadron, før resultatet av landmaktutredninga er vedtatt av Stortinget. Vi fikk dette svaret via epost:

«Stortinget har vedtatt at 339 skvadron skal lokaliseres til Rygge. Hensikten er å øke spesialstyrkenes mobilitet gjennom dedikert helikopterstøtte. I tråd med opplegget i proposisjonen skal dagens fordeling av helikoptre på Bardufoss og Rygge videreføres inntil videre. Som en del av landmaktutredningen skal det også utredes om de ni Bell 412-helikoptrene som blir stående på Bardufoss fram til alternativ kapasitet er etablert, eller annen helikopterkapasitet, vil være nødvendig for å gi Hæren økt mobilitet. Forsvarsdepartementet vil komme nærmere tilbake til detaljer om når de ulike vedtakene skal gjennomføres i iverksettingsbrevet til Forsvarssektoren som vil bli utgitt i desember.»

Powered by Labrador CMS