SKREDFARE: I Balsfjord er det betydelig snøskredfare for tiden. Bildet er fra et snøskred i Lavangsdalen i februar. Foto: Politiet.
SKREDFARE: I Balsfjord er det betydelig snøskredfare for tiden. Bildet er fra et snøskred i Lavangsdalen i februar. Foto: Politiet.

Betydelig snøskredfare i Balsfjord

BALSFJORD: I Balsfjord er det for tiden betydelig snøskredfare. Faren er redusert fra betydelig til moderat i Bardu og Målselv.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge nettstedet varsom.no var snøskredfaren betydelig i Balsfjord, Målselv og Bardu i begynnelsen av denne uka på grunn av store mengder med nysnø og kraftig vind fra nordvest. Onsdag roet været seg noe, men den betydelige snøskredfaren ble opprettholdt i alle tre kommunene fordi snøen trenger tid for å stabilisere seg. Torsdag nedgraderes snøskredfaren i Bardu og Målselv til moderat snøskredfare.

– Det vil gå litt opp og ned framover. Torsdag formiddag vil nok skredfaren avta, men torsdag kveld blåser det opp igjen. Det kommer ikke så mye nysnø torsdag, men det ligger mye snø i terrenget som da vil bli fraktet til nye lesider, sier vaktleder ved Snøskredvarslinga, Emma Barfod, til Nye Troms.

Hele fylket utsatt

I Balsfjord og andre mer kystnære strøk har det kommet mer nedbør, og det har vært mer vind enn på innlandet. Det er der skredfaren er høyest, og Snøskredvarslingas faregrad 3 betyr betydelig snøskredfare og generelt ustabile snøforhold. Skredutløsning er mulig i disse forholdene, selv ved små tilleggsbelastninger i brattheng.

– Faregrad 3 vil opprettholdes, men det går sakte, men sikkert mot en stabilisering når været roer seg, sier Barfod.

I Bardu og Målselv har det kommet noe mindre snø, og skredfaren er derfor noe lavere. Snøskredvarslingas faregrad 2 betyr moderat snøskredfare og lokalt ustabile forhold.

– Forholdene er utsatt i hele Troms, sier Barfod.

Må ha tilstrekkelig kunnskap

Ved faregrad 3 er skredutløsning mulig, selv ved små tilleggsbelastninger i brattheng. Det kan også forekomme middels store og enkelte store naturlig utløste skred. Ved faregrad 2 er det også mulig med skredutløsning, spesielt ved store tilleggsbelastninger. Det forventes ikke store naturlig utløste skred.

– Faren for naturlige skred reduseres framover. Det var på sitt høyeste mandag og tirsdag, sier Emma Barfod.

Hun sier man må ha tilstrekkelig med kunnskap for å ferdes i områder der skredfaren er høy.

– Sånn som situasjonen er nå, kreves det mye kunnskap for å ferdes trygt i fjellet. Man må forstå hvor det er stabilt og hvor det er ustabilt. Man må rett og slett ha tilstrekkelig med kunnskap og forstå skredproblemene som nevnes på varsom.no, sier hun.

Powered by Labrador CMS