BEVÆPNET POLITI: Troms politidistrikt har økt beredskapen ved en rekke aktuelle knutepunkter i Nord-Norge, blant annet på Tromsø lufthavn Langnes. (Foto: Astrid Øvre Helland, Nordlys)
BEVÆPNET POLITI: Troms politidistrikt har økt beredskapen ved en rekke aktuelle knutepunkter i Nord-Norge, blant annet på Tromsø lufthavn Langnes. (Foto: Astrid Øvre Helland, Nordlys)

Bevæpnet politi på Bardufoss lufthavn

BARDUFOSS: Torsdag formiddag offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge. Landets politidistrikter er i beredskap. Det gjelder også Målselv lensmannskontor.

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse torsdag informerte justisminister Anders Anundsen (Frp) og PST-sjef Benedicte Bjørndahl om at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge.

– PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Vi har også opplysninger som tyder på at en eventuell terrorhandling mot Norge er planlagt gjennomført innen kort tid – antakelig dreier det seg om få dager, sa PST-sjef Bjørndahl på pressekonferansen.

Konstituert politimester i Troms politidistrikt, Thomas Rye-Holmboe, forteller til Nye Troms at man i hele politidistriktet har satt i gang tiltak i forbindelse med terrortrusselen.

– Vi har økt beredskapen ved en rekke aktuelle knutepunkter i Troms. Det gjelder blant annet grensestasjonen til Finland og på flyplassen i Tromsø. Det vil være mer synlig politi i gatene. Det gjelder ikke bare i Tromsø, men også i distriktene. Også der skal politipersonell være mer synlig, sier han. Det vil også være flere bevæpnede polititjenestemenn i gatene.

– Man har sett det som nødvendig at politiet er bevæpnet i tilfelle de møter på et scenario som har sammenheng med trusselen. Vi ser alvorlig på trusselen, men vi har ingen grunn til å tro at det dreier seg om konkrete mål i Troms, sier Rye-Holmboe.

Har doblet beredskapen

Politioverbetjent ved Målselv lensmannskontor, Katrine Grimnes, forteller at politiet i Målselv-regionen tar trusselen på alvor.

– Vi tar den, i likhet med PST og Politidirektoratet, alvorlig i den grad den er uavklart, sier hun.

Terrortrusselen betyr at det vil være økt beredskap hos politiet, også i Indre Troms.

– Publikum vil se økt tilstedeværelse fra politiet. Sammen med Lenvik lensmannskontor har vi doblet beredskapen og det gjelder i første omgang fram til over helga. Vi følger med på utviklingen og har daglige møter med politimesterens stab i Troms politidistrikt og vi følger med på informasjon fra sentrale myndigheter, sier politioverbetjenten.

Synlig politi i Indre Troms

Balsfjord, Målselv og Bardu har bekreftet at de er oppmerksom på situasjonen, og at et kriseteam er tilgjengelig dersom det skulle skje noe.

– Det har vært særdeles lite henvendelser fra publikum i vårt distrikt i forbindelse med dette, og det er heller ikke meldt om store arrangementer som kommer til å trekke mye folk de nærmeste dagene, sier Grimnes.

I utgangspunktet skal politiet være mest mulig synlig i regionen i dagene som kommer.

– Fotpatruljen skal patruljere gatene på Bardufoss, på Setermoen og i Nordkjosbotn. Vi skal holde oss til E6.

Øremerket patrulje

En bevæpnet patrulje har blitt øremerket for terrortrusselen.

– De patruljerer 24 timer i døgnet, fordelt mellom lensmannskontorene i Målselv og Lenvik. Vi har også forhørt oss med de ansatte i politiet som er på ferie, i tilfelle det skjer noe, sier Grimnes.

Hun ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er sannsynlig at et eventuelt terrorangrep vil ramme politidistriktet.

– Det blir bare spekulasjoner, så det har jeg ingen kommentar til.

Vakthold på flyplassen

Den bevæpnede patruljen skal også patruljere på Bardufoss lufthavn.

– Når det gjelder transport-knutepunkter, er det Bardufoss lufthavn som er aktuell for oss. På alle avganger og ankomster har vi bevæpnet politi til stede, sier hun.

– Vaktholdet vi har på flyplassen, er ikke pålagt oss fordi det ikke er en internasjonal flyplass, men vi mener det er en fornuftig ting å gjøre. Det er mye folk som er ute og reiser også herfra. Folk synes det er greit at vi er her og at de opplever det samme beredskapstiltaket der de reiser fra og dit de reiser til. Vi planlegger å ha vakthold på flyplassen helt til det blir beskjed om noe annet, sier hun.

Powered by Labrador CMS