FIKK NOE MOTBØR: Ordfører Toralf Heimdal (Sp) trakk fram mange eksempler fra forsvarsindustrien som kunne hatt interesse av å etablere seg i Bardu, tett opp imot Forsvaret. Men Regina Alexandrova (H) mente flere ting i rapporten som lå til grunn for vedtaket, burde ha vært mer konkret. Foto: Terje Tverås
FIKK NOE MOTBØR: Ordfører Toralf Heimdal (Sp) trakk fram mange eksempler fra forsvarsindustrien som kunne hatt interesse av å etablere seg i Bardu, tett opp imot Forsvaret. Men Regina Alexandrova (H) mente flere ting i rapporten som lå til grunn for vedtaket, burde ha vært mer konkret. Foto: Terje Tverås

Bevilget én million til Innovasjonsbase Nord

BARDU: Formannskapet vil at det skal satses stort på næringsutvikling knyttet til forsvarsindustrien. Midlene skal gå til et toårig forprosjekt gjennom et spleiselag i Midt-Troms.

Publisert Sist oppdatert

Som det står i saksframlegget: Hovedideen i prosjektet er å utnytte regionens unike fortrinn til å skape et fellesoperativt innrettet arktisk innovasjonsmiljø for å utvikle nye og bedre løsninger på militære utfordringer, der både materiell og systemer blir satt på de mest krevende prøver.

Målet er å utarbeide en ny modell eller en metode for næringsutvikling og verdiskapning som styrker lokale og regionale bedrifters muligheter for leveranse til Forsvaret.

Bardu kommune har helt siden 2015 arbeidet med dette prosjektet. Styrkr AS utførte i 2014-2015 en forstudie om verdiskapning knyttet til forsvarsindustrien i Nord-Norge på oppdrag fra Innovasjon Norge. Bardu kommune avholdt videre i 2015 et idéseminar med deltakelse fra Forsvaret, kommuner og næringsliv. Senere ble prosjektet Innovasjonsbase Nord etablert. Høsten 2019 kom en rapport på bordet som ligger til grunn for forprosjektet.

Bardu kommune har invitert Målselv og Sørreisa med i arbeidet. Det er etablert kontakt med relevante aktører i forsvarssektoren, blant annet FFI, FLO og Hærstaben. Budsjettet for det toårige prosjektet er på 3 millioner kroner, hvor blant annet Bardu går inn med én million, fylkeskommunen med 800 000, Målselv og Sørreisa med 50 000 hver og regionrådet med 100 000.

Det vises til at potensialet er stort, og stadig større, blant annet fordi det politisk legges opp til bredere bruk av sivile aktører for å utvikle forsvarsevnen. Også det at tilnærmingen fra kommunene i Midt-Troms samsvarer godt med modellene til FFI, Forsvarets forskningsinstitutt. Prosjektet har falt i god jord hos Hæren. Det tar sikte på å etablere et utviklingsselskap og har ambisjon om et investeringsfond.

Eksempler

Under formannskapsmøtet onsdag der saken ble behandlet, gikk ordfører Toralf Heimdal (Sp) nærmere inn på prosjektet. Han mente at hvis man bare sitter og venter, skjer det ikke noe.

– Alle piler når det gjelder Hæren og beltekjøretøy, peker mot nord og Brigade Nord. Setermoen er det området som pekes ut med kanskje aller størst vilje til å satse på Forsvaret. Vi har arealer og muligheter til å utvide virksomhetene, sa han.

Som eksempel nevnte han Kongberg Defence & Aerospace AS, som leverer luftvern til Artilleribataljonen i milliardklassen.

– De har behov for å utvikle dette luftvernet. Setermoen skytefelt er ett av to skytefelt i landet hvor de har mulighet for å øve skarpt med luftvern. Regionfelt Østland, for eksempel, er verdiløst i denne sammenhengen med at de aldri kan skyte fra fly, heller ikke fra havet med langtrekkende missiler til skytefeltet.

Han nevnte også anskaffelse av stridsvogner, noe som forsvarssjefen har klart anbefalt.

– Vi har snakket med flere leverandører, og de sier at hvis de får en leveranse til Forsvaret på nye stridsvogner, så ønsker de å etablere en utviklingsenhet på Setermoen.

Som et tredje eksempel tok Heimdal for seg de nye svenske kampvognene som Hæren har anskaffet. Når de trenger modifisering, må de sendes til London.

– Alt peker på at industrien vil hit, for eksempel Kongsberg, men de mangler noen som går i bresjen for å skaffe finansiering til å sette opp bygg, osv., sa han.

– Næringssatsing

Rådmann Håvard Gangsås mente at Bardu burde være en pådriver og motor bak for å få etablert mer forsvarsrelatert industri.

– Dette er en næringssatsing for framtidige generasjoner, en næringssatsing for partnere til først og fremst forsvarsansatte og til andre. Vi har en rekke skoler rundt oss, høyskoler og universitet, som fagmessig kan bidra med kompetanse på dette området, sa han.

Heimdal mente at om Bardu skal lykkes og få mer virksomhet i kommunen, er man nødt å ha en aktiv rolle som dette. Han sa at fylkeskommunen selv har tatt et initiativ for å arrangere en workshop om samme emnet i Bardu hvor Innovasjonsbase Nord blir presentert. Ifølge Heimdal kan det ligge et millionbeløp i potten fra fylkeskommunen både til dette prosjektet og til Arctic Aviation Center i Målselv.

Bardu kommune vil finansiere sin del av prosjektet gjennom kraftfondet, som skal brukes til næringslivsvirksomhet.

– Men ikke misforstå, det er ikke slik at vi er nødt å svi av noen penger, men det finnes rom for dette innenfor kraftfondet.

Ikke fornøyd

Formannskapsmedlem Regina Alexandrova fra Høyre var i stor grad med på notene, men helte likevel litt malurt i begeret.

– Det er veldig mange flotte ord i hele presentasjonen, men faktisk så synes jeg det er lite konkret allikevel. Det er mange påstander i dokumentet som ikke er fulgt opp eller bekreftet på en eller annen måte. Så er det veldig mange forutsetninger som er lagt inn for å lykkes med dette, som man heller ikke har gjort noe med. Jeg synes det er altfor uferdig til at kommunen skal gå inn med én million slik det foreligger nå.

Hun påpekte at det i rapporten til Innovasjonsbase Nord var henvist til samtaler med næringslivet og med forsvarsansatte uten å være dokumentert, og uten at det hadde vært gjort noen avtaler.

Alexandrova reagerte også på at ingen næringsaktører innen industrien var med på finansiering av prosjektet, og syntes rapporten var svulstig. Hun påpekte også at noen av de bedriftene som var nevnt, ga et inntrykk at de allerede var i drift og hadde inntjening.

– Jeg googlet dem opp, og de startet opp i år, sa hun.

Derfor ville hun utsette saken og la fram et tilleggsforslag etter å ha hatt telefonmøte med de andre i partiet sitt.

Det lød som følger: 1) Påstandene i sakspapirene dokumenteres. 2) Forutsetningene som ligger til grunn i sakspapirene for at prosjektet skal lykkes, må være på plass. 3) Næringslivet må også delta med økonomiske midler inn i prosjektet. 4) Samarbeidsavtale med for eksempel FFI, Forsvaret og næringslivet må ligge til grunn før arbeidet videreføres.

Nybrottsarbeid

Både rådmannen og ordføreren tok til motmæle.

– Prosjektet skal få dette på plass. Jeg vet ikke hvilke påstander det refereres til, men et forprosjekt har som oppgave å kartlegge muligheter, sa Heimdal.

Rådmann Håvard Gangsås sa det slik:

– Jeg mener det er det prosjektet skal finne ut av. Dette er nybrottsarbeid. Jeg vet ikke resultatet. Men vi hadde ikke hatt nubbsjans hvis vi skulle gått og ventet på en haug med avtaler før vi skulle ta sats. Dette er et ærlig forsøk på å ta sats og se om vi får til noe i lag med næringslivet og andre. Enten så lykkes vi, eller vi kan også risikere å feile, men det har vi sagt vi har råd til.

Tilleggsforslaget til Høyres representant falt mot én stemme, og det ble dermed vedtatt å bevilge én million kommunekroner til Innovasjonsbase Nord.

Powered by Labrador CMS