MILJØTILTAK: Maria Elena Olsen med ei flaske fylt med myk plast. Når lokalbefolkningen i Laos leverer inn slike flasker med plast de finner i jungelen, får de pant. Hun er sterkt engasjert i prosjektet. Foto: Terje Tverås
MILJØTILTAK: Maria Elena Olsen med ei flaske fylt med myk plast. Når lokalbefolkningen i Laos leverer inn slike flasker med plast de finner i jungelen, får de pant. Hun er sterkt engasjert i prosjektet. Foto: Terje Tverås

Bidrar til renere jungel med plast-pant

BARDU: Gjenvinning av plast i jungelen i Laos er motivasjonen bak et prosjekt som Maria Elena Olsen er engasjert i.

Publisert Sist oppdatert

– Den lille landsbyen vi jobber i midt i jungelen, har et ekstremt behov for å plukke opp plast. Det er helt enorme mengder plastikk der. Jeg tror ikke folk kan se det for seg, sier Olsen, som er bosatt i Bardu.

Hun er sentralt med i et utviklingsprosjekt som heter Aay’s Village, basert i Laos. Det er en norsk bistandsorganisasjon som siden 2016 har jobbet med å gi lokalbefolkningen bedre muligheter gjennom utdanning og miljøprosjekter.

Et av prosjektene har de kalt Clean the Jungle. Det går på å resirkulere plast etter mønster av den norske panteordningen hvor folk får pant for å levere inn plast.

– De som bor i jungelen har blitt utsatt for den kapitalistiske levemåten som vi er vant med fra Vesten etter at de ble tvunget til å flytte fra sine urstammer, sier Olsen.

Det har ført til at de bor i områder svært forsøplet av plast, selv midt i jungelen. Behovet for opprydding er stort. Det har resultert i et pilotprosjekt hvor lokalbefolkningen har kunnet levere inn plastflasker fylt opp med mykplast, som de har fått pant for gjennom Empower sitt plastfond. Flaskene fylt med plast kaller de Ecobricks, og de blir brukt til byggeklosser for en rekke ting, som husvegger, gjerder og benker.

– Pilotprosjektet var en kjempesuksess. Vi fikk inn 59 000 slike Ecobricks, sier hun.

Faktisk fikk de så mange at de måtte bremse på panteordningen siden kassa gikk tom for penger.

Søker arkitekt

Flere har støttet prosjektet, både private og bedrifter. Kavli-fondet har vært en stor bidragsyter. Kavli har også støttet Aay’s Village med små nettbrett som brukes til opplæring av befolkningen i engelsk.

I Laos er det to som jobber med prosjektet på fulltid. I Norge er det 4-5 som er engasjert. Deriblant Maria Elena Olsen, som har mastergrad i internasjonal utvikling. Hun har dype røtter i ulike verdensproblemer på flere plan, som hun sier, og som derfor fattet interesse for å bli med i Aay’s Village. Der er hun leder for utdanningsbiten, men jobber også i Clean the Jungle-prosjektet.

Tanken er å kjøpe opp ei tomt i landsbyen hvor de har prosjektet løpende. Der skal de bygge et gjenvinningsanlegg. Til det søker de etter en arkitekt som kan tegne et bygg delvis laget av ... ja nettopp, Ecobricks. Til å binde slike flasker fylt med plast sammen benyttes oftest betong, men også hønsenetting har blitt brukt. Til tak benyttes tre. Gjenvinningsanlegget skal rense flaskene slik at de kan brukes videre som byggeklosser. Bygget skal også være et organisasjonshjem og en stasjon for å utforske andre måter å resirkulere plast på. Tomta ligger like ved det lokale tempelet og barneskolen i landsbyen.

Miljøbevisst

Selv har Olsen vært i Laos hvert år siden hun ble med i utviklingsprosjektet i 2018, også sammen med sin mann. Oppholdet har gått over flere uker. Maria Elena har jobbet mest med utdanning av lokalbefolkningen.

Laos er et av Asias fattigste land, hvor det ikke eksisterer noen muligheter for resirkulering. Årlig slippes tusenvis av tonn plast i Mekongelva som renner forbi Aay’s Village. Havstrømmene sender denne plasten jorda rundt, og noe av den kan havne på strendene i Norge.

– Vi ønsker å skape utvikling i den landsbyen vi jobber i, både i form av å lære barn og unge engelsk og å lære dem om klima og miljø og få dem til å bli bevisst på å ikke skade moder jord, men ta vare på naturen, sier Maria Elena Olsen.

Powered by Labrador CMS