STOLT: Både foredragsholder Laila Lanes og tilskuer Hallfrid Nyrud er stolte av sine kvenske aner, som de aldri hadde visst om dersom det ikke var for slektsforskning. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
STOLT: Både foredragsholder Laila Lanes og tilskuer Hallfrid Nyrud er stolte av sine kvenske aner, som de aldri hadde visst om dersom det ikke var for slektsforskning. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Ble inspirert av slektssnakk på Fjordmuseet

BALSFJORD: Omkring 50 mennesker hadde møtt opp på Fjordmuseet i helga, for å få med seg filmvisning og foredrag om kvensk slektsforskning og kulturhistorie.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Kulturminnedagen arrangerte Balsfjord historielag og Midt-Troms Museum søndag foredrag, filmvisning og slektsprat på Fjordmuseet på Storsteinnes. Omkring 50 personer møtte opp for å høre Bente Nordhagen og Laila Lanes fortelle om hvordan de har forsket på slekt generelt, og kvensk slekt spesielt, både profesjonelt og privat.

Ble inspirert

En av de som ble inspirert av slektspraten var Hallfrid Nyrud. I etterkant av foredraget tok hun en prat med hobby-slektsforsker Laila Lanes.

- Det å drive med slektsforskning er en svært tidkrevende hobby, så det er ikke noe jeg har satt meg veldig godt inn i, og det meste jeg vet har jeg blitt fortalt muntlig, fortalte Nyrud.

Hun har imidlertid blitt så inspirert etter foredraget at hun ikke utelukker at hun kommer til å dykke litt dypere ned i materien. En ting hun allerede vet med sikkerhet, er at hun er av kvensk opprinnelse.

- Min tippoldefar var kven. Han kom fra Kemi og bosatte seg på Sagelvvatn. Det er helt klart interessant å vite litt om røttene sine, og jeg er stolt av å være kven, sier Nyrud.

I godt selskap

Etter foredraget sitt, der de fortalte om timer på timer med leting i bøker og på nett og egne reiser for å forske på slekta, stilte foredragsholderne et par spørsmål til de oppmøtte. Mange rakk opp hånda da Lanes og Nordhagen spurte hvem av dem som dreiv med slektsforskning. Enda flere strakk hånda i været da de spurte hvor mange som med sikkerhet vet at de har kvenske aner.

- Det er veldig interessant og jeg oppfordrer alle som kan og som er nysgjerrige til å se nærmere på egen slekt. Ikke bare hvem som er barn av hvem. Det mest interessante er å se på hvem de var, hva de dreiv med og hvordan de levde. Der er det som er så spennende med denne hobbyen, sa Nordhagen.

Powered by Labrador CMS