LAGSEIER: Det norske U16-laget og støtteapparatet jubler etter at de beseiret Sverige i finalen i det norske mesterskapet i bridge i Oslo. Foto: Privat

Ble nordisk mester i bridge

BARDUFOSS: 13 år gamle Christian Fredrik Johnsen fortsetter å imponere med sitt kortspill. I påska var han på det norske U16-laget som ble nordisk mester i bridge.

Publisert Sist oppdatert

Det norske laget for yngre juniorer vant finalen i det nordiske mesterskapet i Oslo etter en spennende kamp mot Sverige.

– Det var helt ok at vi vant. Jeg vil ikke si at vi gruset svenskene, men vi vant i hvert fall, sier Bardufoss-gutten beskjedent.

To av de seks medlemmene på laget kommer fra Troms. Foruten Johnsen spilte også Magnus Sætre fra Furuflaten i Lyngen kommune på vinnerlaget. De to spiller ofte bridge sammen på nett, på samlinger og i turneringer.

Finalen besto av tre omganger. Ettersom Norge vant begge kampene mot svenskene i kvalifiseringa til finalen, startet nordmennene med en fordel på 12 poeng i finalen. Etter første omgang hadde Norge en ledelse på 36 poeng, men så spilte laget seg bort i den andre omgangen, som svenskene vant med hele 46 poeng. Dermed ledet Søta bror med ti poeng foran den siste og avgjørende omgangen. Det norske laget reiste seg imidlertid mesterlig og vant til slutt med 106 poeng mot Sveriges 90 poeng.

Et stort talent

Kristian B. Ellingsen fra Sortland var lagleder for U16-laget under det nordiske mesterskapet. Han beskriver Christian Fredrik Johnsen som et stort talent.

– Han har mye i seg, det er det ikke noen tvil om. Men prestasjonene vil naturlig nok svinge litt når man er så ung. Det er sånn med bridge at man aldri blir utlært, og det er det som gjør det så fascinerende. Man lærer så lenge man spiller, sier Ellingsen.

Laglederen, som i praksis fungerer som en trener for de unge norske bridgetalentene, mener Johnsen har et kjempefortrinn fordi han begynte å spille i ung alder. For dem som ønsker å nå lagt innen bridge, er det en stor fordel å begynne å spille tidlig.

– Christian Fredriks innsats i det nordiske mesterskapet var veldig bra. Han har opplevd mye allerede til tross for sin unge alder.

Også for to år siden deltok Bardufoss-gutten i nordisk mesterskap. Da dro han hjem fra Vejen i Danmark med en sølvmedalje i kofferten. Sommeren 2015 deltok han dessuten i lag-EM for ungdom i Tromsø. Nå er neste milepæl europamesterskapet i Slovakia i juli, og gjør han det godt der, kan han bli tatt ut til verdensmesterskapet i bridge.

– Trening er mye av resepten for at Christian Fredrik skal bli enda bedre. Så må han høste erfaringer og dra lærdom fra dem som har mer erfaring, slår Kristian B. Ellingsen fast.

Logisk spill

13-åringen sier selv at målet hans er å bli best mulig. Han trener minst tre ganger i uka og er blant annet fast inventar på den ukentlige klubbkvelden til Målselv bridgeklubb. I tillegg spiller han mye bridge via nett.

På spørsmål om hvorfor han liker å spille bridge, svarer Johnsen:

– Det er et logisk spill hvor jeg må tenke mye, og det liker jeg å gjøre.

Gullmedaljen fra lagseieren i påskas nordiske mesterskap skal han henge opp på veggen hjemme, og bridgetalentet forsikrer at han har plass til flere medaljer. Hvis de skulle dukke opp i framtida.

Christian Fredrik Johnsen var for øvrig ikke det eneste medlemmet av Målselv bridgeklubb som deltok i det nordiske mesterskapet. Ingrid Marie Simpson fra Bardufoss deltok på det norske laget for jenter under 26 år, som tok bronsemedalje. Norge stilte med et veldig ungt lag og møtte litt eldre motstandere med mer erfaring. De norske jentene bet imidlertid godt fra seg, noe som ga en hederlig tredjeplass.