Blir avgjørelsen bedre om den gjentas?

Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)
Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)

«Er det noen den mikro-hæren vi har igjen trenger, for egen mobilitet og sikkerhet, er det egne tildelte taktisk operativ helikoptertjeneste!»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I forrige tirsdags Nye Troms har sjef Luftforsvaret og sjef Spesops en noe overraskende artikkel, som forsøker å forklare motiveringen bak flyttingen Bell 412 og 339 skvadron fra Bardufoss til Rygge. Ikke det at artikkelen er overraskende som sådan, ei heller er argumentasjonen ny – og ser man på kalenderen er vel kanskje tidspunktet heller ikke så overaskende.

Senterpartiet har sagt og ment sitt i denne sak i årevis, sist denne uke kommentert av Tor Eriksen Målselv Sp. At man våger å fjerne helikopterkapasiteten i nord, og «venne» Hæren og Luftforsvaret av å operere sammen i Brigade Nord – og lar Hæren i nord være tilnærmet stasjonær, det vil si som den eneste hær i verden(?) å være uten taktisk helikopterstøtte? Ja, dette er tilnærmet utrolig! Nedleggelse kan gjøres over natta, men hvor mange år vil det ta å få denne kompetansen opp å gå igjen? Har det såkalte kunnskapspartiet Høyre tenkt over dette? Er det noen den mikro-hæren vi har igjen trenger, for egen mobilitet og sikkerhet, er det egne tildelte taktisk operativ helikoptertjeneste!

Hvis man har beholdt den delingene som var, inntil nye helikopter er på plass om xx år, har garantert både Spesops, Brigade Nord, og ikke minst helikopter-miljøet kunne levd med dette, og i det minste – kunne holdt kompetansen og kapasitetene like.

At man så stasjonert helikopterne til Spesops på Rygge, nesten 1 times flytur unna der styrker er lokalisert på Rena, går vel bare for at Rygge skal opp å stå, eller? Leser også man utrolig nok nå planlegger i å bruke Bell 412 maritimt? Kan synes som denne vurderingen er tuftet på samme type kunnskap som hele flyttingen. Senterpartiet har vært klokkeklar, på alle nivå, hva de mener i denne sak. Håper noen tar til fornuft, stemmer med på tinget ved neste korsvei, og ikke ser det som noe politisk eller militært nederlag – og sørger for at Brigade Nord igjen får tildeltadekvat helikopterkapasitet, og da snakker jeg ikke om etter 2030.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS