TRANSPORT: Denne bilen brukte Henry Nyseth til å kjøre både Secret Service-agenter og selveste Hillary Clinton. Legg merke til lappen i frontruta. USSS-1 (United States Secret Services-1). Foto: Privat
TRANSPORT: Denne bilen brukte Henry Nyseth til å kjøre både Secret Service-agenter og selveste Hillary Clinton. Legg merke til lappen i frontruta. USSS-1 (United States Secret Services-1). Foto: Privat

– Blir hun president, skal hun få henge på veggen

MÅLSELV: I 1994 var Henry Nyseth sjåfør for Hillary Clinton på Lillehammer. I dag håper han at hun blir valgt til president.

Publisert Sist oppdatert

I dag, tirsdag, er det klart for et av tidenes mest omdiskuterte presidentvalg i USA. Om det er Hillary Clinton eller Donald Trump som går seirende ut av valget, gjenstår å se. Men Henry Nyseth fra Målselv vet hvem han heier på. Det er dama som han var sjåfør for under OL på Lillehammer i 1994.

VIP

Henry Nyseth jobbet i Forsvaret på Andøya i 1994. Forsvaret fikk i oppdrag av Lillehammer olympiske organisasjonskomité å håndtere VIP-transport før og under arrangementet. Henry Nyseth var en av dem som ble plukket ut til å reise, sammen med blant andre Kjell Åge Fossland, også han fra Målselv.

– Vi reiste ned til Lillehammer et par uker før OL. Den første uka ble brukt til opplæring og til å bli kjent i området. I løpet av den andre uka begynte alle de viktige personene å komme, så da startet vi med å transportere VIP-personell.

Noen dager før åpningsseremonien ble Nyseth, Fossland og et par andre plukket ut til å være sjåfører for Secret Service. Dagene før åpningsseremonien ble brukt til å kjøre rundt på dem.

– Det var et par forskjellige agenter derfra vi dreiv og kjørte rundt på i dagene før OL begynte. De skulle sjekke ulike arenaer og området som Hillary Clinton skulle besøke i forbindelse med OL, forklarer Nyseth.

Denne bilen brukte Henry Nyseth til å kjøre både Secret Service-agenter og selveste Hillary Clinton. Legg merke til lappen i frontruta. USSS-1 (United States Secret Services-1).

Kjørte Hillary

Det var heller ikke bare Secret Service-agenter som tok plass i bilen til Henry Nyseth i løpet av oppholdet på Lillehammer. Selveste Hillary Clinton var Nyseths passasjer da han skulle kjøre til åpningsseremonien.

– Jeg hadde henne i bilen den ene turen. Da var hun jo presidentfrue, og jeg kjørte henne og gjesten hennes til åpningsseremonien. Gjesten var løpedronningen Florence Griffith Joyner, sier Nyseth.

Han husker nesten aller best at han ikke fikk med seg selve åpningsseremonien selv. Den måtte han høre på radio i bilen, som han akkurat hadde brukt til å kjøre presidentfruen. At han hadde en så betydningsfull person i baksetet som Hillary Clinton, tenkte han ikke spesielt mye over akkurat da.

– Det er egentlig mest i ettertid man har tenkt på hvem man hadde med seg. Nestlederen i IOC var også med i bilen noen turer. Sånn sett hadde vi nok kun fokus på oppdraget vi skulle løse der nede.

Han sier at han seinere har tenkt på at det skulle vært tatt flere bilder.

– Men vi hadde jo ikke mobiltelefon med kamera den gang. Hadde det skjedd i dag, kunne man jo dokumentert det mye bedre. Dessuten var det jo en god del hemmelighold rundt det hele, sier Nyseth.

Fikk foto

Henry Nyseth innser at oppdraget fra 1994 er en god historie, men han har ikke tenkt spesielt mye på det i etterkant, før nylig.

Under opplæringa første uka fikk gutta beskjed om at de ikke fikk uttale seg om hvem de hadde med seg i bilen. En tidligere Nye Troms-journalist var på plass i OL-byen og hadde fått nyss i at gutta hadde celebert selskap i bilen.

– På et tidspunkt kom han nærmest løpende mot bilen for å høre hvem det var vi skulle ha med oss, men det kunne vi jo ikke fortelle, sier Nyseth og ler.

Clinton bodde på Nevra Aparthotel under OL-oppholder. Der fikk gutta muligheten til å hilse på henne før de skulle ha henne med på kjøretur.

– Jeg husker spesielt godt at før vi fikk møte henne, satt vi i resepsjonen og aktiverte varmeputer og håndvarmere som Hillary og følget hennes skulle bruke. Vi hadde altså ikke bare ansvaret for transport, men for komfort også, sier Nyseth.

De fikk håndhilse på henne i resepsjonen.

– Det var veldig morsomt. Det ble ikke sagt så mye, men vi fikk presentert oss og tok henne i hånda. Jeg husker at hun smilte stort, og at hun var veldig blid. Jeg husker at agentene hennes uttrykte at de var veldig fornøyd med at det var militært personell som skulle kjøre. Utover det så ble det ikke sagt så mye, mimrer Nyseth.

Over 22 år seinere sitter han igjen med et bildet som minne fra møtet. Det fikk han tilsendt i posten fra Lillehammer olympiske organisasjonskomité sommeren etter OL. De hadde igjen fått det tilsendt fra Det hvite hus.

– Det var veldig artig å få det bildet. Det hadde vi ingen aning om at vi skulle få, sier Nyseth, som hilser på Clinton akkurat idet bildet blir knipset.

Håper på seier

Den spesielle transporten for over 20 år siden er ikke noe han har tenkt spesielt mye på siden den gang.

– For å si det sånn, så har det bildet ligget i en skuff, og jeg har ikke tenkt mye over det. Det er jo nå når hun har blitt aktuell som presidentkandidat, at man har tenkt litt tilbake på det, sier Nyseth.

Valgkampen har han fulgt de siste ukene, og han har bestemt seg for at dersom Hillary Clinton vinner valget og blir president, så skal ikke bildet tilbake i skuffa.

– Nei, blir hun president, skal hun få henge på veggen på kontoret. Jeg håper hun vinner og heier på Hillary Clinton, sier Nyseth til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS