Her er Erik Valnes i ryggen på Martin Løwstrøm Nyenget i fjorårets Reistadløp.

Reistadløpet: – Viktigere enn å vinne VM-gull

Erik Valnes rangerer en seier i Reistadløpet høyere enn et VM-gull i langrenn.

Publisert

– Lysta på å vinne Reistadløpet er stor. For en BOIF-løper er det omtrent det største som går an å vinne, selv om det sikkert er vanskelig å forstå for alle andre. En seier i Reistadløpet er større enn VM-gull, det kan du bare skrive, sier Erik Valnes og humrer godt.

27-åringen har både OL- og VM-gull i lagsprint på merittlista si, pluss fem seire i verdenscuprenn, men Reistadløpet fra Setermoen til Bardufoss har han fortsatt til gode å vinne, selv om turene i traseen har blitt ganske mange opp gjennom årene.

Vil ikke gjenta

Nærmest var han i 2019, da han kom først inn på oppløpet på Bardufoss. Bare for å bli spurtet ned av Mikael Gunnulfsen og Johan Hoel inne på de siste meterne av turrennet. Det nederlaget sveiv hardt, og en seier i Reistadløpet henger derfor svært høyt for BOIF-løperen. Neste lørdag er det en ny sjanse.

Mikael Gunnulfsen brøler av glede over å vinne, mens Erik Valnes (bak t.v.) fortviler over å tape spurten i 2019-utgaven av Reistadløpet.

– Da går jeg ikke for å komme først inn på oppløpet, men for å komme først over målstreken. Jeg var først inn på stadion for fire år siden, det gjør jeg ikke flere ganger, sier Erik Valnes.

Vil være med

Han smiler nå når han snakker om nederlaget han ble påført da, og selv om oppladninga til Reistadløpet neppe er den beste med en knallhard lang verdenscupsesong bak seg, er fortsatt lysta stor til å krysse målstreken først.

– Formen blir ikke borte av noen rolige dager, og selv om jeg nå ikke er supergira på å stå opp, spise havregrøt og kli og trene to timer hver eneste dag, så håper jeg at jeg skal være i stand til å henge med teten over fjellet, sier Valnes.

Billigst mulig

Hjemmefavoritten mener han kan slå de mer langløpserfarne Ski Classics-løperne hvis han kommer med i ei gruppe i tet og kan smyge seg med på billigst vis, uten å måtte ta føringa der.

Erik Valnes klarte ikke henge med teten helt inn på fjorårets Reistadløp, men var likevel en populær kar for de som jaktet autografer i målområdet.

– Da har jeg en sjanse, sier Valnes, og mener at det at de skal ned til Bjørnsmo og opp «Halvor Hill» igjen i år, kan være en fordel for ham.

– Det er ingen ulempe i alle fall, sier Erik Valnes.

Stor sesong

Verdenscupsesongen endte med fire individuelle seire for hans del, og en tredjeplass totalt. Hans første pallplassering sammenlagt, og den setter han høyt.

– Det har vært en utrolig stabil og god sesong for meg, og jeg er kjempefornøyd med hvordan den ble. Jeg klarte å holde et jævlig høyt nivå hele veien, og var sterk fra første til siste rennet, sier Erik Valnes.

Det ble fire seire, to i sprint og to på distanse, alle i klassisk stil.

En fantastisk dag

Det største høydepunktet mener han helga i Oberhof i Tyskland var. Midt i januar vant han både sprinten i klassisk stil, den 20 kilometer lange klassiske distansen og stafetten med Norge. Alt i løpet av tre dager.

Reistadløpet er viktig for Erik Valnes som her er på vei ut fra start i fjorårets utgave av rennet.

– Da var Ivo (Niskanen, journ. anm.) i «draget» og med for fullt på fellesstarten, men jeg gikk nesten bare og irriterte meg over hvor sakte det gikk, selv om det egentlig gikk fort og tetgruppa stadig ble mindre. Den dagen var så bra at … Det var en helt uvant og uendelig god følelse, sier Erik Valnes.

Ikke stor nedtur

Mange tror kanskje at de to konkurransene i Minneapolis i USA mot slutten av sesongen var en stor nedtur, da han ikke gikk videre fra en sprintprolog og kom på en 50. plass dagen etter på distansrennet, men sjøl ser han ikke på det slik:

– Jeg irriterte meg over at jeg ikke klarte å gå fort nok der, men rennene der var ikke noen nedtur. Jeg bryr meg egentlig ikke så hardt om de konkurransene der, sier Erik Valnes.

VM-sesong

Selv om Erik fleiper med at Reistadløpet er større å vinne enn et VM-gull, er Trondheim-VM neste vinter det store målet. Der er det tre distanser 27-åringen har blinket seg ut som «hans» distanser: Sprinten i fristil, den 10 km lange klassiske distansen og stafetten for Norge.

– De distansene prioriteres, og selv om jeg satser på å gjøre det sterkt i verdenscupen også neste sesong, er VM det største, sier Valnes.

Han er klar over at han har litt å gå på, spesielt på distanserenn i fristil, særlig på lengre distanser, og mener at flere rennstarter i den stilarten er nøkkelen for å lykkes i å bli bedre.

– Rett etter Tour de Ski neste år er det mange verdenscuprenn, men kjenner jeg at jeg må roe ned og trene mer for å gjøre det best mulig i VM, så gjør jeg det. Akkurat det tror jeg gjelder alle løperne, sier Erik Valnes.

Ferske NM-medaljer

På tampen av forrige uke ble det både NM-sølv på 10 km klassisk og bronse på teamsprinten i NM, sammen med sin barndomskompis fra oppveksten i Sørreisa, Maximilian Bie.

Etter Reistadløpet neste helg stiller Erik Valnes i Nordnorsk mesterskap i Nordreisa.

Powered by Labrador CMS