VÆR SOLIDARISK: Jens-Olav Løvlid oppfordrer kollegaer til å være solidarisk, og selge fôr sørover, og til andre som mangler. Foto: ARKIVFOTO
VÆR SOLIDARISK: Jens-Olav Løvlid oppfordrer kollegaer til å være solidarisk, og selge fôr sørover, og til andre som mangler. Foto: ARKIVFOTO

Bønder i Troms sender fôr sørover

BALSFJORD: I Sør-Norge sliter mange bønder med mangel på fôr etter en varm og tørr sommer. Nå velger flere bønder i Troms å sende overskuddsfôr sørover for å hjelpe kriserammede kolleger.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i sommer har Nye Troms skrevet at bøndene i Indre-Troms gjerne skulle ha sendt overskuddsfôr sørover, men at de måtte prioritere hjelp til selvhjelp. En kald vår med tele som satt i lenger enn normalt, bidro til at førsteslåtten ikke ble optimal. Nå ser det likevel ut til at flere bønder i nord har overskudd til å kunne selge fôr sørover.

– Jeg har sagt ja, og har bestilling både her i Troms, og for å sende sørover, sier Jens-Olav Løvlid.

Avhengig av hverandre

Han hadde overskudd i fjor også, og da solgte han til andre i Troms. Ifølge Løvlid er det ikke bare på Østlandet at bøndene trenger fôr, også i Bardu og Nordland har flere bønder behov for å kjøpe fôr. Løvlid oppfordrer derfor alle bønder til å gjødsle på etter førsteslåtta, og være solidariske.

– Vi må ta en felles dugnad. Vi er alle avhengig av hverandre, selv 10 baller hjelper på, sier han.

Han forteller at det er et enormt behov for fôr, og at mangel på fôr er et generelt problem i Europa for tida. Årsaken er varme og tørke i store deler av Europa. Nylig inngikk Felleskjøpet, Tine og Nortura en avtale med produsenter på Island for import av rundt 30 000 rundballer med grovfôr til Norge som et tiltak for å hjelpe bønder gjennom årets utfordrende sesong.

– Det er en alvorlig situasjon. Vi ser det også på grønnsaksprisene, sier Løvlid.

Flere som selger

Leder i Troms Bonde- og Småbrukarlag, Birger Bull, forteller at det er flere bønder i området som har solgt fôr, og som kommer til å selge fôr, sørover.

– Ja, det er solgt en del fôr allerede, men folk er akkurat ferdig med å slå. Noen satser også på å slå en gang til. Det er litt for tidlig å vite omfanget, sier han.

Bull mener det er spesielt nok i seg selv å sende fôr fra Troms til Østlandet. Han kan videre fortelle at vi har ikke noe uår her i Troms, bare et normalt minusår.

– Det er ingen grunn til at vi skal sitte å krampholde på fôret, sier han.

Handler om matforsyninga til folket

Løvlid framhever at fraktkostnadene er et problem. Ifølge Løvlid står kjøper for både frakt og ball-kostnader, og det resulterer i store utgifter for bøndene.

– Hadde det vært billigere å frakte så hadde man kunne berga en del dyr, sier han.

For mangel på fôr resulterer i mindre dyr. Ifølge Løvlid tar det tid å skaffe flere tilgjengelige dyr.

– Kua må jo gå drektig. Det handler ikke om en eller to bønder, det er snakk om matforsyninga til befolkninga. Både på kort og på lang sikt. Det blir en berg og dalbane i forsyninga, sier han.

Han framhever viktigheta av å ikke overprise varen, men å legge seg på et reelt prisnivå. Likevel må bøndene selge for en normal pris for å kunne tjene noe på det selv også. Han oppfordrer alle til å hjelpe til, og mener at dersom alle sendte alt fra 10 til 300-400 baller, så hadde det gitt mye.

– Det er et felles opplegg for alle bøndene i Norge, og vi må være med. Det er kanskje lite i det store bildet, men kan gjøre fra eller til for en bonde, avslutter Løvlid.

Powered by Labrador CMS