Brannen på Nordkjosbotn skole - fra vondt til verre

– Her om dagen var det samlet inn 420 underskrifter for å få satt opp en fullverdig modulskole inntil ny skole er bygd opp igjen. Det skal man ta særs alvorlig, skriver artikkelforfatteren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Torstein Larsen, Bjør-Tore Øvergård og Torbjørn Fagermo
Medlemmer Balsfjord FRP

Brannen på Nordkjosbotn skole var faktisk en varslet katastrofe. Ropet om hjelp ble ikke møtt på hensiktsmessig måte, og katastrofen ble et faktum. Ansvaret ligger i hvert fall ikke hos denne unge personen etter vårt syn!

Videre har denne saken satt fyr på lokalsamfunnet også. Her om dagen var det samlet inn 420 underskrifter for å få satt opp en fullverdig modulskole inntil ny skole er bygd opp igjen. Det skal man ta særs alvorlig.

Det er faktisk ikke bare skolen som ligger i ruiner, men hverdagen for elever, foresatte og ansatte er også snudd opp ned med lange og kompliserte reiseveier. Videre skolelokaler med mange avvik, oppdeling av elever og relasjoner som påfører miljøet harde påkjenninger. Balsfjord Kommune har en plikt til å avbøte dette snarest og best mulig.

Informasjonen underveis har ikke vært god. Frustrasjonen til folk kommer til uttrykk gjennom lange brev, oppmøte på rådhuset med demonstrasjoner og oppmøte hos FRP-lokallagsmøte. De berørte oppmøtte berørte virkelig også oss politikere for deres høyst reelle utfordringer. 

Det ble 13. februar fra vår side foreslått et ekstraordinært kommunestyremøte uten at det skjedde. Denne saken har slik sprengkraft at noe annet er egentlig utenkelig. Det har ført til at kommunen lever i en verden, og lokalsamfunnet på Nordkjosbotn en annen, slik det nå fremstår.

Når det gjelder forsikringsoppgjør er det lite informasjon kommet ut annet enn at det ligger 15 millioner i potten til midlertidig drift, eller er det 8, altså uklart?

 Det vi kan si er at KLP har skarpskodde advokater, og da bør kommunen innhente tilsvarende ekspertise. KLP er nok interessert i å komme gunstigst mulig ut er fort å regne ut.

Har vi ikke forhandlere i samme liga frykter vi at kommunen går på en smell. Å bruke noen kroner på dette for å unngå nytt forsikringshavari, som for noen år siden, er fornuftig tenker jeg. 

Premissene for en overordnet oppgjør, gitt fullverdiforsikring, bør være tilstede allerede nå. 

Normalt tilsier fullverdiforsikring å komme sånn ut av det at det ikke blir utlegg når ulykken er ute. Når det nå antydes 15 mill. for midlertidig drift er det allerede satt en grense. Men vi vet ikke om den er endelig. 

Selv om politiet har holdt på tomta skulle det være lite i veien for et overordna anslag som kommunen har å gå etter. Men her ser det ut til å lirkes, og kommunikasjonen er uklar så langt. Fullverdiforsikring er som sagt å komme skadefri ut av saken, og det inkluderer å minimere belastninger for skolebarna også.

Så er politikk å prioritere. Det vil si at andre investeringer må vike for ny skole på Nordkjosbotn etter vår oppfatning.

 Kunne vi gått ut med en slik overordna informasjon ville lokalsamfunnet på Nordkjosbotn hatt noe mer å forholde seg til. Nå blir det gjetninger og spekulasjoner, og lokalsamfunnet lider under det.

Powered by Labrador CMS