PRISVINNER: Brødrene Karlsen i Balsfjord får skryt for sitt arbeid med lærlinger. Fra venstre: styreleder Trond Sletten i OKAB region nord, daglig leder Ernst Vidar Hanssen i Brødrene Karlsen Anleggsdrift AS og daglig leder Johnny Lillegård i OKAB region nord. Foto: Privat
PRISVINNER: Brødrene Karlsen i Balsfjord får skryt for sitt arbeid med lærlinger. Fra venstre: styreleder Trond Sletten i OKAB region nord, daglig leder Ernst Vidar Hanssen i Brødrene Karlsen Anleggsdrift AS og daglig leder Johnny Lillegård i OKAB region nord. Foto: Privat

Brødrene Karlsen er årets opplæringsbedrift

BALSFJORD: Over hele landet skrikes det etter flere lærlingplasser. Men hos Brødrene Karlsen i Balsfjord blir de unge håpefulle møtt med åpne armer. Det premieres de for.

Publisert Sist oppdatert

Brødrene Karlsen Anleggsbedrift AS er kåret til årets opplæringsbedrift i Troms og Nordland. Prisen fikk de under OKAB Region Nord sitt årsmøte forrige uke.

– Det var uventa og skikkelig koselig. Vi reagerte ikke med sjokk, men vi ble litt overraska. Egentlig bare fordi vi aldri har brukt å vinne noe. Ikke at dette er en konkurranse i den forstand, men vi hadde virkelig ikke peiling på at vi var nominert eller at vi kom til å vinne, sier Ernst Vidar Hanssen.

Han er daglig leder i Brødrene Karlsen Anleggsbedrift AS. Til tross for overraskelsen, har han gjort seg opp noen tanker om hvorfor de stakk av med den flotte prisen.

– Jeg tror vi er ganske flinke til å ta inn lærlinger. Vi satser på dem. Hos oss skal lærlingene få gjøre den jobben de har utdanna seg til. De får kjøre maskiner, være med i grøfta og jobbe innenfor hele fagområdet sitt, sier Hanssen.

Mange lærlinger

De unge som har vært innom bedriften ser ut til å være fornøyde.

– Tilbakemeldingene fra lærlingene våre har vært udelt positive. De fleste jobber fortsatt i bedriften hos oss også. Det må bety at vi har gjort noe riktig, og så sier det noe om hvordan vi tar vare på lærlingene våre, sier Hanssen.

Han er klar på at bedriftene selv må være bevisst sitt ansvar om å rekruttere nye krefter til bransjen.

– Om ikke alle fortsetter hos oss, så er det likevel viktig å ta vare på de som utdanner seg innen faget.

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) kårer hvert år en bedrift som har utmerka seg i sitt arbeid med lærlinger. Årsaken til at juryen valgte Brødrene Karlsen er blant annet at de har hatt et bra inntak av læringer over mange år.

– Vi ønsker å premiere og gi oppmerksomhet til de som virkelig ser på rekruttering som viktig. Selv på en relativt liten plass, har de et høyt inntak av lærlinger, sier opplæringskonsulent Frank Brendeløkken i OKAB region nord.

Engasjert bedrift

For å vinne prisen, må bedriftene se nødvendigheten av nyrekruttering og ha en god holdning til HMS og verneutstyr.

På årsmøtet fikk Brødrene Karlsen ikke bare skryt for hvordan de behandler lærlingene sine, men også for det store fokuset de har på HMS. Ifølge juryen så er de enkle å samarbeide med, tar seg god tid til OKAB og til oppfølging av lærlingene og virker å ha en gjennomgående god kultur i bedriften.

– De engasjerer seg i arbeidet. Det er viktig. Og så er de ellers en veldig fin bedrift, sier Brendeløkken.

Han forteller at det er et stort behov for læringer i anleggsfag i Troms. Det gjelder spesielt anleggsmaskinførere. Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) er et samarbeidsorgan mellom bedrifter og virksomheter om inntak og opplæring av lærlinger og lærekandidater.

Powered by Labrador CMS