FORTSATT I RUTE: Alle rutebussene går som normalt, men med flere smitteverntiltak. Blant annet at passasjerene ikke får bruke den fremre inngangen. Foto: Morten Kasbergsen
FORTSATT I RUTE: Alle rutebussene går som normalt, men med flere smitteverntiltak. Blant annet at passasjerene ikke får bruke den fremre inngangen. Foto: Morten Kasbergsen

Bussene går som før – med flere smitteverntiltak og langt færre passasjerer enn normalt

MÅLSELV: Bussene kjører som normalt til tross for koronaviruset. Det gjelder også skolebussene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke noen endring på bussene. Vi opprettholder tilbudet, men følger situasjonen fra dag til dag, forteller daglig leder Kurt A. Bones i Troms fylkestrafikk.

Ifølge han er det to årsaker til at også skolebussene kjører til tross for at skolene er stengt. For det første er skolerutene åpne for andre passasjerer, og for det andre er det fortsatt noen elever som går på skolen. Det er elever som har foreldre med samfunnskritiske stillinger.

Passasjertallet har stupt

I disse tider er det ikke mye penger å tjene på å drive busstransport. I Tromsø har antallet passasjerer falt med 75 prosent på grunn av koronaviruset. Troms fylkestrafikk regner med at antallet passasjerer har falt enda mer i distriktene fordi de som der primært reiser med bussrutene er skoleelever.

– Det har vært en betraktelig nedgang i antall passasjerer den siste uka. Det merkes selvfølgelig på billettinntektene til fylkeskommunen, sier Kurt A. Bones.

Han framhever at Troms fylkestrafikk vil strekke seg langt for å opprettholde et busstilbud i hele Troms hvis bussoperatørene blir rammet av sjåførmangel på grunn av koronaen. Det er lagt planer for hvilke ruter og avganger som skal prioriteres hvis situasjonen blir prekær.

– Vi har lagt planer for hele fylket knyttet til hvilke avganger som eventuelt skal prioriteres og nedprioriteres. De planene har vi sendt til våre operatører for å få deres tilbakemelding på dem. Vi skal forsøke å ha et busstilbud i hele fylket, sier den daglige lederen.

Tiltak i bussene

Så langt har operatørene meldt at de har et par bussjåfører i karantene. Derfor har de ikke mannskapsmangel per nå. Det er iverksatt tiltak for å hindre at bussjåførene og passasjerene skal bli smittet av korona. Ifølge Bones er det primære nå å prøve å hindre smittespredning.

– Passasjerene får kun bruke midtdørene på bussene og området rundt bussjåføren er avsperret, slik at passasjerene ikke kommer i kontakt med sjåføren. I tillegg skal bussene maksimalt være halvfulle for å få avstand mellom passasjerene.

Tiltaket om maksimalt 50 prosent belegg av passasjerer skaper ikke noen store problemer ettersom det er mange som i disse dager ikke benytter seg av busstilbudet.

Powered by Labrador CMS