Byen Bardufoss – litt oppklarende informasjon

FORKLARER: Ordfører Bengt-Magne Luneng skriver om prosessen med bystatus på Bardufoss. Foto: Torbjørn Kosmo
FORKLARER: Ordfører Bengt-Magne Luneng skriver om prosessen med bystatus på Bardufoss. Foto: Torbjørn Kosmo

Mange har spørsmål omkring byen Bardufoss. Her er informasjon som kanskje kan bringe litt klarhet til saken.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Kommunestyret står fritt, etter loven, til å vedta om et sted skal bli by. Det stilles ingen krav og det er ingen som skal motta en søknad og behandle denne. Kommunestyret stemte med overveldende flertall, for at Bardufoss skulle få bystatus. De fleste partiene var altså positive til dette og jeg går ut i fra at de har lyttet til de signalene fra folk flest, som måtte ha kommet i forkant av kommunestyrets vedtak. Senterpartiet lyttet og fikk omtrent ingen negative tilbakemeldinger i forkant.

Noen mener at kommunestyret har hatt hastverk. Allerede i vår var det flere artikler i media som hadde fokus på bystatus og på sensommeren atter flere. Det ble invitert til et folkemøte om bystatus. Det var også, gjennom media, gjort kjent når kommunen skulle behandle saken. Dog var det ingen som møtte opp på kommunestyremøtet da vedtaket skulle fattes, eller spurte om å få møte. Ergo heller ingen som benyttet seg av åpen talerstol.

Det har vært avholdt et folkemøte om bystatus, et informasjonsmøte, der folk som nå stiller mange spørsmål, kunne ha fått svar på mange av de samme spørsmålene. Det var hele hensikten med folkemøtet. Møtet ble annonsert på kommunens hjemmeside, og gjennom artikkel og annonsering i lokal media.

Slik jeg forstår denne påstanden om at kommunestyret har hatt hastverk, så grunner det i en bekymring for konsekvensene av at Bardufoss har fått bystatus. Det har ikke kostet Målselv kommune noen ting å gi Bardufoss bystatus, bortsett fra medgått tid til saksbehandling. Kommunestyret har ikke vedtatt å bruke noen penger knyttet til bystatus, eller vedtatt å kutte på tilbud og tjenester for å finansiere byutvikling. Senterpartiet kommer heller ikke til å støtte slike kutt. Kommunestyret har heller ikke vedtatt å sentralisere oppgaver fra bygdene og inn til byen, og Senterpartiet vil ikke være med på en slik utvikling.

Kommunestyret gjorde et vedtak tidlig på 2000-tallet om å flytte kommuneadministrasjonen til Bardufoss innen 2011. Som dere sikkert skjønner, så har ikke det vedtaket blitt gjennomført. Kommunestyret har ikke lagt inn kostnader ved å etablere kommunehus på Bardufoss, i den 10-årige investeringsplanen. Men det betyr ikke at spørsmålet om å flytte kommuneadministrasjonen til Bardufoss, er lagt død. Noen partier har vært tydelig på hva de vil, mens andre ikke har tatt et klart standpunkt. Senterpartiet tror at det fort kan bli svært dyrt å flytte kommuneadministrasjonen, og hvis så er tilfelle, så ønsker vi ikke å prioritere kommunehus på Bardufoss fremfor andre viktige oppgaver.

Målselv kommune har jobbet i ca 10 år med et prosjekt som heter «Arena Utmark» - en samling av utmarksrelatert virksomhet under ett tak. Det kommer til Bardufoss. Det samme gjør et interkommunalt plankontor, studenthybler, omsorgsboliger med heldøgns pleie, ny barnehage, nytt vannverk, ny Bardufosshall (evt renovering), ny infrastruktur på industriområdet, ny undergang på E6 og infrastruktur for nye boliger. Dette er alle prosjekter som kommunen er involvert i og gjør en investering i, uavhengig av bystatusen. Det vil koste kommunen noe å legge til rette for vekst og utvikling, uansett hvilke deler av kommunen det gjelder. Som når kommunen anlegger nytt trafikksikkert uteområde rundt Olsborg skole, (kanskje skal) igangsette nye boliger i Øverbygd, utvidelse av Gimlehallen, oppgradering av Kongsliveien og gang- og sykkelvei i Olsborg sentrum.

Det møtte ca 40 personer på folkemøtet. Jeg ser at noen bruker stemninga på møtet som en form for meningsmåling. Det er litt forhastet. Like forhastet som det er å hevde at et flertall av innbyggerne er imot bystatus, basert på en stemning noen føler i bygda. Jeg tror gjerne at en del mener at bystatus er en dårlig ide, men av de som har uttalt seg i sosiale medier, er det svært få som har kommet med argumentasjon utover at bystatus er dumt eller at Bardufoss ikke er en by. Det er vanskelig å få en matnyttig diskusjon med bakgrunn i slike argumenter.

6 av partiene var representert på folkemøtet og det er naturlig å anta at det som kom ut av folkemøtet ble en del av den totale vurderinga som det enkelte parti gjorde når de vurderte sitt standpunkt. Sammen med andre faktorer. Som f eks å gjøre kommunen mer attraktiv. Noen av de som velger å ta seg jobb i Målselv, velger samtidig å bo i Tromsø eller på Finnsnes, fordi de vil ha det mer urbant. Disse menneskene er det jo ønskelig å trekke til oss. Så hvordan gi Bardufoss et mer urbant preg? Befolkningskonsentrasjon er viktig for bedriftsetableringer, fordi det gir en pekepinn på kundegrunnlaget. Tettstedet Andselv har f eks ca 1100 innbyggere, mens byen Bardufoss har ca 2600. Befolkningskonsentrasjonen er også avgjørende i en del andre sammenhenger. For eksempel hvordan lensmannskontor-strukturen skal se ut. Byen Bardufoss er nå en paraply for Andselv, Heggelia og Andslimoen. Det er mye mer fornuftig å se utvikling her under ett og ikke se på utvikling som en konkurranse mellom de tre tettstedene. Slik det til dels har blitt opplevd i de siste årene.

Byen Bardufoss er ikke ferdig. Den inneholder mye bra, men også jeg ønsker å gi den mer bypreg. Og det er en prosess som alle skal få være en del av, dersom man vil, gjennom arbeidet med kommunens samfunnsplan. Slik kan vi sammen gi den planen «mer kjøtt på beina» som noen har uttrykt det. Og slik kan vi sammen finne ut hvordan vi ønsker at byen skal utvikles og vokse og hvordan vi skal nå de målene.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS