SLO RING OM ØVERBYGD HELSEHUS: Knapt to døgn etter at initiativet ble tatt, samlet 230 øverbygdinger seg om legetilbudet i bygda. Foran står Monica og Øystein Rostad, med barna Nicolai, Johan, Signe og Tommy, og Espen Rubbås med sønnen Sverre. Foto: Kari Anne Skoglund
SLO RING OM ØVERBYGD HELSEHUS: Knapt to døgn etter at initiativet ble tatt, samlet 230 øverbygdinger seg om legetilbudet i bygda. Foran står Monica og Øystein Rostad, med barna Nicolai, Johan, Signe og Tommy, og Espen Rubbås med sønnen Sverre. Foto: Kari Anne Skoglund

Bygda kraftsamlet om helsesenteret

HOLT: Rådmannen har foreslått å redusere legetilbudet på Øverbygd helsehus. 230 personer slo søndag ring rundt legetilbudet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Telemarksforsking har levert sin sluttrapport til Målselv kommune om hvordan kommunen kan omstille seg for å spare 15 millioner kroner. Et av forslagene som rådmannen anbefaler politikerne til å gå inn for, er å redusere legetilbudet ved Øverbygd helsehus til to-tre dager i uka. Etter at dette ble kjent i forrige uke, ble det tatt initiativ til en kraftsamling for å vise hvor mye legetilbudet fem dager i uka betyr for bygda. Fredag kveld ble initiativet lansert på det sosiale mediet Facebook. Ordet spredde seg raskt, og søndag kveld møtte 230 personer for å slå ring om legetilbudet sitt. De eldste kom med rullator. De yngste i barnevogn.

En av dem som møtte opp sammen med familien sin er, Espen Rubbås fra Skjold. Sønnen Sverre er seks måneder gammel og var blant de yngste som møtte opp. Foreldrene håper at de ikke må legge ut på langtur om han blir syk.

– Forslaget er tragisk. Det blir langt å kjøre til Andslimoen når vi og spesielt barna vår er syke eller skal på kontroll. Det er allerede langt nok om det skjer noe. Jeg håper at politikerne snur og beholder legetilbudet slik det er i dag, sier han.

– Vi kunne ikke blitt mer enige, sier firebarnsmor Monica Rostad fra Rostadalen.

Spørsmål ved besparelsen

Det er omkring fem mil til Andslimoen helsesenter. I forslaget fra kommuneadministrasjonen er planen å gjøre legetjenesten på Holt til et utekontor som er åpent to-tre dager i uka. De øvrig dagene skal legene jobbe på Andslimoen. Flere av de oppmøtte frykter at forslaget bare er begynnelsen, og at null legetilbud i Øverbygd på sikt blir resultatet.

– Forrige gang det ble forsøkt å ha Holt som et utekontor for legene, gikk det ikke. Det var på 1980-tallet, og ingen ville være her, og de som ville være her, fikk ikke lov til det, sier Reidar Karlsen fra Rostadalen.

Innsparingen som ligger til grunn for den foreslåtte tilbudsreduksjonen, er på 850 000 kroner.

– Men vil det bli billigere? Det er mange som må kjøres med drosje til og fra legen og skal ha utgiftene refundert. Arbeidsfolk må ta fri seg fra jobb for å kjøre for egen eller barnas legetimer. Har noen regnet på det samfunnsøkonomiske perspektivet her? Og er det plass til flere leger på Andslimoen, eller må det bygges ut der? Det er uansvarlig å ikke ta slike aspekter med i beregninga, spør Karlsen, og det var spørsmål flere stilte seg.

Initiativtaker overveldet

Det var Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti som tok initiativ til folkeaksjonen. De følte seg sikker på at den ville engasjere. Men at det skulle komme så mange at det ble problemer å finne parkeringsplass til alle, gjorde dem nesten overveldet.

– Vi er glade for at så mange møtte opp, for det viser hvor betydningsfullt legetilbudet er for oss som bor i denne delen av kommunen. Det var det vi håpet at flere skulle få se, sa Sp-leder Bengt-Magne Luneng etter møtet.

Han og Morten Tomter oppfordret folk til å komme med innspill til dem, som de kan bygge sin begrunnelse på når saken først skal opp i formannskapet 31. mai og i kommunestyret 14. juni. De fikk innspill om at det må være lege i nærheten når Øverbygd sykehjem og omsorgssenter skal overføre blod og ta blodprøver. Med forslaget som nå ligger på bordet, får de færre ukedager til rådighet for å utføre oppgaven. Flere ga signaler om at de frykter for at færre vil flytte til bygda om legetilbudet og arbeidsplassen blir mindre. Begge er sikker på at de vil stemme mot en reduksjon i legetilbudet i øvre del av kommunen.

– Har ikke bestemt meg

Målselvordfører Nils Foshaug (Ap) var ikke klar over at det skulle være en aksjon for å slå ring om legetilbudet i Øverbygd, før dagen etter at det fant sted. Hadde han visst om det, ville han prøvd å komme for å høre og snakke med de 230 oppmøtte.

– Jeg setter stor pris på å møte, snakke og få innspill fra folk via slike aksjoner, men dessverre visste jeg ikke om den. Når det gjelder saker som struktur, legetilbud og andre tilbud som gjør at vi føler oss trygge, er det tilbud som er verdifullt for oss alle. Det overrasker ikke at mange stiller opp for å vise det, sier han.

Han sier til Nye Troms at det gjør inntrykk å høre at 230 personer stilte opp på kort varsel, nettopp for å signalisere hvor viktig legetilbudet på Holt er for dem. Men om han kommer til å ta oppfordringa fra øverbygdingene, har han ikke bestemt seg for.

– Jeg har ikke landet hva mitt standpunkt i saken er, og det har ikke partiet mitt heller gjort. Jeg ønsker å få flere tall, faktaopplysninger og aspekter på bordet. Jeg vil ha flere svar på hvor mange det er som bruker tilbudet. Målselv er en svært lang kommune, og det er langt fra Rostadalen og Dividalen til Andslimoen. Jeg må minne folk om at det er like langt å kjøre fra Andslimoen til Holt som det er fra Holt til Andslimoen, og det er et aspekt jeg mener vi som skal ta avgjørelser, må ha med oss, sier han.

Powered by Labrador CMS