FÅR KJØPE: Cargill har store planer om hva de ønsker å få til på Bergneset i tida som kommer. Da hjelper det på med ett nytt lager. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FÅR KJØPE: Cargill har store planer om hva de ønsker å få til på Bergneset i tida som kommer. Da hjelper det på med ett nytt lager. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Cargill utvider med lager

BALSFJORD: Fiskefôrfabrikken får klarsignal til kjøp av eiendom for å bygge et nytt lager på Bergneset. Bak salget står Balsfjord kommune.

Publisert Sist oppdatert

Cargill AS produserer fiskefôr på fabrikken sin på Bergneset industrihavn. Stor vekst i oppdrettsnæringen har gjort at bedriften har hatt en stabil utvikling over tid. De har planlagt å øke produksjonen med 30 prosent, og trenger derfor å utvide virksomheten. Cargill har derfor henvendt seg til Balsfjord kommune om å få kjøpe eiendom til et nytt lager.

- Fabrikken vår er i stadig utvikling. Det er mange aktiviteter som pågår nå, både når det gjelder forbedring av produksjonen og drifta vår. Vi ønsker å få gjort mer, sier fabrikksjef Jan Vidar Olsen.

Tidligere i år ble det kjent at Cargill ser for seg en produksjonsmengde på 200 000 tonn. Altså 40 000 tonn mer enn de produserer i dag. Den store økninga gir 40 båtanløp ekstra i året og legger dermed et stort press på kaiområdet på Bergneset.

Ansetter flere

Under forrige ukes formannskapsmøte bestemte politikerne seg for å selge den aktuelle eiendommen, som i dag huser kommunens havnelager og havnekontor. I dag leies lageret ut til Cargill og Felleskjøpet.

- Det er fint at politikerne jobber for og er positive til god utvikling. Så dette er veldig godt å høre. Vi setter stor pris på at politikerne ønsker næringsutvikling i Balsfjord, sier Olsen.

Fiskefôrfabrikken på Bergneset har 32 arbeidere, men planlegger å ansette ti til. Omsetningen er beregnet til i overkant av 1,6 milliarder kroner, og det forventes en økning i takt med utvidelsen. I rådmannens vurdering av saken ble det lagt til grunn ar dersom selskapet ikke får kjøpe eiendommen, så vil de muligens se seg om etter alternative lokaliteter i andre kommuner.

- Vi har ikke hørt noe enda. Når politikerne er ferdig med forhandlingene, og vi får en henvendelse fra kommunen, så kan vi komme i samtale for å se hva dette vil bety. Jeg er veldig spent på det, sier Olsen.

Lav leie

Rådmannen har også lagt til grunn at eiendommen i dag genererer unaturlig lave leieinntekter, ettersom den er blitt brukt som politisk virkemiddel for å tilrettelegge for en stor arbeidsgiver i regionen. Dette gjør også at salgsverdien blir noe lavere. Eiendommen skal derfor ha en verdi på rundt 3,55-4 millioner kroner.

«Det er ikke unaturlig at én enkeltaktør av spesielle årsaker kan være villig til å betale en høyere pris, men dette er ikke å anse som en salgsverdi i en verdivurdering. For denne eiendommen er dette et særlig tilfelle, da eiendommen med all sannsynlighet har en høy strategisk verdi som allerede er godt etablert i området», står det i saksframlegget.

Politikerne var likevel opptatt av at det er viktig å ta hensyn til andre aktører som også har krav på tilgang på lager og kai på Bergneset. Dette mente de måtte sikres gjennom avtaler som gjøres mellom kommunen og Cargill.

Rådmannen forhandler

Under formannskapsmøtet fremmet ordfører Gunda Johansen (Ap) forslag om å gi konstituert rådmann, Einar Nøstvik Guleng, fullmakt til å forhandle og inngå salgsavtale med Cargill. Dette var de andre politikerne enige i. Det er likevel kommunestyret som må gjøre det endelige vedtaket på salget.

Rådmannen foreslår at salgssummen overføres til havnefondet som en del av egenkapitalen til neste utbyggingstrinn av kaia.

Powered by Labrador CMS