OASE: Hagen til Cathrine Rød Gundersen og Jan Edi Gundersen fremstår som en idyllisk oase. Foto: Javad Parsa / NTB
OASE: Hagen til Cathrine Rød Gundersen og Jan Edi Gundersen fremstår som en idyllisk oase. Foto: Javad Parsa / NTB

Cathrine (59) og Jan Edi (64) skapte sitt eget hageparadis

Da båten ble solgt, vokste en ny lidenskap fram. Med gjenbruk og DIY ble parets hage forvandlet til et paradis.

Publisert Sist oppdatert

I 2004 flyttet ekteparet Cathrine og Jan Edi Gundersen til en hjørnebolig med hage. De satte straks i gang med utbyggingsarbeider: En garasje kom på plass, og dertil et åttekantet tårn midt på bolighuset. De passet også på å lage nok soveplasser til sine fire barn og deres barn igjen.

Nylig tok paret også for seg hagen. Der har de skapt seg sin egen lille oase, inspirert av gresk arkitektur, men med nordisk preg. Alt har de gjort selv, mye fordi Jan Edi er utdannet rørlegger og selverklært handymann. Cathrine tar seg av DIY-prosjektene og den kreative prosessen.

– Jeg er vel litt i overkant kreativ, kanskje. Litt slitsomt kreativ, har jeg fått høre. Jeg har ideer hele tiden, sier Cathrine og ler.

Cathrine og Jan Edi Gundersen har to pizzaovner, én i drivhuset og én ute i hagen.

Trives ute

Lenge var hagen deres omtrent som alle andre hager.

– Vi har hatt båt i alle år, og bodde i den fra påskeferien til høstferien, men i 2019 valgte vi å selge. Før det var hagen ganske standard, med en gressplen og noen busker. Siden har det tatt helt av her, og det ble hage for alle penga, forklarer paret.

Da pandemien meldte sin ankomst i 2020, ble det brått enda mer tid til å dulle i hagen.

– Vi er glad i å være ute og tar helst middagen i frisk luft når været er bra. Jeg synes det er deilig å bo ute. Det blir nesten som å ha et ekstra rom i huset. Så det første vi begynte med, var plassen mellom drivhuset og bolighuset. Der bygde vi opp vår egen lille rosehage. Og så har det utviklet seg videre derfra, forteller Cathrine.

Det er ikke hver dag man ser så gjennomførte drivhus som det ekteparet Cathrine og Jan Edi har laget. Vannspeilet på bakken fungerer også som en bålpanne.

Drivhuset

Å dyrke alt fra blomster til grønnsaker er noe begge liker, men som Jan Edi har mest ansvar for. Da kommer drivhuset på tomten godt med. Det har en litt spesiell historie: En dag Cathrine var på jobb, kikket ut fra vinduet på lærerværelset og over mot det gamle kommunehuset som var under rehabilitering. Plutselig observerte hun at de gamle vinduene fra 1911 havnet i konteinere. Hun kastet seg umiddelbart på telefonen til kommunen for å høre om hun kunne kjøpe dem.

– Vinduene var for dårlige, så jeg fikk ikke kjøpe dem, men jeg kunne få dem. Deretter ringte jeg engasjert til Jan Edi, som lurte på hva jeg skulle med gammelt skrap.

Gjenbruksskattene skulle vise seg å bli stående i garasjen i ti år før de ble brukt til å lage drivhus. Noen av vinduene måtte repareres og er ikke hundre prosent isolerte, men det synes heller ikke paret at de trenger å være.

– Drivhuset består omtrent bare av noen vinduer og en murvegg. Enkelt og greit. Vi hadde ikke noe særlig plan bak, men resultatet ble ganske bra, sier Cathrine.

Innredningen i drivhuset består av en gammel kirkebenk de kjøpte på finn.no for 300 kroner. Den har de kappet i to og limt sammen til en hjørnebenk. En eldre vask har også fått sin naturlige plass i kjøkkenkroken, med tilhørende pizzaovn.

– Vi er veldig glad i pizza laget i steinovn. Pizzasausen lager vi selv fra grønnsaker i kjøkkenhagen.

I hagen har det også blitt plass til et basseng som skaper sydlandsk stemning.

Kiosken

Hagen fremstår som gjennomtenkt og detaljrik, men det er altså ikke tilfellet. Ideene dukker opp på løpende bånd for de kreative sjelene.

Da de fikk ideen til en kiosk til barnebarna, så Cathrine bare for seg et slags skur, men Jan Edi hadde større planer. Han ville gjøre det skikkelig.

– Vi ville ikke ha noe ræl i hagen, så vi lagde noe skikkelig. Den kiosken har barnebarna hatt mye glede av, men også de voksne på sommerfester da den har blitt brukt som bar, sier Jan Edi.

I hagen har de også fått plass til en sjarmerende stolpe med skilt til stedene der barnebarna bor. Den lengste strekningen er til Taupo i New Zealand.

Det hele begynte med roser.

Gjenbruk og DIY

I kiosken, som for øvrig er utstyrt med falske penger fra 1900-tallet, har de latt seg inspirere av hvordan kioskene var innredet da de var unge. For Cathrine ligger det en viss nostalgi i det, ettersom foreldrene hennes drev kolonial da hun var ung.

Gjenbruk og redesign er det stort fokus på i hagen – med blant annet en egenprodusert fugleby, DIY-port, vimpler, parasoller og sitteputer.

Hver mandag publiserer Cathrine inspirerende DIY-tips på sin instagramprofil, @edineshage.

– På Instagram synes jeg noen ganger det blir veldig sånn: den stolen, den vasen, de stråa. Alt er så likt og ser ut som en katalog. Det er mye mer stas for meg å se et hjem hvor ting er personlige, for eksempel at folk implementerer noe de har arvet i interiøret, understreker hun.

Hun håper at hennes egne sosiale medier kan inspirere andre til å ta smarte økonomiske valg.

– Vi har fått mye tilbakemeldinger fra folk som blir inspirert. Det er et poeng at det vi har gjort her, ikke har kostet mye. Vi lager alt selv og liker å spare penger, i hvert fall i hjemmet. Så kan pengene heller gå til å reise på besøk til familie.

Drivhuset er perfekt for å dyrke egne urter til pizzasaus. I drivhuset har de også fått plass til en svær drueplante i taket.

Snekkerens tips til enkle hageprosjekter

Tømrer Niklas Nygaard Grande elsker DIY-prosjekter. I disse dager er han aktuell med boka «Hagemøbler steg for steg», der han deler sine enkle og beste tips til fine ting å lage i hagen.

– Det enkleste er kanskje en sittebenk man kan lage fra rester av terrassebord. Den er ikke særlig avansert å sette sammen. Man kan også bruke andre materialer man har liggende. Gjenbruk er jeg opptatt av, sier Niklas Nygaard Grande.

– En enkel plantehylle kan også være gøy å lage om man har verktøyet tilgjengelig. Man må bore noen hull med et bor med påmontert hullsag, men den skal være ganske lett å lage. Har man ikke verktøyet, kan man leie i noen butikker, tipser han.

Aller best liker Grande å snekre utebarer og utekjøkkener. Solstoler har han også laget mange av. Konstruksjoner med spiler har han sans for.

– Spiler er en del av trendbildet og enkle å håndtere. Med spiler får man struktur på en lettvint måte, sier han.

Blir du likevel litt sliten av å snekre, trenger du kanskje en hengekøye.

– Jeg anbefaler å lage et hjemmelaget hengekøyestativ til en varm sommerdag. Det er veldig enkelt! lover Grande.

Det er ingen tvil om at dette er en trivelig krok på sommeren.

Powered by Labrador CMS