TOPPSJEF: Administrerende direktør Yngve Haldorsen i Coop Nord. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
TOPPSJEF: Administrerende direktør Yngve Haldorsen i Coop Nord. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Coop Nord med tidenes resultat

Fjoråret ble rekordår for Coop Nord med omsetningsvekst på hele 15,4 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Totalt solgte samvirkelagets 58 butikker varer for 4,1 milliarder kroner i fjor (3,4 milliarder i 2019). I tillegg bidro kjøpesentrene med et solid resultat som ga et resultat før skatt på 129 millioner kroner (42 millioner i 2019) for konsernet.

Hedrer de ansatte

– Det har vært et svært annerledes og krevende år. Jeg er imponert over våre ansatte som har stått i frontlinjen under pandemien. De har gjennomført omfattende smitteverntiltak og sørget for at folk kan føle seg trygge i butikkene. Jeg er skikkelig stolt over den innsatsen de har lagt ned, sier Yngve Haldorsen, administrerende direktør i Coop Nord i ei pressemelding.

2020 ble året hvor koronapandemien satte sitt preg på all næringsaktivitet og samfunnsliv. Norge som nasjon fikk sitt største økonomisk tilbakeslag i nyere tid. For dagligvarehandelen ble situasjonen imidlertid helt annerledes. Norsk dagligvare hadde i 2020 en vekst på 17,1 prosent. Til sammenligning lå veksten på 1,3 prosent i 2019.

Haldorsen sier den store veksten i dagligvarehandelen først og fremst skyldes koronapandemien. Den spesielle samfunnssituasjonen i 2020 har gitt sterk vekst både i dagligvare- og byggsektoren.

– Pandemien har forårsaket en drastisk nedgang i grensehandelen og serveringsbransjen på grunn av reisebegrensninger og smitteverntiltak. I tillegg har vi sett at folk har pusset opp i mye større grad enn tidligere som har ført til økt omsetning i byggevarebutikkene. Samtidig eier Coop Nord tre kjøpesentre i Tromsø, Harstad og Leknes. Her har det vært en mer krevende situasjon. Leietakerne har i ulik grad vært berørt av smitterestriksjoner og omsetningsnedgang avhengig av bransje. Vi har hatt løpende dialog med leietakerne og gitt husleierabatt etter bestemte kriterier.

Over 100.000 medeiere

Coop deler verdiene med sine medeiere, og større omsetning betyr mer utbytte til Coop Nords
103 363 medlemmer.

– Sist sommer rundet vi 100.000 medlemmer, og vi fikk totalt 5 400 nye medeiere i 2020. Det er den største veksten i medlemstallet i Coop Nords historie, og det er gledelig å se at over halvparten av de som melder seg inn er under 30 år. Vi deler verdiene med medeierne våre, og alle kan bli med. Det er ekstra hyggelig å jobbe i Coop når overskuddet deles og medeierne får sitt kjøpeutbytte utbetalt. Medeierne er våre beste kunder, og hver og en har bidratt til at vi i år igjen kan levere gode resultater og i tillegg betale ut et rekordstort kjøpeutbytte, sier Haldorsen i pressemeldinga.

Totalt fikk medlemmene i Coop Nord utbetalt 120 millioner kroner i kjøpeutbytte og medlemsfordeler i 2020, som eksempelvis frukt- & grøntbonus, babybonus, gjenbruksbonus på handlenett, og bonus på drivstoff, en samlet økning på 14 millioner sammenlignet med året før.

Powered by Labrador CMS