YTRING:

Da er vi i gang igjen

Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)
Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)

Er det virkelig slik at vi kan velge og vrake i aktører som ønsker å satse i denne kommunen?

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Da er vi i gang igjen, debatten raser om hvem som har rett i spørsmålet om detaljhandel på Andslimoen – hvem som skal få lov til å investere i næringsvirksomhet i denne kommunen.

I en kommune som sliter økonomisk og med et folketall som går nedover bør vel svaret være enkelt – alle som ønsker kan få investere. Er det virkelig slik at vi kan velge og vrake i aktører som ønsker å satse i denne kommunen? Registrerer i lederen til Nye Troms, og innlegg av Arild Braathen i Arbeiderpartiet og Elling Eriksen, at de har god kontroll på hvor mye lokale aktører har å rutte med og hvor mye drahjelp de skal få i denne kommunen. Her menes det at de har ressurser nok. Er det ikke like forutsetninger for kong Salamon og Jørgen Hattemaker?

Nå er det slik at det står ikke kjøpere i kø i segmentet industri eller plasskrevende handel. Men det er flere interessenter i segmentet detaljhandel/dagligvare, så er det vel klart at man velger å se på muligheten for salg.

Så kom Coop dumpende inn i diskusjonen med en brekkstang om satsningen av detajhandel/dagligvare i Målselv. Så kan vi diskutere lojalitet, medlemstall og omsetning til vi ikke makter mer. Men saken er vel den at Coop ønsker ingen konkurrenter like lite som andre. Lojalitet – Coop legger jo ned i distriktene. På Andselv forsvant andreetasjen. Der har de hatt flere år på å gjøre noe med bygget. Og nå Finnsnes – der legger de ned andreetasjen. Og nå sier ryktene at andreetasje på Setermoen står for tur. Det er penger og omsetning det er snakk om her, og lojaliteten til et nasjonalt selskap er ikke stor når tallene peker nedover. Arild Braathen peker i sitt innlegg på medlemmene i Coop i kommunen, og som et av 3100 Coop-medlemmer så er jeg ikke enig i Arild Braathens argument – jeg har ikke vært forespurt i saken.

Et lokalt forankret selskap derimot ser på arbeidsplasser, ansatte og ringvirkninger.

Handelsanalysen viser 124 prosent på dagligvare og 208 prosent motorkjøretøy. Her klarer de å få det til å være negativt med 24 prosent merhandel på dagligvare men samtidig fremheves Andslimoen som et regionalt senter for motorkjøretøy. Store vekstmuligheter med 108 prosent merhandel – hvor er logikken? Her må jo bare kommunen ta av seg hatten og juble. Det betyr jo bare at det handles, og at vi er attraktiv som handelssted.

Handel avler handel. De som handler motorkjøretøy i vår kommune vil nok handle mer her hvis tilbudet var tilstede. Se potensialet for økt handel innen alle segmentene.

Vi må se at samfunnet er i stadig endring – og vi i befolkningen endrer oss med samfunnet stadig raskere. Og da må vi klare å gjøre de endringer som skal til. Jeg har tro på gode løsninger for alle i denne saken, vi må bare løfte blikket over nesen.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS