BUKETT: Det samlet seg en bukett driftige damer på forespørsel fra Nye Troms. Fra venstre: Ella Jensen, Maria Skøld, Dorit Bjørkeng, Arnhild Staff Opgård, Ramona Skogli og Elisabet Nysted. Foto: Espen Føre Hansen
BUKETT: Det samlet seg en bukett driftige damer på forespørsel fra Nye Troms. Fra venstre: Ella Jensen, Maria Skøld, Dorit Bjørkeng, Arnhild Staff Opgård, Ramona Skogli og Elisabet Nysted. Foto: Espen Føre Hansen

Damene som styrer handelen

I sentrum av Storsteinnes finnes det for øyeblikket et godt utvalg butikker, fra klær og hår, til mat og byggevarer. De fleste butikkene har en ting til felles – det er damene som styrer.

Publisert Sist oppdatert

Med noen hederlige unntak er det kvinner som enten driver, eller eier de ulike handelskonseptene på Storsteinnes. Det å få samlet alle til et bilde en mandags formiddag var lettere sagt enn gjort. De driftige damene som hadde mulighet til å stille opp, måtte nesten løpe av sted når siste bilde var tatt. At det er et overtall av kvinner som styrer butikkene i sentrum er ikke noe de har grublet mye over. «Nei, det har jeg faktisk ikke tenkt på», var svaret til flere da Nye Troms tok kontakt over telefon.

Det skal sies at damene er langt fra alene å drifte bedrifter i området. De er likevel i klart overtall når det kommer til butikkdrift i sentrum. Byggevarer, velværeprodukter, dagligvare, mat, klær, sysaker med mer selges alt i butikker som eies eller driftes av kvinner.

Yngst

Den yngste av butikkdriverne er 25 år gamle Elisabet Nysted. Hun har i omtrent halvannet år hatt tittelen som butikksjef på XL Bygg Nysted på Storsteinnes. At de fleste andre butikkdriverne på Storsteinnes også er kvinner, har hun ikke tenkt så mye på.

– Man har jo tenkt på det, men ikke at det er så veldig spesielt. Det er vel litt sånn i dag, sier Nysted.

At hun selv er butikksjef forteller hun selv at hun ikke bruker så mye tid på å tenke over, og at de jobber som et lag på butikken. Det går stort sett knirkefritt ifølge den unge butikksjefen

– Men jeg kan si fra hvis det trengs, sier hun med et smil.

Elisabet er i dag tredje generasjons Nysted som er butikksjef i familiebedriften på Storsteinnes. Hun er dermed langt fra noen nybegynner på feltet.

Hører litt av hvert

Ifølge Elisabet er det ikke noen som har problemer med at en ung jente har rollen som butikksjef på XL Bygg. Det kan likevel skje at noen finner det spesielt.

– Jeg tror det er noen eldre menn som kan stusse litt når de blir møtt av ei blond ungjente i denne bransjen, forteller Nysted.

Nysted forteller at de er fire kvinner på jobben. Da har det hendt at noen kunder ønsker en mann som «kan» det hvis de trenger hjelp.

– Spesielt hvis det er en mer typisk «manneting». Så man kan få høre litt av hvert, ler Nysted.

– Så skal det sies at jeg aldri hadde kunnet jobbe her uten kundene, og at det for all del stort sett er positive tilbakemeldinger, sier 25-åringen.

UNG SJEF: 25 år gamle Elisabet Nysted har vært butikksjef på XL Bygg Nysted siden mars 2021.

Mest erfaring

På andre enden av skalaen finner vi Carina Løvås, som har lengst fartstid i sin bedrift på Storsteinnes. Carina´s hudpleie har vært i drift i sentrum av Storsteinnes helt siden 1988. Det har ikke alltid vært like enkelt.

– Da jeg startet opp hadde jeg to hyller med varer, og det tok egentlig mange år før folk vente seg til konseptet, forklarer Løvås.

Løvås forklarer at hun hadde et ønske om å jobbe med hudpleie og velvære, men at det ikke var noe som fantes på Storsteinnes. Hun var egentlig klar for å starte i en jobb i Tromsø, men det endte til slutt med at hun startet for seg selv på Storsteinnes. Som man sier; resten er historie. Det har ikke blitt mindre å gjøre med årene av den grunn.

– Jeg jobber mer nå. Egentlig bare mer og mer. Det er lettere når barna er store. Tidligere hadde jeg alltid et jag etter å være hjemme klokka fire for å være med dem, sier Løvås samtidig som hun viser frem et av behandlingsrommene i salongen.

ERFARING: Carina Løvås har nok av erfaring etter å ha driftet Carina´s hudpleie i 34 år.

Samarbeid i sentrum

Etter 34 år i sentrum av Storsteinnes har ikke Carina Løvås tenkt særlig over mengden kvinner som driver butikk i området. Selv tenker hun at kreativiteten kan være drivkraften bak bedriftene, og har fortsatt nye planer for sin egen bedrift.

– Jeg har et motto om å bli litt mer «zen». Med roligere musikk, det er den følelsen vi vil treffe. Inn i det 35. året vil det også bli litt forandringer, med fokus på medispa.

Løvås synes det er viktig at de lokale bedriftene går sammen om å være forskjellige. Det for å gi et godt og variert tilbud til befolkningen.

– Jeg tror man må tenke sånn for at vi skal få det til, sier hun.

Samtidig poengterer hun at hun forsøker å gi folk det de ikke kan kjøpe like enkelt på nett.

– Det vi tar inn må være litt «oss», avslutter Løvås.

ET LIV I COOP: Butikksjef på Extra Storsteinnes, Mona Øvermo Andreassen, har vært i stillingen i 13 år.

FRISØR: Ella Jensen har tilbudt frisørtjenester og hårprodukter på Storsteinnes i en årrekke.

Powered by Labrador CMS