Både ansatte og beboere på Målselv helsetun sliter i sommervarmen:

SLITER I VARMEN: Både hjelpepleier Lena Holmsæter og assistent Marita Bjørklund sliter med å puste i varmen på Målselv helsetun. De må bruke kluter for å kjøle ned beboerne på sykehjemmet. Foto: Torbjørn Kosmo
SLITER I VARMEN: Både hjelpepleier Lena Holmsæter og assistent Marita Bjørklund sliter med å puste i varmen på Målselv helsetun. De må bruke kluter for å kjøle ned beboerne på sykehjemmet. Foto: Torbjørn Kosmo

Dårlig ventilasjon, svette arbeidere og beboere som må kjøles ned med kluter

ANDSLIMOEN: Slik er altså hverdagen til både de ansatte og beboerne på sykehjemmet i disse dager. Nå ønsker de snarlig forbedring i forholdene på det nye helsetunet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag viser gradestokken 28 varme grader på Andslimoen.

Inne på Målselv helsetun føles det riktignok mye varmere, både for beboere og for de ansatte.

Med et ventilasjonsanlegg som tilsynelatende fungerer dårlig, samt ikke-fungerende solskjerming, har nå de ansatte sett seg lei.

– Det fungerer ikke slik som det bør. Vi har noe luft ute i gangene, men ikke på fellesarealene, kjøkkenene og på rommene. Tirsdag ettermiddag var det 31 grader varmt ute. Da ble det for varmt å ha dørene åpne, så vi lukket dem. Det går ut over oksygennivået, sier hjelpepleier Lena Holmsæter.

Vanskelig å puste

Hun mener det er utfordrende for folk inne på helsetunet å skulle puste ordentlig når varmen herjer ute.

LUFT: Bjørklund (t.v) og Holmsæter må gå ut på verandaen ved sykehjemmet for å få nok oksygen, føler de.

– Det blir dårlig luft og tungt å puste. Slik er det også for brukerne. Man blir søvnig og ukonsentrert. Jeg mener man er nødt til å ha oksygennivået oppe uansett hvor man er, sier hun.

Og legger til at heller ikke solskjerminga har fungert siden Målselv helsetun ble åpnet i 2020.

– Den fungerer ikke slik den skal med tanke på sol og skygge. Det skal gå opp og ned automatisk, alt ettersom. Vi må inn til sikringsboksen for å få det til å fungere, og det gir oss merarbeid. Det er mer enn nok å gjøre slik som det er, sier Holmsæter, som nå også etterlyser strakstiltak.

Hun presiserer at hun ikke er ute etter å «svekke» arbeidsplassen.

– Vi trives godt her, og det er kjempefint å jobbe her. Det er mye positivt, men akkurat ventileringa må ordnes på, sier Holmsæter.

Får migreneanfall av lufta

Holmsæter får støtte av sin kollega, Marita Bjørklund. Tirsdag opplevde hun at det ikke var «levelig» å være til stede på helsetunet. Varmen og mangelen på luft gir konsekvenser for Bjørklund, både på jobb, men også etter.

– Vi får gjort jobben vår, men vi er «søkksvett». Jeg for min del har lett for å få migrene. Varme og dårlig luft er triggere, og det går ut over min hverdag hjemme. Når jeg kommer hjem og har vondt i hodet, så får jeg ikke gjort mye mer utover dagen, sier hun.

Kjøles med kalde kluter

Men det er beboerne hun synes mest synd på i varmen.

– Stakkars de som bor her. Noen liker varme, men noen blir så varm at vi må legge kalde kluter på dem og gi dem masse drikke. Det er også begrenset hvor mye drikke man kan gi dem. På vår avdeling er brukerne oppegående, men på andre avdelinger de mer sengeliggende, og da er luft en stor del av hverdagen. De kan ligge på ryggen og ikke ha noe over seg, men de blir fortsatt kokvarme og klamme på ryggen, sier hun.

Ser på løsninger

Enhetsleder teknisk i Målselv kommune, Morten Tomter, forteller at kommunen kjenner til problemstillinga, og mener at ventileringa fungerer slik det skal på Målselv helsetun.

– Men med den ekstremvarmen vi nå har, blir det varmt inne i bygget. Det kan settes i sammenheng med at det ikke er installert kjøleanlegg på Målselv helsetun. Å installere klimaanlegg er ikke et «quick fix» som vi kan gjøre over natta, men det er en av løsningene på problemet, sier han.

Og melder at kommunen nå høster erfaringer med sykehjemmet.

– Så får vi sette oss ned og vurdere hva vi kan gjøre, hva det vil koste, og hvilke løsninger som finnes for å løse varmeproblemet, sier han.

En akuttløsning kommunen nå prøver, er å sette et lavere settpunkt på ventilasjonsanlegget, som nå står på 23 varmegrader. Planen er å sette settpunktet ned til 20 varmegrader.

– Nå er det varmere ute enn det er inne, så det vi gjør er å sette settpunktet ned til 20 grader, og det betyr at dersom temperaturen på natta kommer under 20 grader, så vil vi få en kjøleeffekt på natta som vi håper anlegget drar med seg utover dagen, sier han.

Det er i løsninga i førsteomgang. Det kan bli aktuelt å gå til anskaffelse av en bedre løsning.

– Vi må nok inn med ordentlig kjøleanlegg med kjøletårn og klimaanlegg, sier Tomter.

Roser de ansatte

Kommunalsjef for helse, Elin Aas, opplyser at solskjermingsutfordringa er noe som det jobbes med å fikse.

– Det er noe vi ser på. Jeg kan ikke si noen dato for når vi har alt avklart, men det jobbes med saken, sier hun.

Og roser samtidig de ansatte ved sykehjemmet for at de holder ut i varmen.

– De ansatte gjør en veldig god jobb for å ivareta beboerne i den situasjonen som er nå. Det er naturlig nok varmt. Det må vi bare erkjenne. Dette er ikke en type varme vi er vant til, sier Aas.

Powered by Labrador CMS