BERØMMER DE ANSATTE: Administrerende direktør Erlend Dårflot Olsen skryter av de ansatte som måtte snu om på arbeidsdagen når datasystemer lå nede. Foto: Privat
BERØMMER DE ANSATTE: Administrerende direktør Erlend Dårflot Olsen skryter av de ansatte som måtte snu om på arbeidsdagen når datasystemer lå nede. Foto: Privat

Datainnbrudd hos lokal bedrift – ble krevd for løsepenger

For ganske nøyaktig tre uker siden ble det oppdaget uønsket aktivitet i datasystemene til Balsfjord-bedriften Element NOR. De skyldige skal ha kommet med trusler og krav om løsepenger, men situasjonen skal nå være løst.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 9. september oppdaget Element NOR uautorisert aktivitet i systemene sine. De påfølgende dagene og ukene ble hektiske som følge av dette, og flesteparten av datasystemene til bedriften lå nede. Erlend Dårflot Olsen er nytilsatt administrerende direktør i bedriften og forteller at de kom raskt i gang med å motarbeide dataangrepet.

– Påfølgende lørdag var vi i gang med skadebegrensning. Det ble en del interne møter for å få stengt ned systemene og for å finne ut hvordan vi skulle holde produksjonen i gang, sier Dårflot Olsen.

Olsen forteller at de raskt engasjerte et lokalt IT-firma for å få hjelp til arbeidet med å reinstallere og sikre resten av systemet.

Krav om løsepenger

Nedstenging av datasystem og ekstra krevende arbeidsdager var ikke det eneste problemet som meldte seg for Balsfjord-bedriften. Det ble også lagt igjen en oppfordring til å logge seg på et chatterom for å få beskjed hva de måtte gjøre videre for å få dataene sine tilbake. Nøyaktig hva kravene var kan ikke Dårflot Olsen opplyse. De aldri gikk med på å møtes på noe chatteforum.

– Vi logget ikke på noe for å få kravene. Krav om løsepenger og kommunikasjon med de som har tatt data var ikke en vei vi ønsket å gå. Vi tenkte egentlig hvem som kan ha interesse for det? Samtidig har vi derfor ønsket å holde en lav profil rundt saken, dersom noen skulle ha interesse av dataene våre, forklarer han.

Per nå forklarer Dårflot Olsen at det er vanskelig å si nøyaktig hvilke data som skulle være lekket. Ut fra det de vet om situasjonen virker det mer som om selskapets data har blitt kryptert av «innbruddstyvene» uten at noen vesentlig data har blitt lekket. Dermed har de ansett det som sannsynlig at kravene og trusler om salg av data egentlig bare var tomme trusler.

Har ikke påvirket produksjonen

Selv om datainnbruddet skapte en del tekniske problemer og merarbeid, kan heldigvis administrerende direktør Dårflot Olsen si at det ikke har påvirket produksjon og prosjekter.

– Kunder har heldigvis ikke blitt påvirket av dette, og produksjonen har gått så godt som upåvirket, slår han fast.

Uten datasystemer har naturligvis arbeidsdagene blitt noe annerledes for de ansatte i bedriften.

– Vi må skryte av de ansatte som har stått på tidlig og seint. All honnør til de ansatte som har holdt trykket når de her måttet snu om på arbeidsdagen sin, skryter Dårflot Olsen.

Saken er ifølge Dørflot Olsen meldt til både politi og Datatilsynet.

Ekstra sikkerhetstiltak

Datasikkerhet er et tema som blir mer og mer aktuelt både for bedrifter og enkeltpersoner, og flere blir stadig mer bevisste på at man kan gjøre tiltak for å minske risikoen for datalekkasjer.

- Vi har gode rutiner på autorisering av pålogging og på back-up, men likevel ble det funnet en vei forbi, forklarer Dårflot Olsen.

Fremover vil Element NOR ha en vurdering sammen med IT-selskapet som har hjulpet til i prosessen. Dette for å finne ut hva mer de kan gjøre for å sikre seg enda bedre mot slike angrep. De vil også gjennomgå backup-rutiner og vurdere hvor godt sikret bedriften er mot dataangrep i fremtiden.

Powered by Labrador CMS