LERKE OG MAMMA: Siri Elise Beck Larsen og samboeren Preben er godt fornøyde med navnene de har gitt sine to jenter. Her er hun sammen med 10 måneder gamle Lerke. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
LERKE OG MAMMA: Siri Elise Beck Larsen og samboeren Preben er godt fornøyde med navnene de har gitt sine to jenter. Her er hun sammen med 10 måneder gamle Lerke. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– De sa hun sannsynligvis blir operasanger, så da ble det Lerke

NORDKJOSBOTN: Lille Lerke (10 mnd) har fått et navn som ikke befinner seg i toppsjiktet av den norske navnestatistikken. Det er mamma Siri Elise Beck Larsen godt fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke med noen av ungene klart å bestemme meg for navn før de er ute, og da har jeg trengt å summe meg noen dager for å finne ut hva de passer til å hete. Til slutt så er det Preben (samboeren, journ.anm) som har måtte skjære gjennom å si at vi er nødt til å bestemme oss, sier Siri Elise Beck Larsen.

Hun og samboeren har to barn sammen. Lilje som snart blir fem år og Lerke som blir ett år 22. februar. Lilje er oppkalt etter Siri sin oldemor, som ifølge Siri var den første i Norge til å være registrert med det navnet. Akkurat hvordan lillesøster Lerke fikk sitt navn husker hun ikke.

– Det må bare ha kommet til meg. Jeg har en veldig forkjærlighet for danske navn, sier Siri.

Hun forteller også at hun ventet veldig på et skrik fra Lerke, da hun ble tatt ut i all hast med keisersnitt.

– Og hun skreik skikkelig til da hun kom ut. De sa hun sannsynligvis blir operasanger, så da ble det Lerke, sier Siri og ler.

Statistikk

Hun har trålet navnestatistikker både i Norge og utenlands når hun har lett etter navn til barna sine. Det viktigste har vært at det er et navn som de liker, også betydde det nok litt at lillesøsters navn skulle klinge litt godt med storesøsters.

– Vi har liksom hatt vår egen liste med navn og plukke av, og jeg tror ingen av dem har vært å finne på noen toppliste, sier hun, og svarer at hun er usikker på om hun ville brukt et navn fra topplista, selv om hun likte det virkelig godt.

Siri Elise Beck Larsen og 10 måneder gamle Lerke.

Torsdag publiserte Statistisk Sentralbyrå navnestatistikken for 2020. Listene i Norge er ganske stabile, og det er få endringer i topplistene fra året før. Nora og Jakob var de mest populære navnene for barna som ble født i 2020. På guttesiden fortsetter trenden med bibelske navn, og et mulig Harry Potter-inspirert jentenavn klatrer på listene.

Toppnavnene

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara. 54 prosent av jentene som ble født i 2020 fikk et navn som slutter på «a». I 1947 var tilsvarende andel 12,5 prosent, ifølge SSB.

Jakob eller Jacob kom inn på topp 10-listen i 2013, og har siden tatt førsteplassen både i 2017, 2019 og 2020. På andreplass på guttelisten finner vi navnet Emil, mens Oliver er på fjerdeplass.

Harry Potter?

Et navn som SSB mener det er verdt å merke seg i år, er Hedvig. Det siste året har navnet gjort et stort hopp fra 70. plass til 40. plass på listen.

– For de som kjenner historien om Harry Potter, er uglen Hedvig en kjent karakter. Den første boken om Harry Potter ble utgitt i 1997. Mange av dem som leste om Harry Potters magiske verden som barn eller ungdom, er nå voksne. Det vites ikke sikkert, men kanskje noen har latt seg inspirere av Harrys kloke ugle når de selv har fått barn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB i en pressemelding.

Navnepopulariteten går ofte i lange bølger. Ofte er det opp mot 120 år mellom toppene. Hedvig hadde topp 1900-1910, før det dalte og var nesten borte i lang tid. Fra 1990 har bruken steget jevnt, før det har gjort et hopp det siste året, skriver SSB.

Stabilt

Det er to nye navn på jentenes topp 10-liste i år. Det er Emilie og Leah. Sara er for første gang siden 1999 ikke lenger blant de øverste ti. Heller ikke Ada, som var blant de ti mest populære jentenavnene i 2019, er å se på listen i år.

Topp 10 jentenavn i Norge

1. Nora

2. Emma

3. Ella

4. Maja

5. Olivia

6. Emilie

7. Sofie

8. Leah

9. Sofia

10. Ingrid

På guttenes topp 10 er det kun ett nytt navn. Det er Liam, som har overtatt for Aksel. Liam er opprinnelig irsk og er en variant av William. Liam er ett av de nye navnene, nesten ukjent før 2000, og det har vært populært siden 2010, ifølge SSB.

Topp 10 guttenavn i Norge

1. Jakob

2. Emil

3. Noah

4. Oliver

5. Filip

6. William

7. Lucas

8. Liam

9. Henrik

10. Oskar

Lokale forskjeller

Toppnavnene er forskjellige for ulike områder i landet. Selv om Jakob er mest brukt i hele landet, er det bare i Rogaland navnet troner øverst. William er på topp i Troms og Finnmark. Mohammed i ulike skrivemåter topper fortsatt i Oslo. Filip er mest brukt i Viken og Innlandet. Emil topper i de tre regionene Agder, Trøndelag og Nordland.

Nora er toppnavn i syv fylker, men ligger på 5. plass i Oslo. Der topper Maja foran Sofia og Iben.

Topp 10 jentenavn i Troms og Finnmark

1. Nora

2. Olivia

3. Ella

4. Frida

5. Maja

6. Emma

7. Sofie

8. Ada

9. Mia

10. Leah

Ellers ligger Olivia på topp i Viken, og som nummer to i Agder, Vestland og Troms og Finnmark. Tiril er nummer to i Innlandet. Anna ligger som nummer to, foran Selma i Møre og Romsdal. De populære norske artistene Aurora og Sigrid kan ha satt sitt preg på noen av de lokale topplistene. Aurora er på topp tre i Vestfold og Telemark, mens Sigrid kaprer tredjeplassen i Nordland.

Topp 10 guttenavn i Troms og Finnmark

1. William

2. Noah

3. Henrik

4. Aksel

5. Oskar

6. Kasper

7. Johan

8. Johannes

9. Emil

10. Lucas

Powered by Labrador CMS