LEDER:

De tre nye søte små

VERDENSVANT: Bjørnungene er allerede blitt litt verdensvant på den korte tida de har vært utenfor hiet og kjemper om maten og klatrer i trærne. Foto: Privat
VERDENSVANT: Bjørnungene er allerede blitt litt verdensvant på den korte tida de har vært utenfor hiet og kjemper om maten og klatrer i trærne. Foto: Privat

For det var ikke bare en liten bjørnunge som var født i hiet og tok sin første tur ut vårsnøen, men tre små.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

  • Sist helg ble det kjent at Polar Park i Bardu hadde fått en ny kjendis. I form av en liten bjørnunge som kom tuslende ut av hiet den var født i. Navneforslagene kom fort på sosiale medier, og Korona/Corona var definitivt det tipset som flest kom opp med. Nå blir det sikkert en navnekonkurranse utlyst fra dyreparken i Salangsdalen, og ikke bare for en liten bjørnetass. For da dyreansvarlig Stig Sletten denne uka tenkte han skulle filme og ta bilder av parkens nyeste tilskudd på kjæledegge-fronten, fikk han nærmest hakeslepp. For det var ikke bare en liten bjørnunge som var født i hiet og tok sin første tur ut vårsnøen, men tre små. Dermed må navnekonkurransen ende opp med reneste Ole-Dole-Doffen-stil.
  • Det trasige for Polar Park midt oppe i alt dette, er selvsagt at de ikke kan ha åpent for publikum. Koronastansen rammet også dem, og de har holdt dørene stengt og har permittert sine ansatte i stor stil siden pandemien lammet landet vårt. Bare de aller mest nødvendige ansatte er på plass for å sørge for at dyrene i verdens nordligste dyrepark får den maten og det fôret som de må få.
  • Men de besøkende får ikke komme, og dermed er det nå bare via sosiale medier og medier generelt at den gemene hop får ta del i livet i parken, og ikke minst introduksjonen av de tre små bjørnene. Enn så lenge får de tre kose seg med sine mødre «Balder» og «Brutus», som også er søsken. Dermed blir det mamma og «tanterolle» på de to 21 år gamle binnene. Om ett år eldre pappa «Truls» kommer til å bli mye involvert i oppveksten på nært hold, er kanskje mer tvilsomt.
  • For Polar Park har dyrene i bjørneinnhengninga alltid vært en sikker vinner. Det ble virkelig fart i populariteten da Salt og Pepper kom til verden i 2009. De to fikk til og med sin egen TV-serie over åtte episoder på NRK i 2012, og ble med det hele landets kjæledegger. De er nå godt voksne, og derfor er vinterens hendelser i bjørnehiet i Salangsdalen definitivt godt nytt, rent pr-messig for parksjef Jens Kristian Dybwad. Utfordringa blir kanskje heller om de har plass til alle bjørnene når de tre små «nøstene» etter hvert vokser til, eller om de må se til andre dyreparker for om mulig la en eller to bli attraksjoner andre steder.
  • Dyreparken i Bardu var inne i en meget fin trend besøksmessig da koronastansen inntraff. Nedstenginga av parken koster dem millioner av kroner, og det har ført til at enkeltpersoner har startet en såkalt Spleis for å gi parken sårt tiltrengte midler. Det setter de ansvarlige pris på, men de blir garantert enda gladere om de snart får åpnet parken for besøkende. Slik at alle som vil kan strømme til parken igjen å se både bjørnunger og andre dyr på nært hold. Det er en opplevelse, uansett om det er et fysisk skille mellom hovedattraksjonene i parken og oss som tilskuere.
  • Men akkurat det blir nok ikke på lenge, selv om samfunnet så smått nå er i ferd med å åpnes opp. I mellomtida må vi ta til takke med levende bilder som dyreparken forsyner oss med. Det er bedre enn ingenting, og som takk kan vi jo bidra med noen kroner til spleisen deres. Det blir de sikkert glad for, selv om det ikke er på den måten de ønsker å fortsette sin eksistens. De vil gi oss opplevelse med alle dyrene sine «live», særlig med tre nye publikumsmagneter ute av hiet og boltrende i vårsnøen.

Vi kan ikke annet enn gratulere parken med familieforøkelsen, og ønske lykke til med oppdragelsen av de tre små!

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS