Ukas fotominner

Ukas fotominner Foto: MORTEN KASBERGSENS SAMLING
Ukas fotominner Foto: Nye Troms-arkivet / Sverre Monsen
Ukas fotominner Foto: Nye Troms-arkivet / Torbjørn Løvland
Ukas fotominner Foto: MORTEN KASBERGSENS SAMLING

Den første Lynxen, en flyskrens og en ung Hansen

MÅLSELV: 337 skvadrons første Lynx, et fly ute av rullebanen og en fersk kontorsjef er å finne i ukas fotominner

Publisert Sist oppdatert

Det første fotominnet er fra Morten Kasbergsens samling, og det viser det første helikopteret av typen Westland Lynx Mk86 som ble levert til 337 skvadron på Bardufoss lander på kystvaktskipet «Nordkapp» i september 1981. Bildet ble tatt på elva Themsen i London nær Tower Bridge. Helikoptrene av denne typen hadde ei toppfart på 277 km/t og ei rekkevidde på 480 kilometer. Norge bestilte seks Lynx-er til bruk på kystvaktfartøyer som et resultat av utvidelsen av Norges økonomiske sone i 1977. 4. oktober 1981 ankom de to første helikoptrene Bardufoss etter halvannet år med planlegging, opplæring og trening av mannskapene. Helikopteret med serienummer 228 var et av de siste Lynx-helikoptrene til 337 skvadron som ble utfaset etter å ha fløyet 9000 timer. Det skjedde senhøsten i 2014. Helikopteret tilbringer nå pensjonisttilværelsen ved Luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand, der det brukes i utdanninga av flytekniske befalsskoleelever.

Det andre bilde i serien fotominner er hentet fra vår egen avis en desemberdag i 1992. Et SAS-fly av typen MD80 fra Fornebu landet tilsynelatende som normalt, men skrenset ut av rullebanen og endte 10-12 meter utenfor rullebanen med hjulene før det stanset. Det var ei besetning på seks personer men bare fire passasjerer om bord i flyet da dramaet utspant seg. Det var sannsynligvis glatt rullebane og 10 knops sidevind som var årsaken til ulykka, der ingen ble skadet. En hjullaster fra Flystasjonen trakk flyet på rett kurs, etter at katastrofealarmen var avblåst. Det er tidligere Nye Troms-redaktør Sverre Monssen som har knipset bildet der flyet trekkes opp på rullebanen.

Ukas tredje fotominne er fra 1978, og det viser en fersk kontorsjef i Målselv kommune, i form av 33 år gamle Harald Killi Hansen. Et halvt år etter å ha ankommet Målselv er kontorsjefen i ferd med å sette bo på Olsborgmoen, i form av husbygging. Killi Hansen kom opprinnelig fra Brøstadbotn, men han hadde før han entret jobben som kontorsjef i Målselv også tre år bak seg i Målselv etter å ha fullført Kommunalskolen. Han hadde også kontorsjef-praksis fra Beiaren i Nordland før han kom til Målselv, kan vi lese i saken fra vårt organ for 42 år siden. Det var daværende NT-journalist Torbjørn Løvland som hadde sak på den ferske byggeglade kontorsjefen. Killi Hansen som hadde som mål å kutte de kommunaledriftsutgiftene i årene etter sin ankomst.

Powered by Labrador CMS