HENTER FRA RYGGE: Liv Signe Narvarsete og Sandra Borch fortalte i valgkampen at rask løsning for hærhelikoptre ville bli en av de viktigste sakene for Sp i regjering. Nå leveres det på saksfeltet. Her sammen med Toralf Heimdal, Bengt-Magne Luneng, Tor Nymo og Irene Lange Nordahl. Arkivfoto Foto: Kari Anne Skoglund
HENTER FRA RYGGE: Liv Signe Narvarsete og Sandra Borch fortalte i valgkampen at rask løsning for hærhelikoptre ville bli en av de viktigste sakene for Sp i regjering. Nå leveres det på saksfeltet. Her sammen med Toralf Heimdal, Bengt-Magne Luneng, Tor Nymo og Irene Lange Nordahl. Arkivfoto Foto: Kari Anne Skoglund

Den nye regjeringa flyr flere Bell-helikoptre tilbake til Bardufoss

MÅLSELV: Det jubler målselvordføreren for.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 14 onsdag ettermiddag la Senterpartiet og Arbeiderpartiet fram sin nye regjeringsplattform, politikken de nå sammen danner regjeringa på. To punkt i plattformen går direkte på Bardufoss og helikopterstøtten til Hæren.

– Endelig får vi ei regjering som ser viktigheten av å ha helikopter i en mellomfase på Bardufoss, og få på plass permanente, dedikerte helikopter for Hæren. Jeg er strålende fornøyd med formuleringene som er kommet om dette, sier målselvordfører Bengt-Magne Luneng (Sp).

Bell fra Rygge

Det første punktet om hærhelikopter på Bardufoss er helt i tråd med løftet stortingsrepresentant fra Troms, Sandra Borch (Sp), ga i valgkampen.

«Flytte eit tilstrekkeleg antal Bell 412-helikopter til Bardufoss for å styrkje Hærenshelikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikopter. Flyttinga skal vere basert på ei militærfagleg vurdering der både Hæren og spesialstyrkane sine behov for helikopterkapasitet blir varetatt», heter det i regjeringsplattformen.

Borch lovte at noe av det aller første de ville gjøre i regjering var å flytte Bell-helikoptre nordover igjen. Antallet sa hun og partiet at Hæren måtte avgjøre.

– Jeg vet ikke når dette vil skje. Men jeg tenker at beskjeden er ganske tydelig. Vi må nå sørge for at de kommer så snart som mulig, sier Luneng.

Egen base

Han er glad både på vegne av Hæren, Bardufoss og regionen at det nå tydeliggjøres at nye helikoptre også skal kjøpes inn til Hæren. Saken har opptatt mange i flere år. Regjeringsplattformen sier:

«Sørgje for dedikerte helikopter til Hæren, som blir stasjonerte og organiserte i ein eigen skvadron basert på Bardufoss».

Det er ikke helt ulikt vedtaket fra siste Langtidsplan for Forsvaret (LTP), hvor det ble bestemt at nye helikopter skulle kjøpes inn til Hæren i 2024. De nye helikoptrene skulle lokaliseres på Bardufoss med en egen skvadron. Kritikken fra Sp, som sto utenfor forsvarsforliket, var at det ikke var tilført friske midler til det da nye vedtaket.

Frykten har vært at innkjøpet og etableringa dermed ville bli skjøvet ut i tid. Luneng håper nå at finansiering og realisering ikke vil la vente på seg.

– Plattformen har ikke sagt noe om hvor raskt dette skal gjøres, og jeg har ikke prata nok med mine folk til å vite hva som er tenkt videre. Men vi jobber for å få det til så tidlig som mulig. Det er viktig at nye dedikerte helikoptre blir organisert som en egen skvadron og base på Bardufoss, sier han.

Flyfag

Luneng ønsker å gi ros til ei satsing den avtroppende blågrønne regjeringa kom med da statsbudsjettet ble lagt fram i tirsdag. Det gjelder finansiering av en ekstra flyfagklasse på Bardufoss videregående skole.

– Det er gledelig og veldig positivt. Jeg håper virkelig den nye regjeringa fortsetter satsinga, for vi har så absolutt behov for nye teknikere og mekanikere med kompetanse på luftfart. Bardufoss videregående skole leverer veldig godt utdanna fagfolk, og det skulle bare mangle at de får flere elevplasser, sier han, og understreker at alt tyder på at dette er et felt det er tverrpolitisk enighet om.

Powered by Labrador CMS