UTVIKLER NASJONALPARKEN: Toralf Heimdal og Bardu kommune jobber nå for å komme inn i det gode selskap av nasjonalparkkommuner – og også på sikt å sørge for at Setermoen får status som nasjonalparklandsby. Foto: Knut Solnes
UTVIKLER NASJONALPARKEN: Toralf Heimdal og Bardu kommune jobber nå for å komme inn i det gode selskap av nasjonalparkkommuner – og også på sikt å sørge for at Setermoen får status som nasjonalparklandsby. Foto: Knut Solnes

Denne kommunen har en solid merkevare – og nå skal den utvikles

BARDU: Bardu kommune frisker nå opp søknaden sin om å få status som nasjonalparkkommune. Samtidig ber kommunen om å bli med under merkevaren «Norges Nasjonalparker».

Publisert Sist oppdatert

I fjor vår ble denne saken først tatt opp i Bardu. Da var det bred politisk enighet om å få Bardu med på kartet over nasjonalparkommunene her i landet. For få dager siden oppdaterte Bardu kommune sin søknad til Miljødirektoratet om å komme inn under paraplyen for norske kommuner som har nasjonalparker.

Som kjent har Bardu kommune Rohkunborri nasjonalpark. En park som har en størrelse på 571 kvadratkilometer. Noe som er godt innafor kriteriene for å bli nasjonalparkkommune og komme inn under merkevaren Norges Nasjonalparker.

Attraksjon

Ordfører Toralf Heimdal sier at søknaden som nå er sendt er samme søknad som den som allerede er sendt inn, men at det nå er lagt ved en handlingsplan for Rohkunborri nasjonalpark.

Denne handlingsplanen strekker seg fram til 2022, og skisserer hvordan Bardu kommune skal få på plass de ulike kriteriene som må oppfylles for å bli en nasjonalparkkommune og komme inn under merkevaren.

I denne planen ligger det blant annet at man må ha en besøksstrategi, og bidra til en funksjonell overgang mellom verneområdene og områdene utenfor. Nasjonalparkens plass som attraksjon og satsingsområde skal også beskrives i kommuneplanen i Bardu.

Endret

Søknaden er sendt Miljødirektoratet. Rådmann Håvard Gangsås sier at direktoratet har endret kriteriene for å bli tatt opp som nasjonalparkkommune.

- Derfor har vi oppdatert vår nye søknad i henhold til de nye kravene. Krav til tiltaksplan blant annet, som vi har utarbeidet sammen med nasjonalparkstyret, sier han.

Kriteriene ble endret i juni i år. Bardu oppfyller også de nye kriteriene, og i søknaden legger kommunen vekt på at de skal øke nasjonalparkens attraksjon ved å holde høy kvalitet på tilbudene i og rundt nasjonalparken.

Nasjonalparklandsby

Handlingsplanen for nasjonalparken skal nå innarbeides i samfunnsplanen i Bardu. Den revideres nå, og revisjonen er forventet å være ferdig til våren. Videre skal den med i revisjonen av arealplanen i Bardu. En revisjon som er forventet å være ferdig i 2022.

Det skal nå opprettes en arbeidsgruppe som skal følge opp arbeidet med kommunikasjon, merkevarebruk, omdømmebygging og samarbeid med nasjonalparkstyret. I den nye søknaden legger Bardu kommune vekt på at det skal bygges kompetanse i egen kommune rundt nasjonalparken gjennom vertskapskurs, informasjon til næringsliv, bruk av skole og barnehager, arrangementer sammen med Forsvaret og Villmarksmessa 7.

God skilting, gode nettsider, gode sosiale kanaler, gode bilder og videoer, gode ambassadører og utkikkspunkter er på tiltakslista. Det samme er samarbeid med reiselivet, samt at kommunen vil sikre at kvalitetskravene i merkevaren blir ivaretatt.

Bardu kommune har også lansert ideen om at Setermoen bør bli nasjonalparklandsby. Toralf Heimdal sier at dette kan bli aktuelt på sikt.

Powered by Labrador CMS