Felleskjøpet satser stort i Balsfjord:

SNART HISTORIE: Felleskjøpets butikk på Storsteinnes legges straks ned og flyttes til Tømmerelv. Samtidig dobles antall kvadratmeter. Foto: Sol Gabrielle Larsen
SNART HISTORIE: Felleskjøpets butikk på Storsteinnes legges straks ned og flyttes til Tømmerelv. Samtidig dobles antall kvadratmeter. Foto: Sol Gabrielle Larsen

– Det blir ei skikkelig slagkraftig avdeling

BALSFJORD: Felleskjøpet slår på stortromma i etableringen av nytt verksted og butikk midt i landbrukssmørøyet på Tømmerelv i Balsfjord.

Publisert Sist oppdatert

Planene er store. Årsaken til nyetableringa er at Felleskjøpet over lengre tid har vurdert strukturen sin i nord. Ved å flytte verkstedet fra Finnsnes til Tømmerelv, havner de mer midt i nedslagsfeltet som primært er landbruk. Felleskjøpet leier bygget hos Ragde eiendom. 9. juli i fjor ble oppstartsmøtet holdt, og på høsten ble det første spadetaket satt i jorda. Bygget på hele 1956 kvadratmeter rommer verksted, butikk, traktorsalg, kontorer og lager. 7. mai skulle dørene åpnes. Nå spørs det om de får det til.

– Vi har i utgangspunktet planlagt en åpningsfest over tre dager. Da skulle vi kjøre ut ulike tilbud med såkalte maskindager, kampanjer og slikt. Men med alt som skjer i Norge nå, så er jeg rimelig sikker på at vi ikke får lov til dette med det første, sier Jan Ole Bjørglund.

Han er salgssjef for ettermarked i Felleskjøpet. Selv om koronaviruset skaper problemer også for dem, ser han fram til dagen når den nye storsatsinga på Tømmerelv endelig kan vises fram til publikum. Det gjør også regionssjefen deres, Johnny Stien.

– Det blir ei skikkelig slagkraftig avdeling i Balsfjord, og ei sentral avdeling for oss i midtfylket. Her får vi samla både butikken, verkstedet og flere selgerfunksjoner. Vi har butikker også på Finnsnes og i Tromsø, men den store landbruksbutikken blir i Balsfjord. Og den skal betjene et ganske stort område, sier han.

Felleskjøpets butikk på Storsteinnes legges straks ned og flyttes til Tømmerelv. Samtidig dobles antall kvadratmeter.

Bjørglund deler sine tanker om hvorfor nettopp Tømmerelv trakk det lengste strået. Han forteller at det for Felleskjøpet er viktig å være tilstede i et område hvor landbruksrelaterte varer faktisk produseres.

– For det første så håper vi å komme nærmere kundegruppa vår. For det andre så ønsker i å bygge opp om landbruket i området. I disse koronatider blir det også ekstra viktig med lokalprodusert mat, sier han.

Dobbelt så stor

Bygget på Tømmerelv får mange bein å stå på. La oss starte med verkstedet. Der skal fire mann arbeide. Det skal også etableres en ny linje for EU-kontroll av personbiler i samarbeid med Mekonomen. Verkstedet skal også være behjelpelige med å reparer bobiler. Det gjelder ikke selve boenheten, men chassiset og drivverket.

Det blir rundt 15 ansatte på avdelinga totalt. Dette inkluderer fire «skruplasser» for traktor og landbruksmaskiner. Den eksisterende Felleskjøp-butikken på Storsteinnes skal samtidig flyttes og etableres sammen med verkstedet. Også her blir det store forandringer og et betydelig større butikkareal.

– Butikken blir over dobbelt så stor. Den går fra 270 til 630 kvadratmeter, sier Leif Agnar Pedersen.

Han er salgssjef for butikk i region nord i Felleskjøpet. Pedersen lover et både større og bredere utvalg.

– Vi satser på å kunne tilby hele landbrukssortimentet siden vi befinner oss i en landbrukskommune. Andre kjerneområder som hage, uterom og kjæledyr vil få en betydelig større plass i butikken, sier han.

Butikken på Storsteinnes skal selges så snart det lar seg gjøre. Pedersen har tro på at den nye forretningen på Tømmerelv vil bli godt mottatt.

– Vi satser stort i en periode hvor detaljhandelen sliter. Men vi håper å få igjen for satsinga med en godt besøkt butikk og god oppslutning fra den lokale befolkninga, sier han.

Felleskjøpet har blant annet rekruttert Svenn-Erik Johansen i jobben som traktorselger. Han har bodd på Storsteinnes siden 2003 og jobba fast i Felleskjøpet i 13 år. I juni ble også balsfjordingen Henrik Ophus ansatt som leder for det nye verkstedet.

Lokal satsing

For Felleskjøpet har det vært viktig å hanke inn lokal arbeidskraft.

– Der det har vært mulig å rekruttere lokalt, så har vi gjort det. På ettermarkedet har vi rekruttert fem mann i løpet av det siste året, i tillegg til traktorselgeren. De fleste fra Balsfjord og Målselv. Det er nok viktig for Balsfjord kommune at det satses her, sier salgssjef Bjørglund.

Regionssjef Johnny Stien håper også at bøndene støtter opp om den nye avdelinga.

– Det er ingen tvil om at Felleskjøpet tør å satse i et marked som er nedadgående. Selv om bransjen viser litt nedgang, så er den stabil og vi ser en fin vekst på forbrukermarkedet. Og her har vi absolutt truffet et marked som forbrukerne vil ha. Det er en betydelig investering som er gjort her, sier han.

Regionssjef Johnny Stien i Felleskjøpet håper den nye avdelinga i Balsfjord blir godt besøkt av både bønder, lokalbefolkning og tilreisende.

Samtidig med nyetableringen på Tømmerelv så ble verkstedet på Finnsnes lagt ned.

– Det er selvfølgelig trist for de som mister arbeidsplassene sine der. Men vi blir å beholde en mekaniker med servicebil som har utgangspunkt på Finnsnes, sier Stien.

– Kommet for å bli

Verkstedet på Tømmerelv vil være oppdatert med det nyeste innen utstyr som trengs for å møte dagens krav. Med en signert leieavtale på 25 år satser Felleskjøpet for fullt i Balsfjord.

– Beslutninga vi har tatt er langsiktig. Vi er kommet for å bli, vi er nok det. Det skal veldig mye til for at vi beveger oss bort herfra, sier Bjørglund.

Powered by Labrador CMS