PRISER FORHOLDENE: Filmcamps filmfaglig ansvarlig, Svein Andersen, får skryt av «Law of the Land»-produsent Kai Nordberg. Infrastrukturen Filmcamp kan by på, var alfa og omega for deres valg av filminnspillingssted for den finske westernfilmen.
PRISER FORHOLDENE: Filmcamps filmfaglig ansvarlig, Svein Andersen, får skryt av «Law of the Land»-produsent Kai Nordberg. Infrastrukturen Filmcamp kan by på, var alfa og omega for deres valg av filminnspillingssted for den finske westernfilmen.

– Det eneste Filmcamp mangler, er en internasjonal storsuksess

MAUKEN: Og det håper hovedprodusenten av «Law of the Land» at den arktiske westernfilmen kan bli.

Publisert Sist oppdatert

Siden 15. mars har den finske westernfilmen «Law of the Land» blitt spilt inn på Filmcamp. Mange plasser rundt om i Målselv har vært location for filmen, som handler om den siste arbeidsoppgaven en politimann som skal pensjonere seg, må igjennom. Denne ganger er det høyst personlig, for det er hans to sønner som han må sørge for ikke dreper hverandre. Tirsdag var det biljaktscener som var på tapetet på en av de siste innspillingsdagene. De ble fanget på film på Forsvarets sammenbindingsvei i Mauken.

Det er Making Movies som står bak filmen, og det finske selskapets har nylig blitt Golden Globe-nominert for beste utenlandske film med filmen «The Fencer». Nå håper hovedprodusenten, Kai Nordberg, at deres neste internasjonale suksessfilm blir filmen som i sin helhet blir spilt inn på Filmcamps locations.

– Det eneste Filmcamp mangler, er en internasjonal storsuksess. Vi håper selvfølgelig at vi kan bidra med det, sier han.

Infrastruktur avgjørende

På daværende tidspunkt har Nordberg forklart hvorfor Filmcamp var det soleklare førstevalget som innspillingsstedet for filmen. Nordisk og arktisk film og krim-tv-serier har de siste årene opplevd en stor oppsving, og har fått bred appell på det internasjonale markedet. Arktisk western får den samme mottakelsen, forklarer Nordberg. Derfor var det viktig for han at «Law of the Land» skulle ha et autentisk, arktisk uttrykk. For å få det til mener han Filmcamp var det eneste reelle innspillingstedet.

– Vi vurderte å gjøre dette i Nord-Finland, men vi ville slitt voldsomt med infrastruktur, og det ville gjort at filmen mye dyrere, forklarer han.

Han forteller at han tidligere har opplevd at filmfolk på filmfestivalen Sundance i USA trodde at Filmcamp-innspilte filmer hadde et budsjett på 200 millioner dollar, mens den reelt sett var på 2,5.

Årsaken er infrastrukturen, som han mener går som ei klokke, høyner produksjonsverdien.

– På Filmcamp har vi alt det vi trenger med et av Nordens største studioer, overnattingsmuligheter, fagfolk og et lokalsamfunn som aksepterer at vi benytter infrastrukturen som ligger her. Skulle vi gjort dette i Finland, hadde vi måtte brukt mye mer tid og energi på å frakte filmcrewet, utstyr og fagfolk milevis mellom hotell og innspillingsstedene. Vi sparer tid og penger, og det gjør at filmene ser langt dyrere ut enn de er, forklarer han.

Et eksempel på det var øyensynlig for alle på innspillingen tirsdag. Skytescener fra bil skulle spilles inn, og Filmcamp hadde sørget for å ha en mekaniker på plass. Det for at frontruter som skulle eksplodere, kunne skiftes på stedet, slik at bilen var klar til neste opptak. Han mener Filmcamp har alt et filminnspillingssted trenger.

– Og det handler mye om lokalsamfunnet. Det står stor respekt av det Filmcamp har fått til sammen med lokalsamfunnet, og muligheten for nye jobber er en måte å tilbakebetale på, forklarer han.

Én av åtte

Og han mener en internasjonal storfilm vil være den beste markedsføringen av Filmcamp, noe han håper at «Land of the Law» kan bli. Filmcamps filmfaglig ansvarlig, Svein Andersen, setter pris på å høre karakteristikken.

– Vi har bygd opp Filmcamp steg for steg, og vi lærer av feilene vi har gjort. Nå ser vi at det har lønt seg. I år har vi åtte filminnspillinger ved Filmcamp, sier han.

Powered by Labrador CMS