Stor oppgang av pukkellaks i trappa:

UØNSKET I ELVA: Fire av de åtte passeringene i fisketrappa i Målselvfossen torsdag 25. juli som viser pukkellaks. Foto: Screenshots av overvåkingsvideo
UØNSKET I ELVA: Fire av de åtte passeringene i fisketrappa i Målselvfossen torsdag 25. juli som viser pukkellaks. Foto: Screenshots av overvåkingsvideo

– Det er en tragedie

MÅLSELV: Odd-Helge Utby tok stikkprøve av videoen i fisketrappa i Målselvfossen fra 25. juli. Der telte han åtte pukkellaks på vei opp vassdraget.

Publisert Sist oppdatert

Mens sportsfiskere har registrert noen enkeltfangster av pukkellaks ellers i elva, er det videoen i fisketrappa som avslører omfanget av den uønskede arten på vei til de områdene hvor den vil konkurrere om gyteplassene til den ville målselvlaksen.

– Vi skjønte at det kunne bli et pukkellaksår i år, men at det har blitt så mye av den, bekymrer meg.

Det sier Utby, som er leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget. 2017 var et stort pukkellaksår i hele landet med 3500 innrapporterte pukkellaksfangster langs kysten helt ned til Halden og svenskekysten. Siden pukkellaks har en syklus på to år, var en liknende forekomst ikke uventet i år.

Stikkprøver

Stikkprøven for torsdag 25. juli viste passering av pukkellaks klokka 04.40, 07.14, 21.00, 21.56, 23.08, 23.10, 23,19 og 23.55. Dette var sikre observasjoner, mens hoa av pukkellaks er noe vanskelig å identifisere på grunn av at den ikke har den karakteristiske pukkelen.

– Jeg har tatt en del andre stikkprøver fra andre døgn også, og da har det blitt observert pukkellaks hver gang, sier Utby, som bruker ordet tragedie dersom dette fortsetter.

Pukkellaksen gyter tidligere en den atlantiske laksen. Gytingen starter allerede i august. Mens han-pukkellaksen dør etter gyting, vokter hoa gyteplassen utover høsten og jager vekk den atlantiske laksen som hører hjemme i vassdraget.

Tiltak

Utby mener det i år ikke er mulig å iverksette tiltak for å begrense invasjonen av pukkellaks i Målselva. Til det er vassdraget for stort. Mens det er mulig å dykke og harpunere ut pukkellaks i mindre elver – noe de gjør i for eksempel Laukhelle-vassdraget på Senja, er Målselvvassdraget for en flod å regne og dermed uoverkommelig for slike uttak.

Han vil derimot forberede tiltak for 2021-sesongen og skriver til Miljødirektoratet med forespørsel om hva de mener om situasjonen. Selv har han to forslag til tiltak.

Det ene er å få bygget et utsorteringsanlegg i fisketrappa ovenfor telleren i Målselvfossen, hvor man kan ta ut pukkellaks og rømt oppdrettslaks på vei opp. Det må røktes hele tida.

– Når det er stor oppgang, må det være folk på døgnkontinuerlig, så det blir en dyr affære på lønnssida, sier han.

Det andre forslaget er basert på vandringsmønsteret til målselvlaksen i fjorden, før den kommer til elva. Veien den tar i fjorden, er kjent.

– Hvis Miljødirektoratet kan aktivere og lønne kilenotfiskere som kan ha finmaskede kilenøter ute, vil de kunne plukke ut pukkellaks i sjøen. Men dette må fiskes hele tida. Da vil vi kunne ta ut store mengder av pukkellaksen.

Stort problem

Vanligvis gyter pukkellaks i den nedre delen av et vassdrag. Når det nå er observert mengder av pukkellaks i trappa og tatt på land pukkellaks langt oppe mot Dividalen, frykter Utby at det er desto mer av arten nedstrøms fossen.

– Blir det økning til 2021, har vi et stort problem i vårt vassdrag, sier han.

Powered by Labrador CMS