Kritiserer Balsfjord-bønder for lite engasjement:

LITE OPPMØTE: Fra venstre: Kristin Heim, Øystein Haga Kaldahl og Hanne Hauan var med å arrangere faglig lunsj for Balsfjord-bøndene onsdag. Få møtte opp. Foto: Sol Gabrielle Larsen
LITE OPPMØTE: Fra venstre: Kristin Heim, Øystein Haga Kaldahl og Hanne Hauan var med å arrangere faglig lunsj for Balsfjord-bøndene onsdag. Få møtte opp. Foto: Sol Gabrielle Larsen

– Det er et stort problem

STORSTEINNES: Konsekvensene for melkebonden er enorme med bortfallet av eksportstøtta til Jarlsberg. Likevel møter få opp for å lære hva de kan gjøre med problemet.

Publisert Sist oppdatert

Kun 18 av 53 Balsfjord-bønder møtte opp da Felleskjøpet og Bondelaget i Balsfjord stelte i stand til faglig lunsj onsdag. Oppmøtet er ofte labert, skal vi tro arrangørene.

– Engasjementet i Balsfjord er dårlig. Skal vi ha et landbruksmiljø, både sosialt, politisk og faglig, må bøndene bli flinkere til å engasjere seg. Hver gang vi forsøker å dra i gang noe, så er det få som kommer. Med tanke på hvor mange bønder som finnes i kommunen, så hadde jeg håpa på et større oppmøte, sier tonnvareselger Kamilla Hauan i Felleskjøpet.

– Mer alene

Hauan sendte ut invitasjoner til de berørte i god tid før møtet. SMS har de også fått.

– Jeg vet ikke hvorfor de ikke kommer. Men dette burde engasjere, uavhengig av tema. Det er jo levebrødet deres. Engasjement og motivasjon er ferskvare, og vil bidra positivt for alle. I disse dager hvor Norges nordligste kraftfôrfabrikk vurderes nedlagt, burde engasjementet vært på topp. Bøndene kan ikke, og burde ikke sitte på hvert sitt nes, sier hun.

Hauan er opptatt av viktigheten av å møte kolleger.

– Vi ønsker et høyere trykk. Det begynner å bli langt mellom bøndene. De blir færre, eldre og mer alene i yrket. For det psykososiale miljøet er det spesielt viktig å møte opp når det arrangeres relevante fagmøter, sier hun.

– Ser dem lite

På møtet ble fagsjef for drøvtyggere i Felleskjøpet Agra, Øystein Haga Kaldahl, invitert for å holde foredrag om hvordan bøndene kan øke tørrstoffinnholdet i melka. Bortfallet av eksportstøtten til Jarlsberg har resultert i konsekvenser for den norske melkebonden, gjennom utkjøp av melkekvoter og nedjustert forholdstall. Samtidig øker Tine betalingen for fettinnhold fra 8 til 9 øre.

– Dette er et høyaktuelt tema som vi og forbrukerne er opptatt av. Her får melkeprodusentene vite hvordan de kan styrke lønnsomheten sin. Man skulle tro det var relevant for alle, sier Hauan.

Kristin Heim er skolekontakt i Bondelaget i Balsfjord. Hun er også tillitsvalgt i Felleskjøpet og bonde selv. Hun stiller seg bak kritikken til Hanne Hauan.

– Når vi arrangerer fagmøter med relevant innhold, så skulle man tro det ville fenge de ulike bøndene. Men de har visst andre ting å gjøre. Min generelle oppfatning er at vi har en fast gjeng som møter. Dette gjenspeiles i alle samvirkeorganisasjonene, både Tine, Nortura og Felleskjøpet. Andre medlemmer ser vi sjeldent, sier hun.

– Det er merkelig

Også Heim er opptatt av viktigheten av å møtes – om så for det sosiale.

– Bonden har et ensomt yrke. Da er det viktig å treffe andre for å snakke om hverdagslige ting. Men mange sier de er opptatte når vi skal møtes. Jeg skjønner det om det er noe som skjer i fjøset, men at de gang på gang ikke kan komme, synes jeg er merkelig, sier hun.

Heim forteller at miljøet mellom bøndene var bedre før.

– Da ble det arrangert både quiz-kvelder og bondekafé. Men jeg vet at saue- og geitebøndene er flinke til å møtes. Vi storfebønder henger nok litt etter, sier hun.

Men det finnes fortsatt en arena hvor melkebøndene møtes.

– Når det gjelder Landbruksmessa, er de alle sammen flinke til å stille opp på dugnad. Det skal de ha.

Powered by Labrador CMS