Angående følgetjenesten for fødende i Målselv:

Det er faktisk slik at man mister det som fjernes

SVARER: Tidligere jordmor Ruth Tollefsen svarer ordføreren. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)
SVARER: Tidligere jordmor Ruth Tollefsen svarer ordføreren. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)

Jeg kan ikke la ordfører Nils Ole Foshaug sin kommentar til innlegget og intervjuet av meg i Nye Troms fredag 1. mars stå uimotsagt.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Her uttaler ordføreren at «i utgangspunktet skal opphøringa av den kommunale følgetjenesten effektueres.» Men så forklarer han videre «at fødende kvinner i Målselv og Bardu ikke vil miste tilbudet om følgetjeneste, men at ansvaret vil ligge hos de regionale helseforetakene i stedet for kommunen».

Les saken her: Advarer mot kutt i jordmortjenesten

Beklager, Nils Ole Foshaug, det er nettopp det de gjør. Fødende i Målselv mister tilbudet om å bli undersøkt, fulgt til fødehjem/sykehus, eventuelt få fødehjelp av jordmor underveis, hvis fødselen starter etter kl. 15.45 og før kl. 08 på hverdager og i helger og helligdager.

Det er flere år siden det regionale helseforetaket overtok «ansvaret» for følgetjenesten. Da vurderte de det slik at Målselv og Bardu ikke trengte/hadde krav på organisert vaktordning for jordmor fordi det var kortere enn én og en halv times (beregnet i rein) kjøretid til nærmeste fødeinstitusjon - som for oss er Finnsnes. Selv om det å kjøre til Finnsnes betyr en omvei på over 8 mil fra Bardufoss, hvis du av forskjellige grunner må føde i Tromsø på sykehus. Noe som stadig flere må på grunn av strenge faglige seleksjonskriterier.

På grunn av nevnte kjøretid organiserer ikke helseforetaket jordmorfølgetjeneste for Bardu og Målselv. Men de refunderer kommunen for brukt jordmortid (overtidsbetaling) ved utrykninger.

Da jeg jobbet med denne saken for noen år siden, sa derfor administrasjonen i Målselv til meg: «Vi i Målselv organiserer og betaler selvsagt fortsatt for det ansvaret som helseforetaket «fraskriver» seg. Kvinner fra Målselv skal ikke føde uten jordmor hjemme, i ambulanse eller egen bil på vei til en fødeinstitusjon».

Og hvis noen skulle tro at jordmor på UNN/Tromsø rykker ut i møte med fødende på vei dit, må jeg igjen skuffe dere. Jordmødrene på UNN får ikke lov til å dra ut fordi de ikke har ansvarsforsikring som gjelder utenfor sykehuset.

Så, vær så snill: Ikke narr noen til å tro at de ikke mister noe som fjernes.

Til slutt. Siden jordmorstillingen videreføres i 100 %, vil Målselv kun spare inn kvelds-/natt- og lør-/søndagstillegget til jordmor på ca. 3000 kr/mnd. Det er i underkant av kr 40 000/året. Jeg vet ikke om det er verd det når man vet hva man risikerer ...?

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS