Den lille bedriften midt i Øverbygd sentrum har hendene fulle:

MILLIONOVERSKUDD: De ansatte hos Vårheim jern og motor AS kan gå framtida i møte med vissheten om at de har en trygg og stabil arbeidsplass med svært god økonomi. Fra venstre: Geir Maristad, Anne Gjengstø Aho, Even Ouren, Petter Maristad og Trym Thoresen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
MILLIONOVERSKUDD: De ansatte hos Vårheim jern og motor AS kan gå framtida i møte med vissheten om at de har en trygg og stabil arbeidsplass med svært god økonomi. Fra venstre: Geir Maristad, Anne Gjengstø Aho, Even Ouren, Petter Maristad og Trym Thoresen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

- Det er liten grunn til å se mørkt på framtida

ØVERBYGD: De havnet på amatørfilm som «Verdens minste kjøpesenter» hos en tidligere ansatt. Det er hevet over tvil at Vårheim Jern & motor har et fyldig sortiment som appellerer til mange.

Publisert Sist oppdatert

Vårheim Jern & motor AS i Øverbygd liker til vanlig å holde en lav profil. Det å avertere etter oppdrag behøver den vesle bedriften i liten grad.

- Vi har mer enn nok å gjøre, sier daglig leder Geir Maristad.

Sammen med tre håndverkere og en kontoransatt driver han en solid bedrift, som i fjor gikk med et overskudd på over en million kroner. Mye av inntektene kommer fra oppdrag knyttet til byggevirksomhet, der de fungerer som totalleverandør.

- Vi gjør alt sjøl, tømring, snekring, rør, mur og flislegging, og så leier vi inn entreprenører til å gjøre de utvendige grunnarbeidene og har et tett og godt samarbeid med Øverbygd Elektro, sier Maristad.

Deres kanskje største kundegruppe er hytteeiere.

- Vi holder til midt i et veldig stort hytteområde, med Rostadalen, Tamokdalen og Takvatn i nærheten. Dette er ressurssterke - og gjerne litt eldre - folk, som ofte leier inn håndverkere til hele jobben, enten det er bygging eller oppussing. De gir oss ei skisse over hva de ønsker, og så gjør vi resten, sier han, og legger til at de også kan være behjelpelig i søknadsprosessen.

Hyttene bygger de helt fra grunnen av. Maristad & co har overtatt sagbruket og kapper sitt eget panel til utvendigkledning på hyttene. Hyttefolket er lojale og handler mye hos dem, også ting som de med stor sikkerhet hadde kunnet finne billigere hos Biltema eller Clas Ohlson. Dermed er de med på å holde liv i jernvarehandelen, som de selv har stor nytte av å ha tilgjengelig.

«Takk for meg!»

Det var Arne Vårheim som startet opp med jernvarehandel og maskinforretninga i Øverbygd på sekstitallet. Til å begynne med hadde Vårheim både jernvarer og kolonialforretning i samme lokaler, før han i -69 overtok Haug etter at det gikk konkurs og flyttet dagligvarene dit, på samme tomta som Coop Prix ligger i dag.

Det har vært aksjeselskap siden 1984, og samme dag som han fylte 67 år, kom Vårheim, ifølge Maristad, inn i forretninga, klasket nøklene i bordet og sa: «Takk for meg!»

Med det markerte han at nå var han ferdig som kremmer, og at andre fikk overta sjappa. Dette var på begynnelsen av nittitallet.

Geir Maristad, som opprinnelig er fra bygda, var etablert i Tromsø som rørlegger, men lot seg overtale til å komme tilbake til Øverbygd og ta over Vårheim jern & motor.

- Det var ei veldig stor omstilling. Det var også drivstoffpumper her for både sivile og Forsvaret, forteller han.

Aldri mer snøskutere

Snøskutere var tidligere en stor del av Vårheims sortiment, og ei tid var det tre skuterforhandlere på et lite område og med hver sine merker: Vårheim, Åsheim og Rydningen, og sett under ett var de store i Nord-Norge.

Etter at Maristad tok over som daglig leder, har snøskuterne blitt faset ut, og mye tyder på at dette er irreversibelt. Og det til tross for nyåpnede rekreasjonsløyper og planer om turistanlegg i Rostadalen.

- Det er vel en 11-12 år siden vi solgte vår siste snøskuter, og jeg er glad vi kom oss ut av den bransjen, sier han.

De er en liten bedrift og kan derfor omstille seg veldig fort, noe Maristad mener har vært viktig for dem.

- Det er liten grunn til å se mørkt på framtida. Vi er trygt forankret i Øverbygd og vil fortsette samarbeidet med Øverbygd Elektro i mange år framover, sier han og tror ikke de hadde vært her i dag, om de ikke hadde kunnet jobbet som håndverkere.

Fra tid til annen blir det prat om hvorvidt det er tjenlig å beholde firmanavnet, spesielt ettersom motor-biten er blitt betraktelig mye mindre med årene. Samtidig har de fortsatt bygdas eneste jernvarehandel.

- Og jeg vil gjerne beholde «Vårheim», siden det var Arne som startet opp, sier Maristad.

Lærebedrift

Med tida har de blitt en lærebedrift for tømrere og rørleggere. Alle de tre håndverkerne som er der i dag, er kommet til dem som tømrerlærlinger fra Bardufoss videregående skole. Yngstemann Trym Thoresen (19) er snart ferdig med læretida si, og Even Ouren og Petter Maristad, begge i midten av tjueårene, har hatt si læretid her. De er nå ansatt.

Det å kunne rekruttere lokal ungdom, synes Maristad er midt i blinken.

- Dette er gutter vi har fulgt gjennom oppveksten og kjenner, sier han.

Ungdommene selv er glade for å ha arbeidet sitt i hjembygda. Even har forsøkt seg som pendler, men syntes det var slitsomt og er glad for å slippe.

- Det er godt miljø og interessante arbeidsoppgaver, sier Trym.

Selv er Geir Maristad rørlegger, men han har fått noe så sjeldent som dispensasjon av Troms fylkeskommune til å ha lærlinger i begge fagområder.

Det nyeste tilskuddet i butikken er Anne Gjengstø Aho. Hun jobbet tidligere som frisør, men på grunn av helsa gikk ikke det lenger.

- Jeg bor kun en kilometer unna og er kjempeglad for at jeg fant meg noe å gjøre her i bygda, sier hun.

Hun har kun vært her siden 1. august med ansvar for butikken og kontoret, og selv om det har vært mye å sette seg inn i, stortrives hun.

- Det er en spennende jobb, og du treffer mye folk, slår hun fast.

Rundt et rundt bord

Den siste tida har firmaet hatt mye arbeid knyttet til de allierte styrkene på Bardufoss og bygginga av messa til de amerikanske soldatene. Ellers synes Maristad det er synd at Forsvaret ikke er oftere å se innom butikken deres på Skjold.

- De gjør alle sine bestillinger sørfra, sier han.

Dagens utgave av Vårheim jern & motor er en tradisjonell jernvarehandel som også har motorsager, gressklippere og det meste som trengs til å holde hus og hage i orden. I butikken finnes det også en liten fargehandel, med interiør- og husmaling. Ellers er det tilsliping av nøkler og flust med nyttige gjenstander for fiske og fritid.

Tidligere holdt Elens kafé til i overetasjen, og én person drev i tillegg systue på dette planet.

- Det er synd at det ble slutt på aktiviteten på loftet, sier Maristad.

I mangel av en kafé har bygdefolket en tendens til å samles rundt det vesle bordet inne i butikken, ofte allerede når butikken åpner klokka ni. Der står det ei stor kaffekanne. Her løses små og store verdensproblemer.

- Her starter vi i staben også arbeidsdagen, tar oss en kopp kaffe i lag, legger en plan og fordeler arbeid. Av og til jobber vi i lag, men veldig ofte er vi spredt for alle vinder, sier han.

Powered by Labrador CMS